Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ι. Μ. Κορίνθου

Την Κυριακή, 1η Μαρτίου 2020 και στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιοςχοροστάτησε στον Α’ Κατανυκτικό Εσπερινό, της «Συγγνώμης», όπως συνηθίζεται να αποκαλείται, καθώς κατά την διάρκειά του οι Πιστοί, προκειμένου άξια να διανύσουν το στάδιο των αγώνων της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ζητούν και δίνουν την αμοιβαία συγχώρησηο ένας στον άλλο, ώστε με καθαρή συνείδηση, ειρηνικοί και συμφιλιωμένοι να εισέλθουν σε αυτή. Τον σεπτό Ποιμενάρχη μας πλαισίωσαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως μας και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας «Πάντων Χαρά» Καλετζίου, οι Ιερείς του Ι. Ναού, ως και άπαντες οι Κληρικοί της πόλεως της Κορίνθου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με ποιμαντική μέριμνα τουΣεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, κάθε Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στους Κατανυκτικούς Εσπερινούς, θα πραγματοποιούνται ομιλίες από έγκριτους ομιλητές προς αγιασμό και πνευματική οικοδομή των Πιστών. Στην εκκίνηση αυτής της πνευματικής δράσεως, ως πρώτος ομιλητής, ορίσθηκε ο Ποιμενάρχης μας, ο οποίος και ομίλησε στους Πιστούς με θέμα: «Μεγάλη Τεσσαρακοστή, η μητέρα της σωτηρίας μας».Χρησιμοποιώντας αγιογραφικά χωρία και τους Πατέρες της Εκκλησίας μας,ο Δεσπότης μας προέτρεψε τους Πιστούς να ασκηθούν κατάλληλα κατά την Μ. Τεσσαρακοστή με εφόδιατη νηστεία, την προσευχή, την φιλανθρωπίακαι φυσικά την συμμετοχή τους στο σύνολο των Ι. Ακολουθιών, όπως οι Προηγιασμένες Θ. Λειτουργίες, οι Χαιρετισμοί, οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί, τα Μ. Απόδειπνα κ.ά..Όλες αυτές οι Ι. Ακολουθίες έχουν θεσπισθεί από την Εκκλησία μας για τηνσυγκεκριμένη περίοδο, καθώς μέσωαυτών καλλιεργείται η προσπάθεια και η θέληση των Πιστών να είναι κοντά στον Σωτήρα Χριστό και στην σωτηρία των ψυχών τους.

Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε στους Ιερείς και στους Πιστούς καλή, ευλογημένη και γεμάτη από πνευματικούς καρπούς, Αγία Τεσσαρακοστή!

Διαβάστε ακόμα