Η συμπεριφορά μας σε κρίσιμες στιγμές

Του Καθηγουμένου της Ι. Μονής Εσφιγμένου Βαρθολομαίου

Το τελευταίο διάστημα όλη η ανθρωπότητα δοκιμάζεται από την πανδημία της νόσου του κορονοϊού.

Η πολιτεία καλείται να πάρει πρωτοφανή σε όλους μέτρα για την προστασία των πολιτών.

Ζούμε όντως κρίσιμες και πρωτόγνωρες στιγμές. Καλούμαστε όλοι ανεξαιρέτως να δείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα για την αντιμετώπιση της απειλής του θανατηφόρου ιού.

Το πρώτο και βασικό μέτρο που καλούμαστε όλοι να ακολουθήσουμε είναι το σύνθημα «μένουμε σπίτι»!

Ο σκοπός αυτού του μέτρου είναι να περιοριστεί όσο είναι δυνατόν η διασπορά του ιού μεταξύ του πληθυσμού.

Στα πλαίσια αυτά σταμάτησαν όλες οι ακολουθίες στους ιερούς ναούς.

Καλούμαστε λοιπόν όλοι, κληρικοί και λαϊκοί, για το κοινό καλό να κάνουμε υπακοή στις αποφάσεις και εντολές της Πολιτείας και της Εκκλησίας.

Δυστυχώς, παρατηρείται το λυπηρό φαινόμενο, να μην ανταποκρίνονται όλοι στην κοινή έκκληση για προσπάθεια.

Πολλοί αδελφοί μας δεν μένουν μέσα στο σπίτι τους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των μετακινήσεων τους, άλλοι δε, αντιδρώντας στο κλείσιμο των εκκλησιών, μεταθέτουν, πιθανώς εσκεμμένα, την ουσία του προβλήματος δήθεν σε θέματα πίστεως και τυχόν «διωγμού» των χριστιανών.

Προς Θεού!!!

Ας σταματήσει κάποια στιγμή αυτή η κατάσταση, που προκαλεί μόνο πανικό, με ένα ανελέητο «κυνήγι μαγισσών», που δεν οδηγεί πουθενά.

Δεν διώκεται καμιά πίστη και κανένας χριστιανός!

Οι υπεύθυνοι κάνουν συνεχείς εκκλήσεις για στοιχειώδη σοβαρότητα και συμμόρφωση ΌΛΩΝ!

Δεν μας περιορίζουν σε φυλακές ή σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Μας ζητούν να μείνουμε στο σπίτι μας, σε χώρο δικό μας, μαζί με τους δικούς μας.

Δεν μας ζητούν να αλλάξουμε πίστη, αλλά να χρησιμοποιήσουμε την πίστη μας, δείχνοντας το παράδειγμα σε όλους, πειθαρχώντας και κάνοντας υπομονή.

Καλούμαστε λοιπόν όλοι οι χριστιανοί να γίνουμε παράδειγμα προς όλους, για την αγάπη των ασθενεστέρων και των ηλικιωμένων, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Καλούμαστε, με τον περιορισμό στο σπίτι μας, να θυσιάσουμε κάτι από τον εαυτό μας, για την μάνα και τον πατέρα, την γιαγιά και τον παππού, τον πλησίον μας που έχει προβλήματα υγείας, αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο από την μετάδοση του ιού.

Δεν αξίζει μια θυσία να κάνουμε για όλους αυτούς;

Ας σταθούμε με σοβαρότητα απέναντι στην ιστορική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε.

Ακούμε μόνο:
– τους υπευθύνους φορείς, που είναι και αρμόδιοι να αντιμετωπίσουν την κατάσταση,
– την σύνολη Εκκλησία, η οποία αποφάσισε συνοδικά, και όχι μεμονωμένους κληρικούς ή λαϊκούς, οι οποίοι παρουσιάζονται ως υπέρμαχοι και σωτήρες της πίστεως, θέτοντας τον εαυτό τους πάνω από την Εκκλησία, προσπαθώντας να παρασύρουν αρκετούς και να αποκτήσουν οπαδούς.

Καλούμαστε ως χριστιανοί να ασκήσουμε την αρετή της υπακοής στην Εκκλησία.

Συστατικό στοιχείο της πίστεως, όπως μας την παρέδωσε ο Χριστός, είναι η διαβεβαίωση του Κυρίου πως βρίσκεται ανάμεσα μας, όταν όλοι μας με σύνεση και αγάπη συζητάμε και παίρνουμε από κοινού αποφάσεις. Αυτό είναι το συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας μας.

Κάθε άλλη, μεμονωμένη πράξη ή ερμηνεία, που θέλει να ξεχωρίσει από την Εκκλησία είναι μόνο κατ’ επίφαση ορθόδοξη, στην ουσία όμως προτεσταντίζουσα. 

Ας προσέξουμε λοιπόν αδελφοί, διότι οι παγίδες του πονηρού είναι αρκετές. Ας προσέξουμε μήπως από τον υπέρμετρο και εφάρματο ζήλο μας, στην δήθεν προσπάθειά μας να «διασώσουμε την ορθοδοξία», ενωνόμαστε με το προτεσταντικό πνεύμα, αποκόπτοντας τους εαυτούς μας από την Εκκλησία και την Χάρη του Θεού.

Όταν βαδίσουμε ενωμένοι, σε κοινό δρόμο και κοινό αγώνα, είναι σίγουρο πως θα έρθει και η ευλογία του Θεού.

Εύχομαι η χάρη του Τιμίου και ζωοποιού Σταυρού να διώξει από τις καρδιές όλων τον φόβο και την αμφιβολία, για να γίνει κατά την πίστη μας και το θαύμα!


Με αγάπη Χριστού,
καλή δύναμη και υπομονή!

 

Διαβάστε ακόμα