Έναρξη νέου ακαδημαϊκού έτους της Θεολογικής Σχολής στο Σύδνεϋ

Δοξολογία για την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου, τελέστηκε την Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Ρέντφερν του Σύδνεϋ. Στη Δοξολογία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, που κατέχει και το αξίωμα του Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής, ενώ παρέστησαν Αρχιερείς, Κληρικοί, Καθηγητές, μέλη του προσωπικού της Σχολής, απόφοιτοι, φοιτητές και πιστοί. Ειδικότερα, παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελόης κ. Αιμιλιανός, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός, ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Βασίλειος της Αντιοχειανής Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αυστραλία και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Σεραφείμ.

Μετά από το πέρας της Δοξολογίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος αφιέρωσε λίγο χρόνο για να αποτίσει φόρο τιμής σε δύο από τους προκατόχους του: στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Ιεζεκιήλ, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα της ίδρυσης της Θεολογικής Σχολής και παρουσίασε τα πρώτα σχέδια για τη λειτουργία του ιδρύματος, και στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Στυλιανό, ο οποίος ήταν ο πρώτος Κοσμήτορας της Σχολής και κάθε χρόνο, επί 33 συναπτά έτη, χοροστατούσε στη Δοξολογία για την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, εμπνέοντας και καλλιεργώντας τις καρδιές των νέων που φοιτούσαν στη Σχολή.  

Στην ομιλία του, που είχε ως θέμα: «Διακρίνοντας την κλήση σας και την κλίση στη ζωή», ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος ανέλυσε πώς οι φοιτητές στρέφονται προς τη μελέτη της Θεολογίας από διάφορους παράγοντες στη ζωή τους, αλλά όλοι, τελικά, καθοδηγούνται από τη Θεία πρόνοια. Η κλήση εξ ουρανών σχετίζεται με την κλίση τους στη ζωή, είτε αυτή λέγεται ιεροσύνη, είτε διδασκαλία, είτε κοινωνική φροντίδα. Οι φοιτητές καλούνται να φοιτήσουν στο νέο τους σπίτι, τη Θεολογική Σχολή, για να ακολουθήσουν την κλήση του Θεού και να υπηρετήσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία για τη δική τους σωτηρία και τη σωτηρία του κόσμου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος καλωσόρισε και χαιρέτισε προσωπικά τους 27 πρωτοετείς φοιτητές που προέρχονται από διάφορες μεγαλουπόλεις της Αυστραλίας και από τη Νέα Ζηλανδία, κι από διάφορες Ορθόδοξες δικαιοδοσίες, και τους προσέφερε ως δώρο από ένα αντίγραφο του Βιβλίου των Προσευχών.

Ακολούθησε η λήψη της παραδοσιακής φωτογραφίας εντός του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ενώ στη συνέχεια παρατέθηκε γεύμα, το οποίο είχαν προετοιμάσει οι Κυρίες της Φιλοπτώχου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ, κ. Βασίλειος Σκανδαλάκης, παρέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο μια επιταγή με το ποσό των 10.000 δολαρίων, ως δωρεά προς τη Θεολογική Σχολή, υποσχόμενος ότι ο Οργανισμός θα επαναλαμβάνει ετησίως την ίδια δωρεά προς τη Σχολή για τα επόμενα δέκα χρόνια. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά τον κ. Σκανδαλάκη, καθώς και τον Γραμματέα της ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ, Δρ Παναγιώτη Διαμαντή, που τον συνόδευε.

Σημειώνεται ότι κατά το τρέχον ακαδημαϊκός έτος, που είναι το 35ο έτος λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου, υπάρχουν 75 εγγεγραμμένοι φοιτητές στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά της προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που σπουδάζουν εξ αποστάσεως και από τις τάξεις στη Μελβούρνη.

 

 

Διαβάστε ακόμα