Έκτακτη Ιερατική Σύναξη στην Ι. Μητρόπολη Λαγκαδά

Έκτακτη Ιερατική Σύναξη συνεκλήθη την Πέμπτη 12 Μαρτίου ε.έ., υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, εις τον Ιερό Ναό των Θεοφανείων, του Τιμίου Προδρόμου και της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας της περιοχής των Λουτρών του Λαγκαδά.

Μοναδικό θέμα συζητήσεως ήταν η ενημέρωση των Κληρικών περί των λήψεων προληπτικών μέτρων προστασίας και φύλαξης για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Κορωνιού (2019-nCoV), σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών του Κράτους και της Πολιτείας.

Στην   την αρχή της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και στις θέσεις της Εκκλησίας μας επαναλαμβάνοντας στο τέλος ότι κάθε Ναός είναι ένας χώρος Αγιαστικός και πάντα ανοικτός για όποιον θέλει να τον επισκεφτεί, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Χρειάζεται ψυχραιμία και Πίστη στον Θεό από όλους μας και όχι πανικό, ο οποίος είναι ο χειρότερος εχθρός και σύμβουλος σ΄ αυτές τις περιπτώσεις».

Εν συνεχεία και κατόπιν συζητήσεως ανακοινώθηκε ότι:

α)  συνεχίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία των Ιερών Ναών και η τέλεση των Ιερών Ακολουθιών της περιόδου της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ωστόσο προτείνεται στις ευπαθείς ομάδες και όσοι έχουν προβλήματα ασθενείας να παραμένουν στο σπίτι τους τόσο για την προστασία των ιδίων όσο και των συνανθρώπων τους, ενώ προτρέπονται οι Πιστοί που θα προσέρχονται στις Ακολουθίες να τηρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής και τα μέτρα αυτοπροστασίας που συνιστούν οι αρμόδιοι πολιτειακοί παράγοντες. η Κυβέρνηση και οι ειδικοί επιστήμονες.

β) με ευθύνη των Ιερατικών Προϊσταμένων και σε συνεργασία  με τις εκκλησιαστικές επιτροπές, να πραγματοποιείται σχολαστική  καθαριότητα των Ναών και ο συχνός εξαερισμός τους.

γ) αναστέλλονται μέχρι νεοτέρας ενημερώσεως όλες οι δραστηριότητες του Πνευματικού Κέντρου «Αγία Κυράννα», όπως 1) τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, 2) η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, 3) οι Κατηχητικές Συνάξεις και Κύκλος μελέτης της Αγίας Γραφής, 4) η Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής, 5) η λειτουργία του Εκκλησιαστικού Κειμηλιαρχείου, της Βιβλιοθήκης και του Λαογραφικού Μουσείου .

δ) αναστέλλονται επίσης όλες οι πνευματικές δραστηριότητες και οι προγραμματισμένες εκδρομές των κατά τόπων ενοριών της Μητροπόλεως μας.

ε) μετατίθενται όλες οι προγραμματισμένες συναντήσεις του Σεβασμιωτάτου με μαθητές στα σχολεία καθώς  και  οι πνευματικοί διάλογοι  με τους νέους και τους φοιτητές.

ε) Τα συσσίτια της Μητροπόλεως θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους συνανθρώπους μας με την έως τώρα λειτουργία τους και τον τρόπο παράδοση των γευμάτων (διανομή κατ΄ οίκον).

στ) οι Υπηρεσίες των Γραφείων της Μητροπόλεως θα λειτουργούν από αύριο και μέχρι νεοτέρας, καθημερινά για την εξυπηρέτηση του κοινού και σύμφωνα με την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τις 12:00 έως τις 13:00μ.μ

Προ της περατώσεως της Συνάξεως τελέσθηκε Δέηση υπέρ της μη περαιτέρω εξαπλώσεως της λοιμικής ιώσεως και εν συνεχεία μοιράστηκε προς όλους η υπ’  αριθμ. 3013 Συνοδική Εγκύκλιος περί της αποτροπής της εξαπλώσεως του ιού.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα