“Η αστυνομία στην Αγία Μαρίνα και η Αγία Μαρίνα στην αστυνομία”

Την Λαμπροτετάρτη, η εκκλησιαστική κοινότητα της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως τίμησε εκ μεταθέσεως τον νέο και σύγχρονό μας άγιο, Αμφιλόχιο τον εκ Πάτμου.

Την παραμονή της εορτής, κατά τον εσπερινό εψάλη και ο παρακλητικός κανόνας εις το νέο όσιο, των θυρών κεκλεισμένων. Μετά το πέρας του εσπερινού, ο νεωκόρος ενημέρωσε ότι έξω από το ναό, στο προαύλιο της εκκλησίας, φαίνονταν να αναβοσβήνουν φάροι οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Αφού από το «παρατηρητήριο» διαπιστώθηκε ότι πράγματι μπροστά στο ναό ήταν σταθμευμένα τέσσερα οχήματα της αστυνομίας με οκτώ άντρες, έγινε σύσκεψη με τηλεδιάσκεψη του εκκλησιαστικού συμβουλίου, και υιοθετήθηκε η πρόταση του προέδρου.

Ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου του ναού, Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, συνοδευόμενος από τον ασκούντα χρέη ιεροψάλτου, θεολόγο Γεώργιο Βάρσο, άνοιξε την κεντρική είσοδο, πλησίασε τους αστυνομικούς, χαιρέτησε με τον χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη», ευχήθηκε για το έργο τους και τη ζωή τους και τους προσέφερε από ένα κόκκινο αυγό σε ειδική πασχαλινή συσκευασία.

Εκ τούτου, διαπιστώθηκε ότι η παρουσία της αστυνομίας δεν αφορούσε το ναό, αλλά την ανάπαυση των αναβατών, από τον αγώνα της “έφιππης” περιπολίας κατά του κακού.

Η αλήθεια είναι πως αυτό έγινε υπό το κράτος «του φόβου των Ιουδαίων», για μία ακόμη ψευδή καταγγελία από υπεναντίους κατά του ναού. Τούτο αφού σε καθημερινή βάση ζήσαμε αυτό το φαινόμενο, κατά τη παρελθούσα περίοδο. 

Το Σάββατο της Ε΄ εβδομάδας των νηστειών, καθώς και το Σάββατο της ΣΤ΄ εβδομάδας, παραμονή του Λαζάρου το απόγευμα, στο ναό κατέφθασαν περιπολικά με καταγγελία περί συνωστισμού, σε τέλεση ακολουθίας. Εκτός του ότι η καταγγελία ήταν άωρη για ακολουθία, ο ασυνείδητος που ενόχλησε την Ελληνική Αστυνομία είναι τόσο άσχετος με την εκκλησία, ώστε δεν έχει γνώση του ωρολογίου προγράμματος, αλλά ούτε είχε διαπιστώσει ότι τους εσπερινούς του Σαββάτου τους κάνουμε σχεδόν μόνοι μας. 

Αφού ήρθαν οι αστυνομικοί διαπίστωσαν το ψευδές της καταγγελίας και αποχώρησαν. Με την αποχώρησή τους ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού Συμβουλίου, υπέβαλε ηλεκτρονικά αιτήματα προς το τοπικό αστυνομικό τμήμα για την παραχώρηση των στοιχείων των ανθρώπων που έκαναν τις καταγγελίες. Υπό την λογική ότι με τον τρόπο αυτό ενοχλήθηκε η Ελληνική Αστυνομία και παρακωλύθηκε από το έργο της, απασχολούμενη με ψευδείς καταγγελίες, θεωρήθηκε σκόπιμο να υποβληθεί εκ μέρους του ναού μήνυση.

Η ΕΛ.ΑΣ. λίγες μέρες αργότερα και στις δύο περιπτώσεις, διά του επικεφαλής του τοπικού αστυνομικού τμήματος, έδωσε την ίδια απάντηση: η καταγγελία έγινε ανωνύμως!

