Αγρυπνία επί τη εορτή της Αγίας Κυράννης στην Ι. Μ. Λαγκαδά

Με την προσήκουσα λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα εορτάσθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η Μνήμη της Αγίας Μεγαλοπαρθενομάρτυρος Κυράννης, στην γενέτειρά της, κωμόπολη της Όσσας και με επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων τον φερώνυμο Ιερό Ναό της, εις τον οποίο και φυλάσσονται Σεπτά και Χαριτόβρυτα Λείψανά Της.

Το εσπέρας της 27ης Φεβρουαρίου ε.έ., τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ.κ. Γαβριήλ, και συλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεοκλήτου, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνου (ο οποίος χοροστάτησε του Εσπερινού), Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσοστόμου, του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου και του εξ Όσσης καταγόμενου Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου.

Τους Αρχιερείς πλαισίωναν πολλοί Ιερείς και Διάκονοι τόσο της καθ΄ Μητροπόλεως όσο και ομόρων Ιερών Μητροπόλεων, με επικεφαλής όλων τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Επιφάνιο Αρβανίτη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας.

 Μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος παρέστησαν εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινότητος της Όσσης και της Ακαδημαϊκής Κοινότητας,  ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας κ. Χρήστος Οικονόμου, αντιπροσωπείες μοναχών και μοναζουσών των Ιερών Μονών της επαρχίας μας, οι τοπικές αρχές καθώς επίσης και ομάδα φοιτητών εκ των Νεανικών Συνάξεων της Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

Τα αναλόγια του Ιερού Ναού λάμπρυναν με την παρουσία τους και τον παραδοσιακό τρόπο ψαλσίματός τους, εκ δεξιών ο π. Δαμασκηνός Νεοσκητιώτης (πρ. Δανιηλαίος) και η Συνοδεία του και εξ αριστερών οι Πατέρες της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Πανοράματος.

Την Διακονία του Θείου Λόγου υπούργησε (δύο φορές, στο τέλος του Εσπερινού και στο τέλος της Θείας Λειτουργίας) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ.κ. Γαβριήλ, ο οποίος και ομίλησε τόσο περί των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων των Μαρτύρων τα οποία και τα συνέδεσε με την σημερινή εποχή που ζούμε, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η μίμηση των παραδειγμάτων αυτών των Αγίων, είναι να δείξουμε και εμείς έναν άλλο τρόπο ζωής και ένα άλλο προσανατολισμό, βιώνοντας τις προκλήσεις των ημερών μας με ταπείνωση», όσο και περί της μορφής της Αγίας Κυράννης  σημειώνοντας  ότι «είναι η σημερινή εορτή είναι μία μεγάλη ευκαιρία, για όλους μας να καταφέρουμε να συνδέσουμε το τότε με το σήμερα, το δικό Της το Μαρτύριο με την δική μας Μαρτυρία, ώστε με την δύναμη και την παρρησία που μπορούμε να αντλήσουμε από το πρόσωπο Της, να γίνουμε και εμείς Μάρτυρες σε μία εποχή συγχύσεως και αμφιβολιών, που όμως μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας να βρούμε την δύναμη εκείνη που απαιτείται ώστε να μείνουμε ψύχραιμοι στις προσκλήσεις των καιρών.

Προ της Απολύσεως της Ιεράς Αγρυπνίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης εξέφρασε λόγους ευχαριστίας ονομαστικά προς το κάθε Μητροπολίτη καθώς και προς όλους τους παρισταμένους που προσήλθαν με αγάπη εις την επαρχία του Λαγκαδά και λάμπρυναν με την παρουσία τους την εορτή της μνήμης της μεγάλης Νεομάρτυρος Αγίας Κυράννης της Οσσαίας.

Το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου ε.έ., θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του Πολυδυνάμου Πνευματικού Κέντρου «Αγία Κυράννα» (Μεγάλου Αλεξάνδρου 25, Λαγκαδάς), η Ι΄ κατά σειρά Επιστημονική – Αγιολογική Ημερίδα, με θέμα: «Εκκλησία και σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα», η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία του  Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» της Ι.Μ.Λ. και εντάσσεται στα πλαίσια της λειτουργίας του εγκεκριμένου, από τούς αρμόδιους Κρατικούς Φορείς, Προγράμματος Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα