«Νόμιμα διώκεται η πίστη»

Η εκκλησιαστική κοινότητα της αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, έχει συναφιερώσει το δεξιό κλίτος του κεντρικού ναού στους αγίους Παντελεήμονα και Χαραλάμπη, και την 10η Φεβρουαρίου 2020, τίμησε την μνήμη του ιερομάρτυρος.

Την παραμονή της εορτής, ο μέγας εσπερινός προηγήθηκε αγρυπνίας, την οποία τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μεταξάς.

Την κύρια της εορτής ημέρα, έγινε ο όρθρος και Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Μητροπολίτου Βρεσθένης Θεοκλήτου.

Μαζί του συλλειτούργησαν, οι εκ των εφημερίων του ναού αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, πρωτοπρεσβύτερος Λάμπρος Ξεσφύγγης και πρεσβύτερος Βασίλειος Ταξιαρχιώτης καθώς και ο ενορίτης πρεσβύτερος Αθανάσιος Κολοκυθάς.

Ο Μητροπολίτης στην ομιλία του, αναφερόμενος στον εορταζόμενο άγιο είπε ότι δεν έπαψαν οι διωγμοί των Χριστιανών, αφού αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ήταν και προφητεία του Ιησού με την φράση «Ει εμέ εδίωξαν και υμάς διώξουσιν». «Ο λόγος του Κυρίου μας επαληθεύτε διαχρονικώς μέσα στην ζωή της εκκλησίας μας» είπε, και μίλησε για τον γέροντα άγιο Χαράλαμπο και το επίγειο τέλος του.

«Ποιός ήταν δυνατόν να φοβηθεί έναν υπέργηρο άνθρωπο; Θανατώθηκε και θυσιάστηκε γιατί πίστευε στον Χριστό, γιατί λάτρευε τον Χριστό, γιατί διεποίμαινε τα πρόβατά Του» και συνέχισε «οι διώκτες ποτέ δεν νίκησαν στους αιώνες τον Χριστό».

Αναφέρθηκε στο μαρτύριο του αίματος και της συνειδήσεως και είπε ότι η πίστις πάντα διωκόταν νόμιμα, υπογραμμίζοντας ότι  και «σήμερα διώκεται η πίστης με άλλους τρόπους με άλλα μέσα, νόμιμα θα έλεγα. Η πίστις διώκεται, οι ευσεβείς πλήττονται, η ευσέβεια είναι υπό διωγμόν με ένα τρόπο απαράδεκτο, αλλά ζεί Κύριος ο Θεός»

 

 

 

Διαβάστε ακόμα