Κυριακή της Απόκρεω στην Ι. Μητρόπολη Καρυστίας

Την Κυριακή της Απόκρεω 23 Φεβρουαρίου 2020 στον Ιερό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου Αλιβερίου ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ κατά ημέρα ταύτην αναγινώσκεται η ευαγγελική περικοπή της ενθυμήσεως της φοβερής μελλούσης κρίσεως.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον προαναφερθέντα ιερό ναό πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Πόγκα τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Πανοσ Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Τσιμόγιαννη και Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου και των Διακόνων Πρόδρομου Γκέγκε και Αποστόλου Μπάκουλη.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ όπως και αναφέρθηκε στην σημερινή ευαγγελική περικοπή ερμηνεύοντας την παραβολη της Κρίσεως όπου στο σημερινό ευαγγέλιο έρχεται ο Χριστός να μας διαφωτίσει να μας πληροφορήσει τι πρόκειτε να γίνει με την φράση {Όταν έλθει ο υιός του ανθρώπου} τονίζοντας ότι ο Ιησούς είχε προγραματίσει δύο εμφανίσεις στην γή η πρώτη έγινε με την γέννηση του απλή και ταπεινή η δεύτερη θα είναι ένδοξη όταν έλθει ο υιός του ανθρώπου εν όλη την δόξη αυτού.

Τελειώνοντας το κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος πρόσθεσε ότι αυτήν την ώρα η εκκλησία μας υπενθυμίζει σε κάθε κατανυκτική ακολουθία να ευχηθούμε το Παράσχου Κύριε την καλή απολογία επι του φοβερού βήματος με την εξομολόγηση στην συνέχεια επισφραγίζοντας το κήρυγμα ευχήθηκε στους πιστούς με την χάρη του θεού και την καλή διάθεση μας να ακούσουμε της ευκταίας φωνής του Κυρίου μας να μας καλεί λέγοντας Δεύτε οι ευλογημένοι του πατρός μου κληρονομήσατε την ητοιμασμένη υμίν βασιλεία Αμήν.

Ακολούθως ετέλεσε ιερά μνημόσυνα ευσεβών ενοριτών μεταξύ εκ των οποίων του εκκλησιαστικού συμβούλου Νικολαου Σουλιώτη και της συζύγου του Βασιλικής ο οποίος διετέλεσε επι (45) τεσσαράκοντα πέντε συναπτά έτη συνεχούς εκκλησιαστικης διακονίας στον ιερό ναό του Αγιου Γεωργίου.

Ακολούθως στην συνέχεια στο πνευματικό κέντρο του ιερού ναού με την φιλόξενη μέριμνα του εφημερίου π. Νικοδήμου εδόθει καφές και πρωϊνό όπου ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ ανέπτυξε επικοδομητική συζήτηση με τους ιερείς και τους πιστούς με θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις στην σύγχρονη εποχή.

Επίσης στο αναλόγιο έψαλαν ο Πρωτοψάλτης του ιερού ναού κ. Χαράλαμπος Μαζαράκης με την συμμετοχή και άλλων ιεροψαλτών.

Το εσπέρας της Κυριακής οπως είναι γνωστό στην επαρχία μας κάθε Κυριακή απόγευμα στις 17:00 το απόγευμα (από την αρχή του Τριωδίου) στον Ι.Ν. της Αγίας Μαρίνας Αλιβερίου, ο Σεβασμιώτατος κ Σεραφείμ χοροστάτησε του Εσπερινό με την συμμετοχή πολλών ιερέως και πιστών απο την επαρχία του Αλιβερίου και στην συνέχεια μετά το περας του εσπερινού ομίλησε όπως έχει καθιερωθεί στα εσπερινά κηρύγματα.

Ετσι και σήμερα έκανε λόγο και για την Ευαγγελική περικοπή της Κρίσεως

Την Δευτέρα Παρουσία θα δούμε τον Θεό με όλη του τη Δόξα.

Θα ανοίξει το προσωπικό βιβλίο του καθενός και θα δημοσιευθούν όλα τα έργα με κάθε λεπτομέρεια.

Ο Κύριος δικαίωσε τους ανθρώπους που έκαναν πράξη το Ευαγγέλιο με την φράση:
– ἐφ᾿ ὅσον ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἀδελφῶν μου τῶν ἐλαχίστων, ἐμοὶ ἐποιήσατε.

Ενώ δεν δικαίωσε τους αμαρτωλούς, με μια απλή λέξη – με ένα ΟΥΚ: – ἐφ᾿ ὅσον ΟΥΚ ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἐλαχίστων, οὐδὲ ἐμοὶ ἐποιήσατε.

Ας φροντίσουμε όλοι αυτό το βιβλίο να μας κατατάξει στην ουράνια και αιώνια βασιλεία του, όσοι το πιστεύουμε και το θέλουμε πραγματικά.

Φωτογραφίες Δημήτριος Πετρογιάννης Αναστάσιος Ρέτσας

 

 

Διαβάστε ακόμα