Τα εννιάμερα του μακαριστού Μητροπολίτη Αχελώου

Τελέσθηκε την Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2019, στο ναό της αγίας Βαρβάρας Χαλανδρίου το μνημόσυνο 9 ημερών, για τον μακαριστό μητροπολίτη Αχελώου κυρό Ευθύμιο.

Την Θεία Λειτουργία τέλεσαν ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου και ο εφημέριος του ναού πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Καραγιώργος. Στον κατάμεστο ναό, παρέστησαν και συγγενείς του αειμνήστου, από την Αμερική και την Αγγλία.

Στο ναό της αγίας Βαρβάρας, με την συμπαράσταση του πρωτοπρεσβυτέρου Χρήστου Καραγεώργου, ο μακαριστός μητροπολίτης εκκλησιαζόταν τα τελευταία χρόνια, κάθε Κυριακή και εορτή, μεταλάμβανε των Αχράντων Μυστηρίων και κήρυττε προς τους πιστούς. Μετέβαινε Με οδηγό τον εκ των συνεργατών της εκκλησιαστικής κοινότητος Ευδόκιμο Παπαϊωάννου, ενώ είχε προγραμματίσει και την μετάβαση του με τον ίδιο τρόπο, για να εκκλησιαστεί τα Χριστούγεννα, επομένη της εις Κύριον εκδημίας του.

Προηγουμένως το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου από το πρωί, στο μητροπολιτικό ναό Αθηνών είχε εκτεθεί η σορός του εκλιπόντος σε λαϊκό προσκύνημα και τελέσθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον μητροπολίτη Θερμοπυλών Ιωάννη.

Η εξόδιος Ακολουθία προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου έγινε στις 12 το μεσημέρι και μετείχαν ή συμπροσευχήθηκαν, οι μητροπολίτες και επίσκοποι Αχαΐας Αθανάσιος. Πειραιώς Σεραφείμ, Νέας Σμύρνης Συμεών, Κορωνείας Παντελεήμων Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς, Παροναξίας Καλλίνικος, Άρτης Καλλίνικος, Γλυφάδας Αντώνιος, Μάνης Χρυσόστομος, Λαρίσης Ιερώνυμος, Νεοχωρίου Παύλος, Θαυμακού Ιάκωβος και Ρωγών Φιλόθεος.

Τον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών, ενώ τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, ο Κονκγκολέζος αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Καγίεμπε, πρωτοσύγκελλος του μητροπολίτου Γουινέας. Αμφότεροι, εξέφρασαν συλλυπητήρια προς την εκκλησία της Ελλάδος αλλά και ευχαρίστησαν για την ιεραποστολική  προσφορά του κοιμηθέντος στην Άπω Ανατολή και την κεντρική Αφρική.

Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο επίσκοπος Θαυμακού Ιάκωβος. Παραβρέθηκαν υπουργοί Βουλευτές και άλλοι παράγοντες του δημοσίου βίου.

Η ταφή του σκηνώματος έγινε αυθημερόν στην γενέτειρά του, το Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας, όπισθεν του ιερού βήματος του παλαιού ναού του Αγίου Χριστοφόρου.

Οι μητροπολίτες πρώην Άρτης Ιγνάτιος και Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, αφού η σορός προπορευομένης της φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου εισήλθε στο ναό, τέλεσαν επιμνημόσυνη δέηση, παρόντων του Δημάρχου Αγρινίου Γεωργίου Παπαναστασίου, του συγγενούς του εκλειπόντος, Βουλευτού Άρτης Γεωργίου Στύλιου και άλλων αυτοδιοικητικών παραγόντων. Κατά την διάρκεια της, έγινε λαϊκό προσκύνημα από τους εντοπίους, και ο μητροπολίτης Κοσμάς εξεφώνησε επικήδειο προσλαλιά, εκφράζοντας και τις ευχαριστίες προς τον Δήμαρχο για την παραχώρηση του τόπου ταφής. Εν συνεχεία η σορός οδηγήθηκε στο χώρο όπου το προετοιμασμένο μνημείο και ετάφη με την απόδοση τιμών εν ενεργεία Μητροπολίτου, παραπλεύρως του τάφου του μητροπολίτου Ευρίπου Βασιλείου. https://www.youtube.com/watch?v=mFfCdgbDrRE&t=8s

Ακολούθησε με την πρόνοια της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, συλλυπητήρια δεξίωση στην αίθουσα του ενοριακού Ναού Αγίας Τριάδος Αγρινίου, ενορία εν ζωή της οικογενείας του μακαριστού Ιεράρχου.

Διαβάστε ακόμα