Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Σύδνεϋ

Με τη δέουσα λαμπρότητα και παρουσία πλήθους πιστών εορτάσθηκε την Κυριακή, 8 Μαρτίου, Α’ Κυριακή των Νηστειών, η μεγάλη η εορτή της Ορθοδοξίας, η εορτή της Αναστηλώσεως των Ιερών Εικόνων, στον Ιερό Ναό των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, στο Λίβερπουλ του Σύδνεϋ.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελόης κ. Αιμιλιανός, πλαισιούμενος από τον Ιερατικώς Προϊστάμενο του ναού, Αρχιμανδρίτη κ. Πρόχορο Αναστασιάδη. Προ της απολύσεως, έλαβε χώρα, κατά το Τυπικό, η λιτάνευση του Ιερών Εικόνων, σε ανάμνηση της αναστήλωσης των Εικόνων το έτος 843 μ.Χ.

Στο κήρυγμά του, ο Επίσκοπος Μελόης ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, που αναφέρεται στην κλήση του Φιλίππου και του Ναθαναήλ από τον Ιησού Χριστό, και παρότρυνε πατρικά τους πιστούς να διδαχθούν από το παράδειγμα των Αγίων Αποστόλων, οι οποίοι άφησαν τα πάντα και ακολούθησαν τον Υιό του Θεού. Αφού διέκρινε ότι σε πολλές πτυχές της εγκόσμιας ζωής μας, όπως όταν ακολουθούμε τον έγγαμο βίο ή την επαγγελματική μας καριέρα, αναγκαζόμαστε να αρνηθούμε πράγματα και να βάλουμε στην άκρη το «εγώ» μας, επισήμανε με έμφαση ότι στην περίπτωση που ακολουθήσουμε τον Χριστό, το ωφέλημα είναι σημαντικότερο, καθώς μας περιμένει η Βασιλεία των Ουρανών.

Ο Θεοφιλέστατος κ. Αιμιλιανός αναφέρθηκε ακόμη στους τρεις πειρασμούς – της φιλαργυρίας, της φιλοδοξίας και της φιληδονίας – οι οποίοι εμποδίζουν τον άνθρωπο από το να αρνηθεί τον εαυτό του και κατ’ επέκταση να ακολουθήσει τον Χριστό.  Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «αν δεν τα αρνηθούμε αυτά τα τρία, για να ακολουθήσουμε τον Χριστό, ακόμα και στην καθημερινή μας ζωή θα υποφέρουμε». «Θα υποφέρουμε, καταρχάς, στη συνείδησή μας», εξήγησε, «και, κατά δεύτερον, θα μας φέρουν σε αντίθεση και σε διαξιφισμό με τους άλλους ανθρώπους». «Δηλαδή, είτε ακολουθήσουμε τον Χριστό, είτε όχι», συμπλήρωσε, «εάν δεν αρνηθούμε τον εαυτό μας, θα περάσουμε πάρα πολλές δυσκολίες».  «Οπότε, όταν βλέπουμε τι πέρασαν οι Άγιοι για τον Χριστό», σημείωσε καταληκτικά, «να ξέρουμε πως μπορεί να φαίνεται δύσκολο, αλλά αφενός έχει μεγάλη ανταπόδοση και αφετέρου δεν είναι πιο δύσκολο από ό,τι περνάει ο άνθρωπος στην καθημερινή του ζωή».

Διαβάστε ακόμα