Η δοκιμαζόμενη Ελλάδα τότε και σήμερα

Του Επαμεινώνδα Μανδρώνη

Φτάσαμε πλέον,  25η Μαρτίου 2020 στην 199η Επέτειο, από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, δηλαδή προ των θυρών του μεγάλου εορτασμού των 200 ετών της.

Φάνταζε ως κάτι το ακατόρθωτο, όταν στις 14 Σεπτέμβρη (ημέρα Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού) του 1814 στην Οδησσό της Ρωσίας, τρεις Έλληνες έμποροι, ο Εμμανουήλ Ξάνθος, ο Νικόλαος Σκουφάς και ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, ίδρυσαν την Φιλική Εταιρεία με μοναδικό σκοπό την “ανέγερσιν και απελευθέρωσιν του Ελληνικού Έθνους και της Πατρίδος μας”. Όπως μας αναφέρει ο ίδιος ο Ξάνθος στα απομνημονεύματά του, ήλπιζαν στη φιλανθρωπία των χριστιανών βασιλέων, καθώς η Αρχή της ήταν αόρατος.

Η Εταιρεία αυτή στο διάβα του χρόνου απέκτησε πολλά μέλη, όπως Φαναριώτες, Σμυρνιούς, Νησιώτες, Μωραΐτες, Ρουμελιώτες και μέσα σε όλους αυτούς Αρχιερείς, Προεστούς, Λογίους, Εμπόρους, από ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και από ολόκληρη τη σκλαβωμένη τότε, Ελλάδα.

Το Φλεβάρη του 1821 αναλαμβάνει  ο Υπασπιστής του Τσάρου της Ρωσίας Αλέξανδρος Υψηλάντης, τα ηνία της Επανάστασης, αλλά όμως λίγο αργότερα η εκστρατεία του στη Μολδοβλαχία καταπνίγεται. Τότε ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄, μέλος της Φιλικής Εταιρείας αναγκάζεται να “αφορίσει” την Επανάσταση για να την σώσει.

Το ίδιο έτος, τον Μάρτη πραγματοποιείται η πρώτη επιστράτευση των Ελλήνων, επί ελληνικού εδάφους στην Ανατολική Μάνη και συγκεκριμένα στο Μαραθονήσι (Γύθειο), όπως μαρτυρεί επιστολή του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη προς τους Φαναριώτες. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 17 Μαρτίου στην Αρεόπολη, στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών τελείται Δοξολογία και υψώνεται το πρώτο επαναστατικό μπαϊράκι.

Στις 23 Μάρτη οι οπλαρχηγοί του Μωριά Κολοκοτρώνης, Μούρτζινος, Παπαφλέσσας, Νικηταράς, Κεφάλας, Αναγνωσταράς, Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και άλλοι, αναγκάζουν τον Οθωμανό Διοικητή της Καλαμάτας Σουλεϊμάν Αγά Αρναούτογλου να παραδώσει αμαχητί την πόλη. Τελείται Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων και την ίδια ημέρα η Μεσσηνιακή Γερουσία, με προκήρυξή της προς την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, γνωστοποιεί ότι οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν για την ελευθερία τους.

Βλέποντας όλα αυτά Έλληνες και Ευρωπαίοι, παίρνουν κουράγιο, καθώς έφτασε πλέον η προκαθορισμένη ημέρα του Γενικού Ξεσηκωμού των Ελλήνων. Η μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού, της καλής είδησης, με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό στην Αγία Λαύρα να υψώνει το Άγιο Λάβαρο της Επανάστασης. Στο Λάβαρο αυτό αποτυπώνονται έως και σήμερα, τα 400 χρόνια σκλαβιάς των Ελλήνων, το αίμα των Αγίων και των Ηρώων της Πίστεως και της Ελευθερίας από την Άλωση της Πόλης έως και την ημέρα του ξεσηκωμού, το Λάβαρο που ενέπνευσε αργότερα τους λογίους της εποχής. Το Λάβαρο που μέχρι και σήμερα 200 έτη μετά φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού για να αποτελεί αέναα το μπαϊράκι της Ελευθερίας του Ελληνικού λαού.

Αμέσως, η Επανάσταση εξαπλώθηκε σε ολόκληρο το Μωριά, καθώς οι κατά τόπους Επαναστάσεις δεν έλαβαν τέλος, έως όταν το βάρος της προσοχής των Ελλήνων οπλαρχηγών έπεσε στην Τριπολιτσά.

Με την ευφυΐα του Αρχιστρατήγου Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, γρήγορα οι Τούρκοι αποκλείστηκαν μέσα στα τείχη της Τριπολιτσάς, με αποτέλεσμα να λιμοκτονούν για μεγάλο διάστημα.

Ξημερώνοντας η 23η Σεπτεμβρίου 1821, οι επαναστατημένοι Έλληνες, μπαίνουν μετά από μεγάλη πολιορκία στην Τριπολιτσά, σφάζοντας επί τριών ημερών, δίχως έλεος.  Η μάχη αυτή δείχνει  στους Ιστορικούς, την αγανάκτηση των σκλαβωμένων Ελλήνων και όλα τα δεινά που είχαν υποστεί από τον Οθωμανό κατακτητή για αιώνες. Η Άλωση της Τριπολιτσάς γράφτηκε με μεγάλα γράμματα στα βιβλία της Ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας Ιστορίας, καθώς η πόλη αυτή αποτελούσε το Οθωμανικό διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο ολόκληρου του Μωριά. Γνώριζαν καλά οι Έλληνες και ιδιαίτερα ο Κολοκοτρώνης, πως αν έπεφτε η Τριπολιτσά είχαν απελευθερώσει ολόκληρο τον Μωριά.

Στα τέλη του έτους, στις 20 Δεκεμβρίου 1821, πραγματοποιείται στην Επίδαυρο η Α΄ Εθνοσυνέλευση υπό την προεδρεία του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου. Με την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος, αρχίζει πλέον η απελευθερωμένη ως τότε Ελλάδα να παίρνει σάρκα και οστά, να γίνεται κράτος, όταν την 1η Ιανουαρίου 1822 ψηφίζεται για πρώτη φορά το “Πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας”.

Σήμερα, 199 έτη μετά την Εθνεγερσία, η Πατρίδα μας διανύει μία σοβαρή εθνική δοκιμασία. Με πίστη στην Υπέρμαχο Στρατηγό της οποίας τον Ευαγγελισμό εορτάζει η Εκκλησία μας, με υπομονή, πίστη και γενναιότητα ψυχής, όπως ακριβώς έπραξαν και οι Ήρωες πρόγονοί μας θα ξεπεράσουμε τις όποιες δοκιμασίες και θα βγούμε νικητές για άλλη μια φορά.

 

Χρόνια Πολλά Έλληνες!!!

Διαβάστε ακόμα