“Ηὐχόμην γὰρ αὐτὸς ἐγὼ ἀνάθεμα εἶναι ἀπὸ τοῦ Χριστοῦ ὑπὲρ τῶν ἀδελφῶν μου”

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9ο ΣΤΙΧΟ 3ο

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ: «ηὐχόμην γὰρ αὐτὸς ἐγὼ ἀνάθεμα εἶναι ἀπὸ τοῦ Χριστοῦ ὑπὲρ τῶν ἀδελφῶν μου, τῶν συγγενῶν μου κατὰ σάρκα»

ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ:Θα ευχόμουν μάλιστα, να είμαι εγώ ο ίδιος ανάθεμα από το Χριστό!

-Τι λέγεις Παύλε;Από τον Χριστό, τον οποίο ποθούσες, από τον οποίο ούτε η βασιλεία των ουρανών, ούτε η γέννα σε χώριζε, ούτε τα ορατά, ούτε τα αόρατα, ούτε άλλα τόσα, απ’ Αυτόν τώρα εύχεσαι να είσαι ανάθεμα; Τι συνέβηκε; Μήπως έχεις αλλάξει και έσβησες τον πόθο εκείνο; Όχι λέγει, μη φοβηθείς, διότι και περισσότερο δυνάμωσα. Πως λοιπόν εύχεσαι να είσαι ανάθεμα και ζητάς αποξένωση και τέτοιο χωρισμό, από τον οποίο δεν είναι δυνατόν να βρούμε άλλον;

-Επειδή τον αγαπώ πάρα πολύ, λέγει.

-Πες μου, πως και με ποιο τρόπο; Διότι, πραγματικά, το πράγμα μοιάζει με αίνιγμα.

Καλύτερα όμως, αν θέλεις, ας μάθουμε πρώτα τι τέλος πάντων σημαίνει το ανάθεμα.Και τότε, ας τον ρωτήσουμε γι’ αυτά και θα γνωρίσουμε την απερίγραπτη και παράδοξη αυτή αγάπη. Τι λοιπόν, σημαίνει το ανάθεμα; Άκουσε αυτόν που λέει «όποιος δεν αγαπάει τον Κύριό μας τον Ιησού Χριστό, ας είναι ανάθεμα» (Α΄Κορ. 16,22), δηλαδή, ας χωριστεί απ’ όλους, ας είναι ξένος σε όλους. Διότι, όπως ακριβώς κανείς δε θα τολμήσει ν’ αγγίξει απλώς με τα χέρια του το ανάθεμα, που αφιερώνεται στο Θεό, ούτε να το πλησιάσει, έτσι και εκείνον που χωρίζεται από την Εκκλησία, για να τον αποκόψει απ’ όλους και να τον απομακρύνει πάρα πολύ μακριά, με αυτό το όνομα και με την αντίθετη έννοια τον ονομάζει, προτρέποντας όλους με πολύ φόβο ν’ αποχωρίζονται και ν’ απομακρύνονται απ’ αυτόν.Δες, λοιπόν, την αιτία που το λέγει: «Θα ευχόμουν να είμαι ανάθεμα απ’ Αυτόν για χάρη των αδελφών μου».Αυτό είναι απόδειξη της δικής του ταπεινοφροσύνης, διότι δε θέλει να φανεί πως λέγει κάτι μεγάλο και πως χαρίζει αυτό στον Χριστό. Γι’ αυτό και είπε «των συγγενών μου», για να κρύψει το πλεονέκτημα. Ότι το παν ήθελε, ήθελε για το Χριστό.

Διαβάστε ακόμα