Μοναχική κουρά και χειροτονία Διακόνου στην Ι. Μ. Ιεραπύτνης

Το Ψυχοσάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020, παρουσία πολλών Κληρικών και δεκάδων πιστών και μέσα σε κλίμα κατανύξεως και βαθειάς συγκινήσεως στο καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, στο τέλος του οποίου τέλεσε τη Μοναχική κουρά του Δοκίμου Μοναχού Δημητρίου Ματαλλιωτάκη, τον οποίο μετονόμασε σε Τίτο Μοναχό. Κατά τη διάρκεια της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας που ακολούθησε ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία του μοναχού Τίτου, ο οποίος είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Στον χειροτονητήριο λόγο του o π. Τίτος, ιδιαίτερα συγκινημένος, ευχαρίστησε τον Πανάγαθο Θεό, την Παναγία «που φανέρωσε την παρουσία της μέσα σε αυτό το σπήλαιο και που με δέχεται στο σπίτι της παρά την αναξιότητά μου», τους μακαριστούς γονείς του, τον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Ευγένιο, τον μακαριστό Ιερομόναχο π. Τίτο Πατρικαλάκη, τον παριστάμενο Μέγα Αρχιδιάκονο της Μητρός Εκκλησίας π. Θεόδωρο Μεϊμάρη, τον Αρχιμ. Αναστάσιο Χατζάκη, και όλους τους Κληρικούς που τον «βοήθησαν στην πνευματική του ενηλικίωση», τους φίλους και τους συγγενείς, τους παρευρισκομένους Πατέρες, την κατά σάρκα αδελφή του Μαρία, τους Πατέρες της Ι. Μονής Φανερωμένης, Αρχιμ. Παΐσιο Δερμιτζάκη και τον Αρχιμ. Φιλάρετο Ζαχαριουδάκη, και όλους όσοι τον ευεργέτησαν στη ζωή του ποικιλοτρόπως. Ιδιαιτέρως όμως ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Κύριλλο, που δέχθηκε να τον κατατάξει στον Ιερό Κλήρο της Ιεράς Μητροπόλεως, διώχνοντας όλους τους φόβους και τους ενδοιασμούς του, καθώς επίσης και τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ Αμβρόσιο.

Στην αντιφώνησή του ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στην αξία του μοναχισμού και της Ιερωσύνης, ως χαρίσματος και δωρεάς του Θεού που δίδεται κατά χάριν στον άνθρωπο. Απευθυνόμενος στον χειροτονούμενο τόνισε ότι «έλαβες σήμερα το αγγελικό σχήμα του Μοναχού, με το μυστήριο της Μοναχικής Κουράς και μετονομάσθης από Δημήτριος σε Τίτος, προς τιμήν του Πρώτου Επισκόπου και Πάτρωνος της Εκκλησίας Κρήτης Τίτου του Αποστόλου, αλλά και προς τιμήν ενός καρδιακού σου φίλου και συνοδοιπόρου στις σπουδές και τη ζωή σου, του μακαριστού Αρχιμ. Τίτου του Αγκαραθίτου, τον οποίο ο και νεκρών και ζώντων την εξουσίαν έχων Θεός κάλεσε κοντά του σε νεαρά ηλικία. Ταυτόχρονα, όμως επευλογείσαι δαψιλώς από τη Χάρη του πανσθενουργού Θεού και χειροτονείσαι Κληρικός, δια του Μυστηρίου της Ιερωσύνης. Έτσι εκπληρώνεται ο μεγάλος σου πόθος, να διακονήσεις την Εκκλησία, ως κληρικός».

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος, αφού αναφέρθηκε στον ιερό ζήλο, το ταπεινό φρόνημα και το πνεύμα προσφοράς που επέδειξε διακονώντας στις Ενορίες Αγίας Φωτεινής και Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας, στο Βιβλιοπωλείο αλλά και στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, σημείωσε ότι η Παναγία οδήγησε τα βήματά σου στο Μοναστήρι της, στην Φανερωμένη, «η οποία σαν αετοφωλιά δεσπόζει πάνω στα ανεμοδαρμένα και βραχώδη υψίπεδα του Λασιθίου, αποτελώντας εδώ και οκτώ αιώνες προπύργιο της αμωμήτου πίστεώς μας αλλά και της ελευθερίας της πατρίδας μας, όντας φωλιασμένη στις καρδιές όλων των Λασιθιωτών και όχι μόνον, όπως μαρτυρεί η αθρόα προσέλεση προσκυνητών κατά την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου, αλλά και όλου του έτους, όπως ιδίοις όμμασι διαπίστωσες και έζησες κατά το διάστημα της εδώ παραμονής και δοκιμασίας σου». […] Ήσουν εκ κοιλίας μητρός σου προορισμένος να ιερωθείς και μάλιστα να ακολουθήσεις την ισάγγελο πολιτεία της μοναχικής ζωής, που είναι οδός θεραπείας της ψυχής και κοινωνίας με τον Θεό».

