Δικαστική απόφαση για την Ι. Μητρόπολη Μπραζαβίλ

 

Την 17η Φεβρουαρίου 2020 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, δικάζον κατ΄έφεση, κατεδίκασε τελεσιδίκως σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών για συκοφαντική δυσφήμιση κατ’ εξακολούθηση, το πρόσωπο που το 2013 διέδιδε συστηματικώς ψεύδη και συκοφαντίες κατά του Σεβ. Μητροπολίτη Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Παντελεήμονος. 

Επίσης, με την αριθ. 6038/2019 Απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, έγινε δεκτό τελεσιδίκως ότι οι διαδόσεις του εν λόγω προσώπου, που δημοσιοποιήθηκαν στο διαδίκτυο, στοιχειοθέτησαν την έννοια της  αδικοπραξίας, της συκοφαντικής δυσφήμισης, της απειλής και της εξύβρισης. 

Υπενθυμίζεται ότι την 18η Σεπτεμβρίου 2018 το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών είχε καταδικάσει το εν λόγω πρόσωπο σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών για την πράξη της συκοφαντικής δυσφημίσεως κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσα κατά του Σεβ. Μητροπολίτη Μπραζαβίλ και Γκαμπόν.

Επίσης, με την αριθ. 4232/2018 Απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, είχε γίνει δεκτή η αγωγή του Σεβ. Μητροπολίτη Μπραζαβίλ για τις άδικες πράξεις της συκοφαντικής δυσφήμισης, απειλής και εξύβρισης που αποδείχθηκε ότι τελέσθησαν σε βάρος του από το ίδιο πάντοτε πρόσωπο.

Ακόμη, υπενθυμίζεται ότι η ποινική διαδικασία που είχε ξεκινήσει την 14η Ιανουαρίου 2015 σε βάρος του Σεβ. Μητροπολίτη κ.Παντελεήμονος, τότε Επισκόπου Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, με βάση κάποιες υποτιθέμενες δηλώσεις προσώπων περί πλαστογραφίας κειμένου ιερέων και πρόκλησης σκανδάλου (προσβολή δημοσίας αιδούς), έχει ολοκληρωθεί και το πόρισμα των δικαστικών αρχών της Δημοκρατίας του Κονγκό είναι τελεσίδικο και αμετάκλητο. Με βάση αυτό, αποδείχθηκε πλήρως και ρητώς ότι ουδέποτε υπήρξε περιστατικό πλαστογραφίας ή προσβολής δημοσίας αιδούς, ουδέποτε τελέσθηκε κάποια παράνομη πράξη από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Παντελεήμονα από την ημέρα της αφίξεώς του στο Κονγκό-Μπραζαβίλ (8η Φεβρουαρίου 2013)  έως σήμερα.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος εκφράζει την βαθύτατη ευγνωμοσύνη του προς τον Εντιμολ. κ. Νεκτάριο Ι. Πολυχρονίου, LL.M. Δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω, Πρόξενο ε.τ. της Δημοκρατίας της Μποτσουάνα στην Ελλάδα, Επικ. Καθηγητή Hellenic American University-USA και Άρχοντα Έκδικο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, για την πολύτιμη νομική συμπαράσταση και τα φιλάδελφα αισθήματά του.

Pointe-Noire, 27 Φεβρουαρίου 2020
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Διαβάστε ακόμα