Δημητριάδος: «Πανύμνητε Μήτερ, από πάσης ρύσαι συμφοράς άπαντας»

Στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου χοροστάτησε την Παρασκευή 27/3, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, κατά την ακολουθία της Δ΄ Στάσης των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η Ακολουθία τελέστηκε κεκλεισμένων των θυρών και μεταδόθηκε απ’ ευθείας από τον τηλεοπτικό Σταθμό ASTRA και τον Ρ/Σ της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «Ορθόδοξη Μαρτυρία».

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, παίρνοντας αφορμή από την κατακλείδα του Ακαθίστου Ύμνου, όπου ο υμνωδός ζητεί από την Παναγία «από πάσης ρύσαι συμφοράς άπαντας», ανέφερε ότι «ο στίχος αυτός έχει μοναδική επικαιρότητα, γιατί η Παναγία μας μπορεί να νιώσει τον πόνο μας, γνωρίζει την λαχτάρα μας, ακούει τις δεήσεις μας και πρεσβεύει στον Υιό της, για να δώσει λύτρωση και διέξοδο από την κρίση και να έρθει η στιγμή, που και πάλι ελεύθερα θα υμνούμε το Πανάγιο όνομα του Κυρίου μας και θα κοινωνούμε όλοι του Σώματος και του Αίματός Του…».

Ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι, «κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες της έκτακτης κατάστασης, που βιώνουμε, η προσευχή μας γίνεται θερμότερη, γιατί συνοδεύεται από τον πόνο μας, την λαχτάρα μας, αλλά και την ακλόνητη εμπιστοσύνη μας, ότι η Κυρία Θεοτόκος θα συνεργήσει και πάλι, για να βγούμε από το αδιέξοδο. Γι’ αυτό, Την παρακαλούμε, τούτες τις μέρες, που μέσα στα σπίτια οι οικογένειες ζουν πρωτόγνωρες εμπειρίες, ευλόγησε κάθε οικογένεια, που τούτη την ώρα γονατίζει και ζητά την δική Σου συνδρομή και Προστασία. Γίνε η Μητέρα της κάθε οικογένειας. Σύ, που ονομάστηκες Γοργοϋπήκοος, στερέωσε και ενίσχυσε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, που δίνουν τη μάχη, για να κρατήσουν τους συνανθρώπους μας στην ζωή, που θυσιάζονται για τους άλλους, επιτελώντας στο ακέραιο το καθήκον τους. Εσύ, που ονομάστηκες Γιάτρισσα, θεράπευσε τους ασθενείς, δώσε κουράγιο και δύναμη, δώσε πίσω την υγειά τους. Μη ξεχάσεις τις οικογένειές τους, που βιώνουν το δράμα, χωρίς να βρίσκονται κοντά τους. Εσύ, που ονομάστηκες Παραμυθία, δώσε παρηγοριά στους οικείους όσων έχασαν την μάχη με τον θάνατο. Είναι δύσκολες οι στιγμές. Εσύ γνωρίζεις το γιατί. Εμείς οφείλουμε να ταπεινωθούμε και να μετανοήσουμε, με υπομονή και αληθινή αγάπη. Φώτισε τους επιστήμονες, που όλοι μας εμπιστευόμαστε, να βρουν την θεραπεία, που θα οδηγήσει στην λύση του δράματος. Όλοι μας ανεβαίνουμε έναν Γολγοθά, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι θα έρθει η ώρα της Ανάστασης, της λύτρωσης και τότε η χαρά μας θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, αν θα έχουμε συμβάλει, με την υπομονή μας, ώστε να σωθούν οι συνάνθρωποί μας, να μειωθεί ο πόνος, να προφυλαχθούν οι αδελφοί μας. Εσύ, που είσαι η Υπέρμαχος Στρατηγός του Έθνους μας, φύλαξε τα στρατευμένα νειάτα μας, τους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας, που δίνουν την δική τους μάχη και στα σύνορά μας και στις πόλεις μας, επιτελώντας το καθήκον τους. Μη ξεχάσεις και τα ξενιτεμένα μας παιδιά, που βρίσκονται εγκλωβισμένα στο εξωτερικό. Κράτησέ τα υγιή και προστάτευσέ τα. Εσύ, που προστρέχουν στην Χάρη Σου ακόμα και οι αλλόθρησκοι, τούτην την ώρα Σε παρακαλούμε, προστάτευσε όλο τον κόσμο. Να συνεργήσεις στην σωτηρία όλων, καθότι αυτό που συμβαίνει είναι μια παιδαγωγία για όλους. Να μην χάσουμε το κουράγιο μας και να μην απελπιστούμε. Γι’ αυτό, προσευχόμαστε με όλη την δύναμη της καρδιάς μας, Πανύμνητε Μήτερ, η τεκούσα τον πάντων Αγίων Αγιώτατον Λόγον, από πάσης ρύσαι συμφοράς άπαντας…».

 

Διαβάστε ακόμα