Εορτή του Οσίου Λουκά εν Στειρίω στην Ι. Μ. Καρυστίας

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος το 2ήμερο 6 και 7 Φεβρουαρίου 2020 η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Λουκά του εν Στειρίω με επίκεντρο της εορτής στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό της ομώνυμης ενορίας του Αγίου Λουκά Δήμου Αλιβερίου – Κύμης.

Την παραμονή τελέσθηκε ο Δισαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του εκ Στύρων καταγομένου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ.Σεραφείμ, πλαισιούμενοι απο τον Πρωτοσύγκελλο Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Πόγκα, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπρ Ελευθέριο Σταμπέλο, και των συμμετεχόντων ιερέων, απο την επαρχία Αλιβερίου, και των διακόνων Στυλιανού Πεταχτή και Προδρόμου Γκέγκε, καθώς επίσης πολλοί ήταν οι πιστοί που συμμετείχαν ώστε να τιμήσουν την ιερά μνήμη του Οσίου Λουκά και να λάβουν την χάρη του.

Τον θείο λόγο κήρυξε, ο Σεβασμιώτατος κ. Νίκανδρος ο οποίος ανάφερε οτι η Εκκλησία μας φέρει καθημερινώς μνήμες αγίων και στην μνήμη μας σήμερα φέρουμε το ασκητικό φρόνημα του Οσίου Λουκά και ότι οι άγιοι είναι υιοί παρακλήσεως δηλαδή παρηγορίας.

Τέλος ευχαρίστησε τους πιστούς που τίμησαν με την παρουσία τους την εορτή του Οσίου Λουκά μεταξύ εκ του οποίου του Αντιδημάρχου κ. Ιωάννου Πιλάτη.

Επίσης το αναλόγιο διηκόνησε η Χορωδία του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Αλιβερίου με Χοράρχη τον Πρωτοψάλη του ναού κ. Νικόλαο Νάκο.

Στην συνέχεια στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού παρετέθει εόρτιο κέρασμα με την μέριμνα και φιλόξενη φροντίδα του εφημερίου Πρωτοπρεσβύτερου Γεωργιου Γιαννούλη και των εθελοντριών κυριών της ενορίας στην συνέχεια οι Σεβασμιώτατοι κ. Σεραφείμ και Νίκανδρος ευλόγησαν την Αγιοβασιλειόπιτα της ενορίας και ακολούθως ευχήθηκαν στους παρευρισκομενους με πατρικές και εόρτιες ευχές.

Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε Όρθρος η Αρχιερατική Χοροστασία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου και εν συνεχεία έλαβε χώρα το Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου με συλλειτουργούς τον Πρωτοσύγκελλο Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Πόγκα Πανοσ Αρχιμ Αμφιλόχιο Διακάκη Προϊστάμενο Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Αλιβερίου Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Τσιμόγιαννη Προϊστάμενο Ιερού Αγίου Γεωργίου Αλιβερίου και Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας Πανοσ Αρχιμ Νεκτάριο Καπενή Πρωτοπρ Αθανάσιο Τούντα εφημέριο Κριεζών Πρωτοπρ Ευάγγελο Βογιατζή εφημέριο Αγίου Ιωάννου Πρεσβύτερο Χρήστο Αποστόλου εφημέριο Τραχηλίου Πρωτοπρ Γεώργιο Γιαννούλη εφημέριο του ιερού ναού και των Διακόνων Στυλιανού Πεταχτή και Προδρόμου Γκέγκε.

Παρών έδωσαν ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Κότσαρης και ο Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητος Αγίου Λουκά κ. Ιωάννης Ξύγκης.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Καρυστίας κ. Σεραφείμ κήρυξε τον θείο λόγο και αναφέρθηκε στην εξαιρετική σημασία του της εορτή της Υπαπαντής επίσης ανέλυσε από θελογικης πλευρας το προσωνύμιο που ελαβε <<Θεοδόχος>> ο Δίκαιος Σύμεων, λόγω ότι υποδέχθηκε εις αγκάλας του τον Χριστό.

Στη συνέχεια υπέδειξε πρακτικούς τρόπους ώστε να καταφέρουμε στη ζωή μας να γίνουμε θεοδόχοι!!!

Με την συμμετοχή μας στα μυστήρια της Εκκλησίας γινόμαστε Θεοδόχοι μέσω της εξομολογήσεως και μετοχής στην Θείας Ευχαριστίας.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στον Όσιο Λουκά ο οποίος υπήρξε και θεοφόρος ψυχή και σώματι αλλά και τα λείψανα του είναι χαριτόβρυτα όπου απορέουν πνευματική ευωδία.

Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς υγεία, δύναμη και ο Όσιος Λουκάς να πρεσβεύει στην ζωή τους.

Επίσης το αναλόγιο διηκόνησαν εκ δεξιού χορού ο Πρωτοψάλτης Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Κριεζών κ. Αριστοτέλης Σαλαμπασόπουλος με τον Πρωτοψάλτη Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Αλιβερίου κ. Νικόλαο Νάκο και εξ αριστερού χορού ο Πρωτοψάλτης κ. Ιωάννης Τζώρτζης.

Φωτογραφίες Δημήτριος Πετρογιάννης

 

 

Διαβάστε ακόμα