Η Αποκαθήλωση και ο Επιτάφιος Θρήνος στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας

 Μέσα σε έντονα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα τελέστηκαν τη Μεγάλη Παρασκευή, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Ρέντφερν του Σύδνεϋ, οι Ιερές Ακολουθίες της Αποκαθηλώσεως και του Επιταφίου Θρήνου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου.

Κατά την Ακολουθία της Αποκαθηλώσεως, η συγκίνηση κορυφώθηκε στο σημείο όπου έγινε αναπαράσταση της καταβίβασης του σώματος του Ιησού από τον Σταυρό. Ο Εσταυρωμένος τυλίχθηκε με «σινδόνη καθαρά», μεταφέρθηκε στην Αγία Τράπεζα και τοποθετήθηκε στον Επιτάφιο, ενώ ακολούθησε η περιφορά του Επιταφίου εντός του ναού και η απόθεσή του στο ανθοστολισμένο κουβούκλιο.

Στο τέλος της Ακολουθίας, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος ανέλυσε το μεγάλο γεγονός της Σταυρώσεως και της Αποκαθηλώσεως, σημειώνοντας ότι ζούμε σε δύσκολες συνθήκες και είμαστε όλοι στεναχωρημένοι διότι “οι άνθρωποί μας δεν μπορούν να προσκυνήσουν το Σταυρό και το σώμα του Χριστού”. “Πέραν αυτού, μας λείπει η μεταξύ μας κοινωνία”, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Κατόπιν, λαμβάνοντας αφορμή από την σύγχρονη πανδημία του κορωνοϊού, υπογράμμισε τα εξής: “Ξέρω ότι όλοι στεναχωριέστε για την κατάσταση αυτή. Όμως, αγαπητοί μου αδελφοί, η δοκιμασία αυτή που περνούμε δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία της ζωής μας. Ο άνθρωπος δοκιμάζεται καθημερινά με πολλές θλίψεις, δοκιμασίες, αρρώστιες, χωρισμούς, ψυχολογικά. Μην κτυπάτε λάθος πόρτες για να βρείτε λύσεις στα προβλήματα της ζωής σας. Σας καλώ να κρατήσετε αυτή την εικόνα που σήμερα η Εκκλησία μάς παρουσιάζει. Την εικόνα του Σταυρού. Ο Εσταυρωμένος Ιησούς ας είναι η απάντηση σε ό,τι σας απασχολεί”. Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε λόγους και στα αγγλικά για τους νέους που παρακολουθούσαν την Ακολουθία μέσω του διαδικτύου.

Κατά την Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου, ήτοι του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου, εψάλησαν τα λεγόμενα Εγκώμια και τα Αναστάσιμα Ευλογητάρια. Στα Εγκώμια, που είναι μικρά και ιδιαιτέρως λαοφιλή τροπάρια, τα οποία ψάλλονται σε τρεις στάσεις, συγκαταλέγονται το «Η ζωή εν τάφω…», το «Άξιον εστί μεγαλύνειν…», το «Αι γενεαί πάσαι…», το «Ω γλυκύ μου Έαρ…», κ.α. Πριν το τέλος της Ακολουθίας, ο Επιτάφιος μεταφέρθηκε στο Ιερό Βήμα και τοποθετήθηκε, μαζί με το Ευαγγέλιο, επάνω στην Αγία Τράπεζα, η οποία συμβολίζει τον Τάφο του Κυρίου.

Οι Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής τελέστηκαν κεκλεισμένων των θυρών, ενώ χιλιάδες πιστοί παρακολουθούσαν τα τελούμενα από το διαδίκτυο και, μέσα από τα συγκλονιστικά τροπάρια και τους ύμνους που εψάλλοντο, βίωναν κατανυκτικά και με βαθιά συγκίνηση τις τελευταίες στιγμές του Κυρίου επί γης, μέχρι και την ταφή Του, προσδοκώντας ταυτόχρονα τον θρίαμβο της ζωηφόρου Αναστάσεως.

 

 

Διαβάστε ακόμα