Οθωμανικές φιέστες μπροστά σε εκκλησία στη Θεσσαλονίκη

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Σοχό Θεσσαλονίκης, όπου μια ομάδα του Δήμου Αντίγιαμαν της Τουρκίας, εμφανίστηκε στην κεντρική πλατεία του χωριού με αμφίεση εποχής, κρατώντας οθωμανικές σημαίες και λάβαρα, ερμηνεύοντας οθωμανικά εμβατήρια.

Περαιτέρω, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020, η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Σοχό Θεσσαλονίκης καθώς όπως αναφέρει το protothema.gr, κρατώντας οθωμανικές σημαίες και λάβαρα, ερμήνευσαν οθωμανικά εμβατήρια, όπως το γνωστό Ceddin Dede, με τους παρακάτω στίχους:

«Ο πρόγονος σου είναι ο παππούς σου, η γενεαλογία σου είναι ο πατέρας σου
Πάντα ηρωικό, το τουρκικό έθνος
Ο στρατός του, για πολύ καιρό
Έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο
Το τουρκικό έθνος, το τουρκικό έθνος
Αγάπα τον εθνικισμό με πάθος
Καταστρέψε ω έθνος, τον εχθρό σου
Αφήστε τους να υποφέρουν με την καταραμένη ντροπή τους»

Αρκετός ήταν ο κόσμος που ξαφνιάστηκε, ενώ ο ιερέας του Σοχού άρχισε να χτυπά πένθιμα την καμπάνα, αφού η τουρκο-φιέστα, έλαβε μέρος μπροστά σε εκκλησία.

Η ομάδα αποτελούνταν από έναν «Οθωμανό στρατιώτη» και τους υπόλοιπους «Γενίτσαρους», που υμνούσαν με τα εμβατήρια τον Αλλάχ και όχι μόνο.

Το θέμα όμως έχει και συνέχεια. Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν στην παρουσία της ομάδας του Οθωμανικού Στρατού στον Σοχό Θεσσαλονίκης, ως «απάντηση» προς «τον θρασύ Έλληνα βουλευτή που έσκισε την τουρκική σημαία», εννοώντας τον ανεξάρτητο ακροδεξιό βουλευτή Γιάννη Λαγό και το πρόσφατο περιστατικό στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

«Ο δήμος του Γκιόλμπασι του νομού Αντίγιαμαν, μέσα στην Ελλάδα και μπροστά στην εκκλησία έπαιξε οθωμανικό εμβατήριο και ανέγνωσε το εζάν. Με εντολή του Ισκεντέρ Γιλντιρίμ-δημάρχου του Γκιόλμπασι, στα πλαίσια δραστηριοτήτων προβολής τοπικών προϊόντων στην Θεσσαλονίκη, οργανώθηκε συναυλία από την Ομάδα Οθωμανικής Στρατιωτικής Μουσικής (Mehter Takımı). Οι Έλληνες πολίτες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα κεφτεδάκια του Αντίγιαμαν και τα σταφύλια του Γκιόλμπασι, ενώ Τούρκοι που ζούνε στην Θεσσαλονίκη είχαν συγκινητικές στιγμές με την επιτροπή που έφτασε από το Γκιόλμπασι» αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin