Μητροπολίτης Διδυμοτείχου στο Arxon.gr: “Έχουμε έναν ακήρυκτο πόλεμο”

Του Επαμεινώνδα Μανδρώνη

«Έχουμε έναν ακήρυχτο πόλεμο και συγχρόνως έναν αόρατο εχθρό» τόνισε ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός μιλώντας στο Arxon.gr, υπογραμμίζοντας με αγωνία την κατάσταση που επικρατεί αυτήν την στιγμή στον Έβρο εξαιτίας του μεταναστευτικού κύματος και της φονικής πανδημίας που έχει παραλύσει την χώρα.

Περιγράφοντας τα γεγονότα και χωρίς φόβο ο Σεβασμιώτατος, αναφέρει ότι «από της 28ης Φεβρουαρίου κύματα λαθρομεταναστών, τα οποία υποκινούνται από τις αρχές της γειτονικής μας χώρας με συγκεκριμένες σκοπιμότητες θέλουν να παραβιάσουν τα χερσαία και παραποτάμια σύνορά μας, χρησιμοποιώντας μολότοφ, δακρυγόνα και άλλα υλικά τα οποία τους δίνουν οι αρχές της Τουρκίας. Υπάρχει κατά καιρούς μία πίεση, ένας ακήρυχτος πόλεμος, ο οποίος χρησιμοποιεί τις ανθρώπινες υπάρξεις σαν όπλο».

Μιλώντας για τους μετανάστες, σημειώνει πως «θέλοντας να εκπληρώσουν το όνειρό τους και να φθάσουν στην Ευρώπη, γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης από τις γειτονικές μας αρχές. Έχει ξεκινήσει ένας κλεφτοπόλεμος, μέρα με τη μέρα γίνονται όλο και πιο επικίνδυνοι. Ο σκοπός τους είναι να ρίξουν το φράχτη και να μπουν στην ενδοχώρα».

Για την γενναιότητα των ενστόλων o Μητροπολίτης Διδυμοτείχου σημειώνει ότι εμπνέονται από την πίστη. «Οι ένστολοι των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής κάνουν έναν τιτάνιο αγώνα, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό, με γενναιότητα και ακμαίο το φρόνιμα αντιμετωπίζουν τις επιδρομές -γιουρούσια.  Βεβαίως οι ένστολοι και οι αρμόδιοι εδώ έχουν γενναιότητα και εμπνέονται από την πίστη στο Χριστό και αντιμετωπίζουν όλο αυτό το σύστημα. Προσπαθούν να βελτιώσουν τις καταστάσεις στα χερσαία σύνορα, στα ποτάμια, να ελέγξουν τις εισόδους. Βεβαίως όλο αυτό είναι μια δύσκολη και επίπονη δουλειά», ενώ κάνει γνωστό ότι ο λαός της πόλης από την πρώτη στιγμή συμπαρίσταται στις ανάγκες τους.

«Ο κόσμος, ωστόσο, αισθάνεται ανασφαλής, διότι ορισμένοι από αυτούς (τους μετανάστες) καταφέρνουν να περνούν τα σύνορα και αυτοί δημιουργούν προβλήματα με το να κλέβουν, να καίνε και να απειλούν ανθρώπους» τονίζει χαρακτηριστικά, ενώ σχολιάζοντας την πανδημία του κορονοϊού ο Σεβασμιώτατος επισημαίνει ότι «ο κόσμος αυτή τη στιγμή έχει δύο εχθρούς να αντιμετωπίσει και αυτό τους έχει καταβάλει. Οι άνθρωποι εδώ είναι ζαλισμένοι, διότι ενώ το πρόβλημα μας είναι ο ορατός εχθρός που έρχεται από την ανατολική πλευρά, τώρα έχουμε και τον αόρατο εχθρό, με τον οποίο όλοι έχουν φοβηθεί και έχουν πανικοβληθεί».

Ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός επισκέπτεται πολύ συχνά την περιοχή με διάκριση και ευγένεια. Εξάλλου, αδιαμφισβήτητα οι Μητροπολίτες της Θράκης καθημερινά δίνουν τον δικό τους αγώνα και «βαστούν Θερμοπύλες» στα ακρώρεια της πατρίδας, με τους πιστούς να έχουν ανάγκη την παρουσία και κυρίως την συμβολή τους σε πνευματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό τομέα.

Παράλληλα, σχολιάζοντας την επικαιρότητα ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου τονίζει στο Αrxon.gr ότι «το μεταναστευτικό έχει περάσει σε δεύτερο επίπεδο, αν και θεωρώ ότι είναι εξίσου σοβαρό και μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ πιο σοβαρό, διότι δεν γνωρίζουμε αν και οι άνθρωποι αυτοί που έρχονται έχουν προσβληθεί από τον θανατηφόρο ιό».

Μιλώντας για την απόφαση της Κυβέρνησης να ανασταλούν οι Θείες Λειτουργίες ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός σημειώνει ότι ο λαός έχει πανικοβληθεί, αλλά με την τρέχουσα κατάσταση και την σοβαρότητα των γεγονότων και οι ίδιοι οι πιστοί φοβούνται να μετακινηθούν και παραμένουν σπίτι τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο Σεβασμιώτατος, αναφέρει πως οι Εκκλησίες είναι ανοιχτές και μπορούν οι πιστοί να προσέλθουν για κατ’ιδίαν προσευχή, όπως προβλέπεται από το ΦΕΚ, ενώ συμπληρώνει πως και τα τζαμιά έχουν εναρμονιστεί με την ελληνική νομοθεσία. «Σύμφωνα με την ΚΥΑ σε κανέναν χώρο λατρείας δεν τελούνται ιεροπραξίες, ούτε στην αρμενική εκκλησία ούτε στα τζαμιά», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Ο χριστιανός πρέπει να πάρει εφόδια, όπως το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, το Ευχέλαιο, ο Αγιασμός, η Εξομολόγηση, τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας. Βεβαίως τα στερούνται οι άνθρωποί μας, αλλά πιστεύω κι εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να γίνουμε αιτία και αφορμή να πεθάνει κάποιος συνάνθρωπός μας. Από τη μια έχουμε το πρόβλημα της συνειδήσεώς μας και την πνευματική μας ανάγκη να μετέχουμε στα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, από την άλλη έχουμε και το ερώτημα αν δικαιούμαστε εμείς να γίνουμε αιτία κάποιος άνθρωπος να αρρωστήσει ή να πεθάνει; Το ερώτημα αυτό είναι δύσκολο» υπογραμμίζει ο Σεβασμιώτατος.

Ολοκληρώνοντας, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου επισημαίνει ότι «όλο αυτό είναι ένα επιτίμιο, γιατί παρεκκλίναμε εμείς οι άνθρωποι με τις αμαρτίες μας και θα πρέπει να το υποστούμε. Είμαστε ελεύθεροι πολιορκημένοι διότι είμαστε  μεν πνευματικά ελεύθεροι αλλά πολιορκημένοι από ορατό ή αόρατο εχθρό».

Διαβάστε ακόμα