Τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτη Πτολεμαΐδος Εμμανουήλ

Με λαμπρότητα τιμήθηκε, την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019, η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, με επίκέντρο τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βασιλικού, όπου συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια να εόρταζει την ονομαστική του εορτή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ όπως πάντα μετά της ευγενούς και φιλόξενης παραχωρήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου ο οποίος λόγω ποιμαντικής υποχρεώσεως προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος.
Ετσι και φέτος και για έκτη συνεχόμενη χρονιά, την πανήγυρη λάμπρυνε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ, εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο οποίος συνδέεται με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμο, από τα χρόνια των σπουδών τους στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή.

Τιμητικώς της ονομαστικής του εορτής, έχοντας πάντοτε την ευγενή και αβραμιαία φιλοξενία από τον Ποιμενάρχη μας, ώστε να εορτάσει τα ονομαστήρια του στην Ιερά Μητρόπολη, Χαλκίδος και συγκεκριμένα στον προαναφερθέντα ιερό ναό στον οποίο τέλεσε με ιεροπρέπεια την αναίμακτο θυσία απολαμβάνοντας της αγάπης και σεβασμού τόσο του Σεπτού Ποιμενάρχου κ. Χρυσοστόμου αλλά και του Προϊσταμένου του Ιερού Ναού Πρωτοπρ Σταματίου Μπασδέκη του Ιερού Κλήρου και των ευσεβών ενοριτών ο οποίοι έσπευσαν να λάβουν την ευλογία του Σεβασμιωτάτου κ. Εμμανουήλ και να ευχηθούν για τα ονομαστήρια του.


Ο Σεβασμιώτατος Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε και στην Αρχιερατικη Θεία Λειτουργία πλαισιούμενος απο τους Πανοσ Αρχιμ Τιμόθεο Μπαϊκακη Χριστοφόρο Παπαθανασίου εκ της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Αρμά Φύλλων τον Πρωτοπρεσβύτερο Σταμάτιο Μπασδέκη Προϊστάμενο του Ιερού Ναού και του Διακόνου Ευγενίου Τσάλλα.


Επίσης στα αναλόγια του ιερού ναού πλαισιώθηκαν των ιεροψαλτών του Ι. Ναού κ. Αθανασίου Τριανταφύλλου τέως Αντιδημάρχου Ληλαντίων του κ. Αλεξάνδρου Βουρή και άλλων ιεροψαλτών που συμμετείχαν.


Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ μεταφέροντας και τις ευχές του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κκ.Θεοδώρου Β” και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Χαλκίδος για την φιλοξενια και ευχήθηκε τα δέοντα στο εκκλησιασμα .

Προ της απολύσεως κατεύθασε ο Σεβασμιώτατος Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ο οποίος προσφώνησε τον Σεβασμιωτατο και του ευχηθηκε εορτίως.


Πριν την Απόλυση και μετά τον Πολυχρονισμό που έψαλλαν οι Ιεροψάλτες, ο Σεβασμιώτατος κ. Εμμανουήλ ευχαρίστησε με εγκάρδιους λόγους τον Ποιμενάρχη μας για την αγάπη του και την πάντοτε φιλόξενη διάθεση του.


Φωτογραφίες Δημήτριος Πετρογιάννης

 

 

Διαβάστε ακόμα