Κορονoϊός: Ανοίγουν 372 τάφοι στο Γ’ Νεκροταφείο Αθηνών

Μια μακάβρια απόφαση, ενδεικτική της σοβαρής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με τον κοροναϊό, θα κληθεί να λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων τη Δευτέρα.

Με εισήγηση της δημοτικής αρχής, καλείται το σώμα να εγκρίνει τη διάνοιξη 372 τάφων τριετούς χρήσεως στο Γ’ Νεκροταφείο Αθηνών «εν όψει της έναρξης λειτουργίας της εξωστρεφούς εφαρμογής διαχείρισης των Κοιμητηρίων του Δήμου Αθηναίων και αντιμετώπισης δυσμενών συνεπειών λόγω πανδημίας κορονοϊού».

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας θα συνεδριάσει δια περιφοράς, δηλαδή οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν ήδη λάβει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης μαζί με τα εισηγητικά και θα πρέπει το μεσημέρι της Δευτέρας να δηλώσουν μέσω e-mail απλώς εάν ψηφίζουν υπέρ, κατά ή λευκό/αποχή χωρίς να συγκεντρωθούν στην αίθουσα του Δημαρχείου.

Η εισήγηση του θέματος θα γίνει στο επικείμενο δημοτικό συμβούλιο από τον αντιδήμαρχο Αθηναίων και αναπληρωτή δημάρχου, Ελευθέριο Σκιαδά.

Όπως αναφέρεται στο εισηγητικό έγγραφο: «Τις τελευταίες εβδομάδες με την εμφάνιση του ιού COVID-19, κοινώς ως κορονοϊού και την κατάσταση πανδημίας που ανακοινώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, παρατηρείται ραγδαία αύξηση των καταγεγραμμένων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Η αύξηση αυτή εξελίσσεται παγκοσμίως με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, ενώ στη χώρα μας προς το παρόν ακολουθεί μία, ελεγχόμενα, αυξητική τάση. Καθόσον υπήρξαν ήδη οι πρώτες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, γίνεται, εύκολα, κατανοητή η ανάγκη προετοιμασίας του Δήμου Αθηναίων και δη των Κοιμητηρίων αυτού, για την ομαλή λειτουργία και εξυπηρέτηση των συνανθρώπων μας».

Γεμάτα τα νεκροταφεία της Αθήνας

Στην εισήγηση γίνεται και μια αποτύπωση της κατάστασης στα τρία κοιμητήρια της Αθήνας:

Στο Α’ Κοιμητήριο «η διαθεσιμότητα είναι μεγάλη σε ταφές τριετούς χρήσεως» και οι διαθέσιμοι τάφοι υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 300. Πρόκειται όμως για κοιμητήριο με υψηλές τιμές χρήσης.

Στο Β’ Κοιμητήριο «η διαθεσιμότητα είναι ελάχιστη και εξαρτημένη πλήρως από τον αριθμό των εκταφών μετά την λήξη της τριετίας, χωρίς περιθώριο δημιουργίας νέων τάφων λόγω έλλειψης ελεύθερου χώρου».

Στο Γ’ Κοιμητήριο «η διαθεσιμότητα είναι ελάχιστη και εξαρτημένη πλήρως από τον αριθμό των εκταφών μετά την λήξη της τριετίας με περιθώριο δημιουργίας νέων τάφων λόγω ύπαρξης ενός τελευταίου ελεύθερου τμήματος στο παλαιότερα αναφερόμενο Στρατιωτικό Τμήμα», αναφέρει το έγγραφο της εισήγησης.

Πρόκειται για χώρο του Γ’ Κοιμητηρίου που είχε οριοθετηθεί από το 2017, αλλά εκκρεμεί η επίσημη ένταξή του στο ταφολόγιο.

 

in.gr

Διαβάστε ακόμα