Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Γυθείου

Σήμερα, Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος Γ’, ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Γυθείου.

Ο Σεβ. στο κήρυγμά του, με αφορμή την σημερινή ευαγγελική περικοπή για τον Ζακχαίο, ανέλυσε τον λόγο του Χριστού: «Ζακχαῖε, σπεύσας κατάβηθι· σήμερον γαρ ἐν τῷ οἴκῳ σου δεῖ με μεῖναι» (Λουκᾶ 19, 5) και ανεφέρθη στον όρο οικο, υπογραμμίζοντας οτι εδώ να είναι η οικογένεια. Ειδικότερα είπε: «Η οικογένεια έχει μεγάλη αξία. Είναι ιερός θεσμός. Είναι αναμορφωτική δύναμη. Ενεργεί στις εύπλαστες ψυχές των τέκνων η σωστή οικογένεια λίαν ευεργετικά. Οι γονείς δεν είναι απλώς αριθμοί και παθολογικοί γεννήτορες. Είναι ο πατέρας και η μητέρα ιερά πρόσωπα. Ο πατέρας είναι ο κυβερνήτης στο σπίτι και η μητέρα η ύπαρχος. Μαζί δημιουργούν την χρηστή οικογένεια. Ο πατέρας είναι ο νούς του σπιτιού, η μητέρα η καρδιά αυτής. Καί βέβαια η τάξη στο σπίτι σ’όλα τα ζητήματα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του σπιτιού. Στην οικογένεια πρέπει να επικρατεί φιλοπονία, πειθαρχία, υπακοή, σεμνότητα βίου, φόβος Θεού. Αλλά το σπουδαιότερον για τους γονείς καθήκον είναι η χριστιανική διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Οι γονείς οφείλουν να μορφώνουν τα παιδιά τους ‘’εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου’’ ως λέγει ο Απ. Παύλος. Να οδηγήσουν τα παιδιά στον Χριστό. Αυτή είναι η μεγαλύτερη υπηρεσία που έχουν να προσφέρουν. Οι γονείς θα κριθούν όχι μόνο για τους εαυτούς τους αλλά και για το αν καθοδήγησαν χριστιανικά τα παιδιά τους. Ο αφήνων στην αμαρτία τα τέκνα του, στην ασέβεια και στην αθεΐα εκλέγει δυστυχή οδό. Καθήκον των γονέων να εκκλησιαστηκοποιήσουν τα παιδιά. Ν’ αγαπήσουν την Εκκλησία. Να βρούν το Θεό και να υπακούσουν στο Θείο θέλημά Του. Η παιδαγωγία στην αρετή είναι η καλλιτέρα επένδυση για το μέλλον των παιδιών. Και ο Σεβ. κατέληξε: «θέλεις να σώσεις την οικογένεια σου φέρε τον Χριστό σπίτι σου».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του αειμνήστου αρχιμανδρίτου π. Δημητρίου Κουβαράκη, εφημερίου της ως άνω ενορίας.

 

 

Διαβάστε ακόμα