Άγιο Φως delivery

Του Ιωάννου Π. Μπουγά Θεολόγου

   Ο εν Ελλάδι Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς στις 8-4-2020 με την δήλωση του περί απαγορεύσεως της κατ΄ οίκον διανομής (delivery) του Αγίου Φωτός διασώζει το ορθόδοξο ήθος, διότι η μεταφορά του δίκην χουντικής λαμπαδηφορίας αποτελεί μαγικό γεγονός θρησκευτικού λαϊκισμού.

   Οι υπεύθυνοι κάποιων Δήμων προκειμένου να ικανοποιήσουν το πασχαλιάτικο κοινό αίσθημα, το οποίο δεν έχει καμμία σχέση με την Εκκλησιαστική σύναξη, αλλά με την θρησκειοποιημένη πίστη και μάλιστα με την μαγική αντίληψη περί Αγίου Φωτός που έχουν οι κάτ΄ όνομα πιστοί δημότες. Οι διάφοροι δημοτικοί άρχοντες για να προσπορίσουν διάφορα οφέλη από ψευδώνυμους χριστιανούς και κυρίως ψήφους είχαν οργανώσει delivery διανομή του Αγίου Φωτός. Έχουν βεβαίως την εμπειρία περιφοράς φωτός όπως την ανά διαστήματα μεταφορά της ολυμπιακής φλόγας ή της δάδας της ελευθερίας και παλαιοτέρα του φωτός των δικτακτορικών λαμπαδηφοριών.

   Καμμια σχέση όμως με την ορθόδοξη πίστη και την ευχαριστιακή εκκλησιαστική σύναξη. Μέχρι το 1988 δεν «ερχόταν» το Άγιο Φως στην Ελλάδα και το ερώτημα που τίθεται είναι: μέχρι τότε, δηλαδή για 1900 και πλέον έτη, δεν εόρταζε την Ανάσταση του Χριστού η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα; Σήμερα στις απομεμακρυσμένες περιοχές της Ελλάδος ή σε άλλα σημεία της υφηλίου όπου δεν «πηγαίνει» το Άγιο Φως δεν εορτάζεται η Ανάσταση του Χριστού;

   Το καινοφανές γεγονός της ελεύσεως του Αγίου Φωτός και της διανομής του στις ανά την Ελλάδα Μητροπόλεις είναι καιρός να σταματήσει με την ευκαιρία της πανδημίας. Ο Νίκος Χαρδαλιάς διασώζει την τιμή των αληθινών ορθοδόξων πιστών από τον εξευτελισμό και από ότι φαίνεται η πράξη του αυτή είναι η αρχή για την μη έλευση και κατά τα επόμενα έτη. Ανάσταση γιορτάζει η Εκκλησία και χωρίς το Άγιο Φως.

   Όλες οι πράξεις των πιστών είναι πράξεις εκκλησιαστικές, είναι πράξεις κοινωνίας συμμετοχής, ενότητας και δεν είναι πράξεις ατομικές μαγικές. Από ότι φαίνεται πολλοί πιστοί δεν κατανοούν την σημασία της συμμετοχής στην εκκλησιαστική σύναξη και προσπαθούν με μαγικά υποκατάστατα να βιώσουν την αναζήτηση της αλήθειας. Καλή η προσπάθεια αλλά αυτά δεν είναι πράξεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν έχουν σχέση με την Θεία Ευχαριστία.

   Ο ορθόδοξος πιστός δεν βιώνει την συμμετοχή του στο τραπέζι της Θείας Ευχαριστίας συναισθηματικά αλλά οντολογικά, την βιώνει ως όλος άνθρωπος και όχι κάποιο μέρος της ανθρωπότητάς του. Δηλαδή όλος συμμετέχει ψυχή, σώμα συναίσθημα, βούληση, νους και γίνεται καινός, γίνεται σχέση. Γεγονότα που δεν έχουν σχέση με την διανομή κατ΄ οίκον του Αγίου Φωτός. Η περιφορά του είναι μαγική πράξη που μερίζει τον άνθρωπο και δεν τον αφήνει να ενωθεί οντολογικά με τον Άλλον και με τον Χριστό στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

   Η μαγική delivery περιφορά του Αγίου Φωτός, όχι μόνο φέτος λόγω της πανδημίας, αλλά και κάθε έτος την ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου στους ανά την Ελλάδα ναούς αποτελεί αλλοτριωτικό γεγονός της ορθοδόξου πίστεως και ευρίσκεται εκτός Εκκλησίας και μακάρι να σταματήσει αρχής γενομένης από το έτος 2020.

Διαβάστε ακόμα