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος τόνισε πόσο σημαντικό είναι στην εποχή που ζούμε νέοι που διαπνέονται από πνεύμα προσφοράς και θυσίας, θερμή πίστη και ταπεινό φρόνημα, να επιλέγουν την οδό του μοναχισμού και της Ιερωσύνης, ακολουθώντας το θέλημα του Θεού στη ζωή τους και αγνοώντας τις όποιες εφήμερες κοσμικές χαρές και ηδονές του βίου. Τέλος ευχήθηκε «ο Αρχιποίμενην και κεφαλή της Εκκλησίας Κύριός μας Ιησούς Χριστός, με τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου της Κυρίας Φανερωμένης, να περιφρουρεί και να καθοδηγεί τα βήματά του, και να ευλογεί την διακονία σου στον Αμπελώνα του Κυρίου, ώστε αυτή να είναι καρποφόρα και ευάρεστη ενώπιον Θεού και ανθρώπων».

Μετά την τέλεση μνημοσύνου «υπέρ πάντων των κεκοιμημένων ευσεβώς επ’ ελπίδι ζωής αιωνίου» και την Απόλυση, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος καλωσόρισε τον χειροτονηθέντα στη μοναστική αδελφότητα της Μονής αλλά και στην ιερατική οικογένεια της Ιεράς Μητροπόλεως. Επίσης καλωσόρισε τον παριστάμενο συμπροσευχόμενο και εξ Ηρακλείου ορμώμενο Πανοσιολ. Μέγα Διάκονο του Σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου π. Θεόδωρο Μεϊμάρη, και του ζήτησε να διαβιβάσει στον Παναγιώτατο κ.κ. Βαρθολομαίο την υϊική αγάπη και αφοσίωση, αλλά και τις εγκάρδιες ευχές του για μακροημέρευση και εξ ύψους δύναμη στο μεγάλο έργο του στο πηδάλιο της Εσταυρωμένης και πολυμαρτυρικώς καθηγιασμένης Πρωτοθρόνου, Πρωτοκλήτου και Πρωτευθύνου Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, του αειφεγγούς Φαναρίου.

Ο Πανοσιολ. Μέγας Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου π. Θεόδωρος αντιφώνησε κατάλληλα τον Σεβ. κ. Κύριλλο, αναφέροντας ότι συνδέθηκε από τα φοιτητικά χρόνια στην Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης και στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. με τον χειροτονούμενο και έκανε λόγο για αγαθή συγκυρία που και εκείνος παρίσταται συμπροσευχόμενος. «Έτσι οικονόμησε ο Θεός και εκπληρώθηκε ένα όνειρο ζωής για τον από σήμερα π. Τίτο, τον οποίο όλοι μας αγαπήσαμε και εκτιμήσαμε», σημείωσε χαρακτηριστικά. Τέλος, διαβίβασε «τις θεοπειθείς ευχές και την πατριαρχική ευλογία της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου και Αυθέντου και Δεσπότου πάντων ημών κ.κ. Βαρθολομαίου», υπογραμμίζοντας ότι πάντοτε η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας εκδήλωνε έμπρακτα την αγάπη και την πηγαία και αυθεντική αφοσίωση της στο Πάνσεπτο Οικουμενικό Πατριαρχείο, και ευχήθηκε στον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, καθώς και στο νέο Πρωτοσύγκελλό του Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιο, την άνωθεν ενίσχυση στα υψηλά και πολυεύθυνα καθήκοντά τους. Ακόμα ευχήθηκε καλό Τριώδιο σε όλους, να είναι άληστος η μνήμη του μακαριστού συσπουδαστή του Ιερομονάχου Τίτου Πατρικαλάκη του Αγκαραθίτου και ο νέος Κληρικός π. Τίτος να είναι πάντα άξιος.

Ακολούθησε μοναστηριακό κέρασμα και τράπεζα για όλους στο Αρχονταρίκι της Μονής.

Διαβάστε ακόμα