Συνεργασία του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων με την Ι. Μ. Χίου

Η Εκκλησία της Ελλάδος, διά του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, μετέχει για πρώτη φορά σε Διακρατικό Πρόγραμμα με τον τίτλο «Ανάδειξη & Διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του Θρησκευτικού Τουρισμού στη νησιωτική περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου» με ακρωνύμιο «RECULT», ΚΩΔ. ΟΠΣ. 10500». Πρόκειται για έργο που αφορά στην ψηφιοποίηση και καταγραφή όλων των Ι. Μονών, Ι. Μνημείων και Ι. Προσκυνημάτων των νησιών του Βορειο-Ανατολικού Αιγαίου.

            Στο πλαίσιο του έργου αυτού από την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019 μέχρι και την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019 ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματεύς του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και μέλος της Τεχνικής Υπηρεσίας του ως άνω Διακρατικού έργου, μετέβη στη  Χίο  και τις Ι. Μονές και τα Ι. Προσκυνήματα της Ι. Μητροπόλεως με σκοπό την συμπλήρωση «ερωτηματολογίων» εκ μέρους των επισκεπτών προσκυνητών της Νήσου, αλλά κυρίως και την καταγραφή των θεμάτων και των προβλημάτων αυτών.

            Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου με την άφιξή του στο Νησί συναντήθηκε στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως Χίου  με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο με τον οποίο είχε μακρά εποικοδομητική συνεργασία. Στη συνέχεια και σύμφωνα με το καταρτισθέν  από τον Μητροπολίτη  πρόγραμμα επισκέφθηκε,  με την συνοδεία εντεταλμένων προς τούτο  Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως Χίου,  τους Τάφους των Αγ. Ισιδώρου και Μερόπης,  την Ι. Μονή Μυρσινιδίου και τον πανηγυρίζοντα Ι Ναό του  Αγ. Νικολάου Καρδαμύλων 

            Την Παρασκευή  6 Δεκεμβρίου λειτούργησε στον Ι. Ναό Αγ. Νικολάου Βροντάδου  και στη συνέχεια επισκέφθηκε το Ι. Προσκύνημα του Αγ. Μακαρίου Βροντάδου, το Ι. Προσκύνημα της Αγ. Μαρκέλλης Βολισσού και τον Ι. Ν. Παναγίας Αγιογαλούσαινας και ολοκλήρωσε την ημέρα με την επίσκεψη στην Ι. Μονή Μουνδών

            Το  Σάββατο 7 Δεκεμβρίου το πρωί επισκέφθηκε τις Φυλακές Φρουρίου και στην συνέχεια στα Γραφεία της Μητροπόλεως  έγινε ευρεία σύσκεψη με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας και των Δήμων  της νήσου Χίου όπου αντηλλάγησαν απόψεις και σκέψεις  για την καλύτερη προβολή των Ι. Μνημείων, Μονών και Προσκυνημάτων και για την ανάπτυξη των προσκυνηματικών δρόμων  στην περιοχή. Στη συνέχεια επισκέφθηκε την Ι. Μονή Παναγίας Βοηθείας και την Ι. Νέα Μονή Χίου.   

            Την   Κυριακή  8 Δεκεμβρίου το πρωί λειτούργησε στον Ι.  Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου και  στη συνέχεια επισκέφθηκε την Ι. Μονή Αγ. Μηνά Νεοχωρίου, το Μουσείο Μαστίχας Χίου, την Οικία-Σχολείο του Ι. Ναού Αγ. Νεκραρίου και τον Ι. Ναό Ταξιαρχών στα Μεστά.

            Η επίσκεψη  στα Μνημεία και τα θρησκευτικά αξιοθέατα της Χίου ολοκληρώθηκε  την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου με επίσκεψη στην πρότυπη Βιβλιοθήκη της Ι. Μητροπόλεως Χίου, και σε προσκυνήματα και Ι. Ναούς της πόλεως.

 

 

Διαβάστε ακόμα