Αυστραλίας: «Δε λείπουν από την κοινωνία μας οι έξυπνοι, αλλά οι ταπεινοί»

Τη Θεία Λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης στην κοινοβιακή Ιερά Μονή Παντανάσσης, στο Mangrove Creek, τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, κεκλεισμένων των θυρών, με την παρουσία του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου κ. Ευσεβίου, του κτήτορα της Μονής και Προηγουμένου, Αρχιμανδρίτου κ. Στεφάνου, και των λοιπών πατέρων της αδελφότητος.

            Ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ Μακάριος λειτούργησε ως ιερεύς και μετέδωσε τα Άχραντα Μυστήρια στην αδελφότητα, ενώ στο τέλος της Θείας Λειτουργίας απηύθυνε πατρικούς και πνευματικούς λόγους στους μοναχούς. «Είμαστε ευγνώμονες στον Θεό, διότι μας διδάσκει με το παράδειγμά Του και όχι με λόγια, φιλοσοφίες και θεωρητικές διδασκαλίες. Μας έδωσε σήμερα άριστο υπόδειγμα ταπεινώσεως με το να νίψει τους πόδας των μαθητών Του. Κι αυτό ήταν η αρχή. Ο Χριστός έφτασε στο έσχατο σημείο αυτοταπεινώσεως, αυτοελαττώσεως, αυτομειώσεως που είναι ο σταυρός. Εμείς σήμερα λέμε πολλά και κάνουμε λίγα. Μας λείπουν τα έργα. Μόνο λόγια, υποσχέσεις, κρίσεις, έχουμε θέση επί παντός επιστητού. Βέβαια, δε μας καλεί κανείς να αρχίσουμε να πλύνουμε τα πόδια των άλλων, αλλά η ανθρωπότητα σήμερα έχει ανάγκη από ταπείνωση. Γεμίσαμε με μορφωμένους, πτυχιούχους, επιστήμονες. Η ιατρική βιοτεχνολογία προχωρεί και επιχειρεί να φτιάξει μέσω της ευγονικής τον τέλειο άνθρωπο, και προσανατολίζεται στην ευφυΐα και στην εξυπνάδα, θεωρώντας ότι αυτά είναι τα θετικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου. Δε λείπουν από την κοινωνία μας οι έξυπνοι αλλά οι ταπεινοί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

            Ο Ηγούμενος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την παρουσία του στο Μοναστήρι. Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε συνάντηση με την αδελφότητα. Οι πατέρες έλαβαν την ευχή του Αρχιεπισκόπου και ευχήθηκαν καλή Ανάσταση! 

 

 

Διαβάστε ακόμα