Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος

Το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής 1 Μαρτίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, πλαισιωμένος από τον Ιερό Κλήρο της Πόλεως Χαλκίδος και των περιχώρων της, προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλλου Αρχιμ. Νικοδήμου Ευσταθίου, με την συμμετοχή και του ευσεβούς Λαού της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος κατέκλυσε τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, χοροστάτησε στον Α΄ Κατανυκτικό Εσπερινό «της Συγγνώμης».

Στην πρώτη αυτή ιερά ακολουθία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής συμμετείχε και η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, ενώ έψαλλαν θαυμάσια Χοροί Ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση των ιεροψαλτών του Μητροπολιτικού Ι. Ναού κ. Γεωργίου Καραγκούνη και κ. Ιωάννου Δέδε.

Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο προς τους πιστούς, με αναφορά στον αγώνα της μετανοίας, στον οποίο όλοι καλούμαστε να επιδοθούμε πενθώντας για τις αμαρτίες και κάθε επιλογή μας που μας κάνει ξένους μπροστά στον Θεό. Μάλιστα, ο Σεβασμιώτατος εξήγησε την διδακτική αφήγηση του προφήτη Ιωνά, τον οποίο ο Θεός είχε διατάξει να πάει στη Νινευή, έδρα πλάνης, μάταιων καλλωπισμών και οργίων, για να κηρύξει σ’ αυτή και να προφητέψει την καταστροφή της. Ο Ιωνάς προφήτεψε ό,τι του είπε ο Θεός και οι Νινευΐτες μετάνιωσαν, νήστεψαν 40 μέρες και έτσι η πόλη τους σώθηκε από την καταστροφή. Διότι η μετάνοια φέρει την αγαθότητα του Θεού, πάνω από τη δικαιοσύνη Του.

Ακολούθως, ο Ποιμενάρχης μας επεσήμανε ότι η εποχή μας και τα συμβάντα της, είναι αποτελέσματα των αμαρτιών μας, της απομάκρυνσης μας από τον Θεό. Τα δεινά που αντιμετωπίζουμε οφείλονται στον άκρατο εγωισμό μας που μας τυφλώνει και δεν διακρίνουμε την χάρη και την δύναμη του Θεού, αλλά καταναλώνουμε την εμπιστοσύνη μας στις δικές μας περιορισμένες και ανεπαρκείς δυνάμεις. Η ακαταστασίες και οι συμφορές πρέπει κυρίως να μας εγείρουν σε μετάνοια! Ώστε να ξανακάνουμε τον Θεό συνεργό και αντιλήπτορά μας, όπως οι ένδοξοι πρόγονοί μας.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος προσκάλεσε όλους τους πιστούς σε μετάνοια ουσιαστική, για την οποία η Αγία μας Εκκλησία μάς προετοιμάζει με τα διδάγματα των προ της Μεγάλης Τεσσαρακοστής Κυριακών του Τριώδιου, και εκπλήρωση του θελήματος του Θεού στη ζωή μας.

Στο τέλος του Εσπερινού παρεκάλεσε όλους να τον συγχωρέσουν και αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε, κατά την εκκλησιαστική τάξη, η αντηλλάγη μεταξύ Επισκόπου, Ιερού Κλήρου και ευσεβούς Λαού του ασπασμού της συγγνώμης.

Διαβάστε ακόμα