Μνημόσυνο του μακαριστού Αρχιμ. Ισιδώρου Σαλάκου

Τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο ευχαρίστησε για την ευλογία που έλαβε να ιερουργήσει και να τελέσει το μνημόσυνο του συνεργάτου του στην διακονία των ορθοδόξων του Καΐρου, αρχιμανδρίτου Ισιδώρου Σαλάκου, ο Μητροπολίτης Πηλουσίου Νήφων.

Στο ιερό ναό αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, με συλλειτουργούς τον εκ Βραζιλίας αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελο Καρκαγγέλη, πνευματικού τέκνου του εκλιπόντος, και τους εκ των εφημερίων του ναού, αρχιμανδρίτες Σεραφείμ Δημητρίου και Δαμασκηνό Φυλακτό, καθώς και τον πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Μεταξά, ο ιεράρχης του Αλεξανδρινού θρόνου τέλεσε στις 8 Φεβρουαρίου 2020, το επταετές μνημόσυνο του μακαριστού ιεραποστόλου κληρικού, ο οποίος υπηρέτησε στην Αίγυπτο και την Γουινέα. «Έδωσε τον εαυτό του, έμαθε καλά τα Αραβικά, έψαλε Αραβικά και έγινε αγαπητός από όλους», είπε μεταξύ άλλων στην επιμνημόσυνη προσφώνηση του Ο Μητροπολίτης. Και συνέχισε «τα παιδιά της Εκκλησίας του Ντάχερ και της Ηλιούπολης, τον λάτρεψαν» ήταν και τα τελευταία που συναναστράφηκε στο ναό των Ταξιαρχών, την Κυριακή ανήμερα του αγίου Χαραλάμπους, πριν το τροχαίο ατύχημα καθοδόν προς ιεροπραξία, όπου τραυματίστηκε και εν συνεχεία εξεδήμησε προς Κύριον.

Ο ιερουργός, μετέφερε τις ευχές του παπά και πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β΄ καθώς και την αγάπη του προκαθημένου της μαύρης ηπείρου προς την μητέρα και τους συγγενείς του αείμνηστου και θυμήθηκε τα χρόνια της κοινής διακονίας τους στο Κάιρο, λέγοντας χαρακτηριστικά «ήρθε με καλοσύνη, με χαρά, με χαμόγελο, με ενθουσιασμό στην καρδιά του να δώσει τον εαυτό του για τον πτωχό πεινασμένο λαό της Αφρικής. Η χάρις του Θεού τον κατέταξε στα τάγματα της Ιεραποστολής στην Αίγυπτο, κοντά σε μένα και κοντά σε άλλους αρχιερείς και πατέρες και καθημερινά είμασταν σαν μια οικογένεια, αδέλφια πραγματικά στα ξένα. Το χαμόγελο του και η καλοσύνη του έχει μείνει χαραγμένο στις ψυχές και στις καρδίες όλων μας και εμού, των ιερέων της Αιγύπτου αλλά και του ποιμνίου του Ελληνόφωνου και του Αραβόφωνου». 

 

 

 

Διαβάστε ακόμα