Δ’ Κυριακή των Νηστειών στην Ι. Μ. Αρκαλοχωρίου

Το πρωί της Κυριακής 29 Μαρτίου, Δ΄ των Νηστειών, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Όσιου πατρός ημών Ιωάννου του Σιναΐτου συγγραφέως του πνευματικού βιβλίου της «Κλίμακος», ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ανδρέας μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Αντωνίου Καστελλίου Πεδιάδος, όπου προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από το διαδίκτυο.

Το Ιερό Θυσιαστήριο κύκλωσαν ο π. Νεκτάριος Δερμιτζάκης, και ο Διάκονος Σεραφείμ Βιολάκης.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ανέπεμπψε δέηση υπέρ υγείας των πασχόντων αδελφών μας από τον πρόσφατο λοιμό covid-19, ενώ στη συνέχεια τελέστηκε το καθιερωμένο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως πάντων των Ιερέων, εκκλησιαστικών συμβούλων, ιεροψαλτών, νεωκόρων, προέδρων κοινοτήτων, διδασκάλων και πάντων των διακονησάντων στην Εκκλησία και την τοπική κοινωνία.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην οσιακή μορφή του Οσίου Ιωάννου της «Κλίμακος» καθώς και στην πανδημία που πλήττει την χώρα μας και την οικουμένη ολόκληρη.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ο Όσιος Ιωάννης ο Σιναΐτης έζησε στα τέλη του 6ου αιώνα, μα το έργο του ενισχύει, ενδυναμώνει και παρηγορεί πάντοτε εμάς τους ανθρώπους, ιδιαιτέρως στις δύσκολες ημέρες που περνάμε. Είναι μια μεγάλη μορφή της Εκκλησίας, πάντοτε επίκαιρη […] μας δίνει το νόημα της ασκητικής πορείας και εμείς σήμερα υπό τη φοβερά κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, καλούμαστε να ακολουθήσουμε αυτό ακριβώς το ασκητικό φρόνημα, το οποίο λείπει από τον κόσμο και σε αυτή την κατεύθυνση καλούμεθα όλοι να πορευθούμε […]»

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος τόνισε την ανάγκη πειθαρχίας στις υποδείξεις της Πολιτείας και των αρμοδίων υγειονομικών φορέων για να μείνουμε σπίτι μας: «[…] Η Πολιτεία και οι υγειονομικές αρχές μας καλούν να μείνουμε στα σπίτια μας και μετ’ ευλαβείας να ακούμε τις παροτρύνσεις και τις προτροπές της, προκειμένου υπείκοντες σε αυτές τις εντολές των ειδικών, για να περιοριστεί αυτή η εξάπλωση του κορωνοϊού και με τη χάρη του Χριστού και της Παναγίας να μην οδηγηθούμε σε αυτά τα τραγικά γεγονότα που παρακολουθούμε να συμβαίνουν στην Ιταλία ή στην Ισπανία.

Συνεπώς να είμαστε στα σπίτια μας κλεισμένοι, να μην κυκλοφορούμε, να προσευχόμαστε και να κάνουμε το κάθε σπίτι μια μικρή ή μια μεγάλη Εκκλησία και να εκζητούμε, να ζούμε το ασκητικό αυτό μήνυμα και φρόνημα του Οσίου Ιωάννου της «Κλίμακος», με τη χάρη και το έλεος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού για να εχουμε τη δυναμη να υποβάλλουμε τους εαυτούς μας σε άσκηση, με τη διαρκή και για εβδομάδες παραμονή μας μέσα στο σπίτι μας […]»

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον υπεύθυνο της μεταδοσης π. Νεκτάριο Δερμιτζάκη, τον π. Ιεροθεο Χιώτη και π. Ιωάννη Μπανασάκη που έψαλαν και τον π. Γεωργιο Μαραυγακη και π.Κίμωνα Βλαστό που διακόνησαν.

Διαβάστε ακόμα