Η Αμαλιάδα εόρτασε τον Πολιούχο της Μέγα Αθανάσιο

Με λαμπρότητα και τον προσήκοντα σεβασμό η πόλις της Αμαλιάδος, εόρτασε τον Πολιούχο της Μέγα Αθανάσιο κατά το διήμερο 17 και 18 Ιανουαρίου, εις τον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του.

Κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού κ.κ. Ιάκωβος ορθοτομώντας παράλληλα επίκαιρα και γλαφυρά τον Θείον Λόγον, συγχοροστατούντων δε του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ.κ. Δανιήλ και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, πλαισιουμένων  από χορεία Ιερέων.

Κατά την Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. κ. Δανιήλ, κηρρύσοντας εξαίσια και θεόπνευστα τον Θείον Λόγον,  συλλειτουργούντων δε του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού καθώς επίσης των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Μεσσαορίας (Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου) κ.κ. Γρηγορίου και Θαυμακού κ.κ. Ιακώβου, πλαισιουμένων από τους Ιεροκήρυκες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Δαμασκηνό Πετράκο, π. Φιλάρετο Σπανόπουλο και τους Αιδ. π. Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο και π. Αναστάσιο Κολοβό.  Τελετάρχης είχε οριστεί ο Προϊστάμενος του  Μητροπολιτικού Ναού Αιδεσιμολογιότατος π. Αλέξιος Αναγνωστόπουλος.

Μετά το πέρας της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του εορταζομένου Αγίου στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως, συνοδεία τιμητικού αγήματος της 117 Πτέρυγος Μάχης Ανδραβίδος και της Φιλαρμονικής του Δήμου Ήλιδος, ενώ παρέστησαν οι Πολιτικές, Στρατιωτικές αρχές  και τα Σώματα Ασφαλείας καθώς και πλήθος Χριστιανών που ευλαβούνται τον Μέγα Αθανάσιο, τον «Άντλαντα της Ορθοδοξίας».

Ο Άγιος Αθανάσιος, του οποίου η αγιότητα διαφαινόταν από τα παιδικά του χρόνια, ως γνωστόν ανήκει στις μεγάλες εκείνες μορφές της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας μας, που με την έξοχη Ηθική και Εκκλησιαστική του προσωπικότητα διετέλεσε Πατριάρχης Αλεξανδρείας για 46 ολόκληρα χρόνια εκ των οποίων τα 16 τα πέρασε στην εξορία… Πέντε φορές εξορίσθηκε και αμέτρητες φορές κινδύνεψε η ζωή του. Οι αιρετικοί τον πολέμησαν με απύθμενο μένος για την αγωνιστικότητα και το Ορθόδοξο Χριστιανικό φρόνημά του. Αγωνίσθηκε όσο ολίγοι. Ήταν ο ηρωϊκότερος των Αγίων και ο αγιότερος των Ηρώων.


Ο Μέγας Αθανάσιος, υπήρξε Διάκονος και Επίσκοπος της Αγίας Εκκλησίας μας, μεταφέροντας συνεχώς στην ζωή όλων των ανθρώπων τα μηνύματα της εμπειρίας, τα μηνύματα της Θεολογίας και όλα εκείνα τα μηνύματα τα οποία δεν υπήρξαν προϊόντα εγκεφαλικής γνώσεως αλλά αποτέλεσμα Ουρανίου φωτισμού, καταφέρνοντας να συνδυάσει την Σοφία των γραμμάτων με την του Θεού Σοφία!

 

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin