Ανιψιός του μακαριστού Αυστραλίας Στυλιανού απαντά σε δημοσιεύματα

Στη δημοσιότητα δόθηκαν επιστολή του Νίκου Καλιούρη, ανηψιού του μακαριστού αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού, καθώς και παλαιότερη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου που είχε παραχωρήσει ο αείμνηστος στην κ. Βάσω Μόραλη. Σε αυτή ομολογεί ότι στα πρώτα χρόνια της Αρχιεπισκοπίας του, κοιμότανε πίσω από ένα παραβάν στα υφιστάμενα τότε γραφεία της Αρχιεπισκοπής.

Η δημοσιοποίηση των δύο, έρχεται σε συνέχεια άρθρου της εφημερίδας Νέος Κόσμος της Αυστραλίας, σχετικά με αγορά ακινήτου από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.

«Εκτιμώ βάσιμα ότι ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος ΟΥΔΕΠΟΤΕ διανοήθηκε την αγορά του πολυτελούς διαμερίσματος, ή οποιουδήποτε άλλου, έστω και σαν επένδυση, ούτε βέβαια για να το κατοικήσει, αλλά κυρίως λόγω της «αποστροφής» Του προς την πολυτέλεια, τον πλούτο, και την «καλοπέραση» αναφέρει στην επιστολή του

ΑΙΣΘΗΣΗ προκάλεσε το δημοσίευμα του «Νέου Κόσμου» για την αγορά πολυτελούς διαμερίσματος, αξίας 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων από το Consolidated Trust της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

ΑΤΟΜΑ που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις επικοινώνησαν μαζί μας για να μας πουν πως δεν αληθεύει η πληροφορία ότι η απόφαση για την αγορά του συγκεκριμένου διαμερίσματος ελήφθη τον Μάρτιο του 2019 όταν ήταν ακόμα εν ζωή ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός.

«ΚΑΠΟΙΑ συζήτηση έγινε τότε για μια αγορά εκ μέρους του Consolidated Trust αλλά όχι για το συγκεκριμένο διαμέρισμα και όχι τόσο ακριβή και στην τελική δεν πάρθηκε καμιά απόφαση» μας ειπώθηκε.

ΜΑΣ είπαν ακόμα πως πίσω από  δημοσίευμα που πρώτα αναφέρθηκε στην συγκεκριμένη αγορά είναι ένας «δυσαρεστημένος» κληρικός της Αυστραλίας που «δεν πάει» τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

ΓΙΑ το ίδιο θέμα από τον πρωτοανεψιό του μακαριστού Στυλιανού λάβαμε και την ακόλουθη επιστολή:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Είμαι πρωτανεψιός του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού.

Σε συνεννόηση και με την στήριξη της οικογένειάς μου, παρείχα στον Γέροντα και βαρέως πάσχοντα Θείο μου, μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό, καθημερινή και επί 24ώρου βάσεως συντροφιά, παρηγοριά, ηθική στήριξη, συμπαράσταση και τις προσωπικές υπηρεσίες μου, όπως και ο ίδιος επιθυμούσε, από τον Ιούλιο 2018, οπότε μετέβην στο Σίδνεϋ για τον σκοπό αυτό, μέχρι και την εις Κύριον εκδημίαν Του, την 25.3.2019.

Καθ’ όλο το παραπάνω χρονικό διάστημα διέμεινα σε δωμάτιο, παραπλεύρως του δωματίου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου στο κτίριο της Αρχιεπισκοπής όπου ο ίδιος κατοικούσε την τελευταία 15/ετία.

Είναι γνωστό σε όλους, ότι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος διακρίθηκε ως Ιεράρχης, κορυφαίος θεολόγος, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου στο Σίδνεϋ, την οποία ο ίδιος ίδρυσε και στήριζε οικονομικά με δικούς του πόρους, ως πνευματικός πατέρας, συγγραφέας θεολογικών έργων και ποιητής, επετέλεσε δε αξιόλογο ποιμαντικό, αποστολικό, επιστημονικό και φιλανθρωπικό έργο, και κατέστησε την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας περίβλεπτη και κραταιά Επαρχία δια την οποίαν καυχάται εν Κυρίω το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Διακρίθηκε επίσης για την απλότητα του χαρακτήρα Του, την ειλικρίνεια, την λιτότητά Του, την γενναιότητα και τον απέριττο βίο Του.

Είναι αυτονόητο το ότι εγώ και η οικογένειά μου, αλλά και οι λοιποί συγγενείς του μακαριστού Αρχιεπισκόπου ενδιαφερόμαστε για την υστεροφημία Του και την προστασία της μνήμης Του.

Περιήλθε εις γνώσιν μου το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας σας για την αγορά ενός πολυτελούς διαμερίσματος στο Σίδνεϋ, από το Consolidated Trust της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Ιδιαίτερη εντύπωση μου προξένησε η πληροφορία που έλαβε η εφημερίδα σας από κύκλους της Αρχιεπισκοπής, ότι η απόφαση για την παραπάνω αγορά ελήφθη τον Μάρτιο 2019, δηλαδή σε χρόνο κατά τον οποίο ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός ευρίσκετο ακόμη στην ζωή, καθώς επίσης και η διευκρίνιση που σας δόθηκε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη σε χρόνο προγενέστερο της έλευσης του νέου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Αυστραλία και της ανάρρησής του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Εκτιμώ ότι η παραπάνω διευκρίνιση θα ήταν περιττή, εάν αληθεύει η πληροφορία ότι η απόφαση για την αγορά του πολυτελούς διαμερίσματος ελήφθη σύννομα τον Μάρτιο 2019.

Συναφώς με το ζήτημα που ανακύπτει από την αγορά του παραπάνω διαμερίσματος, αφού αυτή αποτελεί πλέον αντικείμενο δημοσιότητας στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, και τις εξηγήσεις που σας δόθηκαν από κύκλους της Αρχιεπισκοπής, επιθυμώ να σας γνωρίσω τα ακόλουθα:

1. κατά την παραμονή μου στην Αυστραλία και την συγκατοίκησή μου με τον μακαριστό και αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό, ΟΥΔΕΠΟΤΕ Αυτός μου ανέφερε ο,τιδήποτε σχετικό με την αγορά του παραπάνω διαμερίσματος ή οποιουδήποτε άλλου περιουσιακού στοιχείου,

2. από τον Ιούλιο 2018 μέχρι και την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού την 25.3.2019, ΔΕΝ περιέπεσε στην αντίληψή μου η συμμετοχή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Consolidated Trust της Ιερός Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, του οποίου άλλωστε ήταν πρόεδρος,

3. μάλιστα τον μήνα Μάρτιο 2019, οπότε σύμφωνα με τις δοθείσες πληροφορίες αποφασίσθηκε η αγορά του διαμερίσματος, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος ήταν κατάκοιτος, η υγεία Του ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη και η επικείμενη τελευτή Του ήταν αναμενόμενη και από τον ίδιο,

4. Γνωρίζοντας παιδιόθεν πολύ καλά, τον χαρακτήρα και τις προτεραιότητες του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Στυλιανού, εκτιμώ βάσιμα ότι ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος ΟΥΔΕΠΟΤΕ διανοήθηκε την αγορά του παραπάνω πολυτελούς διαμερίσματος, ή οποιουδήποτε άλλου, έστω και σαν επένδυση, ούτε βέβαια για να το κατοικήσει, αλλά κυρίως λόγω της «αποστροφής» Του προς την πολυτέλεια, τον πλούτο, και την «καλοπέραση».

Παρακαλώ να δημοσιεύσετε την παρούσα επιστολή μου στην εφημερίδα σας.

Επίσης παρακαλώ να αναζητήσετε, στα πλαίσια των δημοσιογραφικών δυνατοτήτων σας, την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Consolidated Trust της Ιερός Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας για την αγορά του παραπάνω διαμερίσματος, που φέρεται να έχει ληφθεί τον Μάρτιο του 2019 και να την δημοσιεύσετε στην εφημερίδα σας.

Ευχαριστών εκ των προτέρων,

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Δ. ΚΑΛΛΙΟΥΡΗΣ

Δικηγόρος Αθηνών».

Διαβάστε ακόμα