Μεγάλη Παρασκευή έγινε εντός του γραφείου του ναού επεισόδιο, με απειλή χειροδικίας και καταστροφής περιουσίας του ναού, από άτομο το οποίο ενοχλήθηκε από την κρούση των κωδώνων. Μάλιστα το επεισόδιο συνέβη με την παρουσία του τοπικού αντιδημάρχου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ιωάννου Πούλου, ο οποίος παραβρίσκονταν στην διαδικασία παράδοσης δωροεπιταγών και τροφίμων σε εμπερίστατες οικογένειες με μικρά παιδιά. Η δράση αυτή, είχε προγραμματιστεί για να γίνει αμέσως μετά την ακολουθία της Αποκαθήλωσης. Την ίδια μέρα και λίγο αργότερα, κατέφθασε περιπολικό της αστυνομίας με την καταγγελία ότι υπάρχει συνωστισμός κόσμου στο ναό, πράγμα που φυσικά για μία ακόμη φορά δεν διαπιστώθηκε.

Ο κύκλος των καταγγελιών συνεχίσθηκε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Μία γυναίκα, η οποία σε αλλόφρονα κατάσταση εισήλθε βίαια στο ναό, χωρίς να συνειδητοποιήσει ότι αυτό που άκουγε ήταν η φωνή του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου από ψηφιακό δίσκο, κραύγαζε «έχετε λειτουργία, έχετε λειτουργία, την αστυνομία, την αστυνομία».

Με την φωνή του εν αγίοις αυλιζομένου αρχιεπισκόπου, προσπαθούσαμε “να γλυκάνουμε το ναό και εμάς από την πίκρα του αποκλεισμού του λαού, όχι μόνο από τη θεία λατρεία, αλλά και από αυτήν την ατομική προσευχή” έγραψε ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ στην Αστυνομία.

Η γυναίκα αυτή, χωρίς να μιλήσει με κάποιον, εξήλθε του ναού, ανέβηκε σε μοτοσικλέτα που την περίμενε έξω σε κατάσταση λειτουργίας, ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και αναχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Σε λίγα λεπτά κατέφθασε η αστυνομία, η οποία φυσικά και δεν διαπίστωσε, όπως φαίνεται και από την καταγραφή του συμβάντος, ούτε την παρουσία αυτού που κατήγγειλε, ούτε φυσικά την αλήθεια της καταγγελίας.

Το βράδυ του μεγάλου Σαββάτου έγινε τηλεφώνημα στον ναό από άγνωστο άτομο, το οποίο δήλωσε ότι είναι από το αστυνομικό τμήμα και είπε στο νεωκόρο ότι υπάρχουν διαδόσεις πως έχει οργανωθεί ομαδική συμμετοχή πιστών στην Ακολουθία της Αναστάσεως και τη Θεία Λειτουργία κι ότι από τις 11:00 θα υπάρχει στην είσοδο του ναού περιπολικό. Αφού ενημερώθηκε ο πρόεδρος εκκλησιαστικού συμβουλίου, αμέσως συνέταξε ηλεκτρονικό γράμμα προς το τοπικό αστυνομικό τμήμα, με το οποίο πληροφόρησε το ότι στο ναό υπηρετούν 6 κληρικοί, στην ενορία υπάρχουν δέκα ναοί και παρεκκλήσια κι ότι κι οι 6 κληρικοί θα λειτουργήσουν για το Πάσχα σε διαφορετικά θυσιαστήρια.

Αφού το νομοθετημένο, κατ΄ αριθμό, προσωπικό και ο επίσκοπος προσήλθαν στο ναό, έκλεισαν οι θύρες του και έγιναν τα Αναστάσιμα.

Μία ανακοίνωση επί μεγάλου πίνακα πληροφορούσε τους πιθανούς ενδιαφερόμενους ως εξής «Δεν έχουμε Άγιο Φως. Ούτε θέλουμε να μας φέρετε. Έχουμε πένθος. Να είστε όλοι καλά με υγεία». 

Πράγματι από τις 11:00 υπήρχε περιπολικό εναλλασσόμενο με ζευγάρια οχημάτων της ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης. Σταθμεύοντας στην είσοδο του ναού αλλά και περιπολώντας πέριξ αυτού, ώστε να ελέγχονται οι είσοδοι του συγκροτήματος, δημιούργησαν κατά απόλυτη ακρίβεια, την εντύπωση της κουστωδίας που φυλάει τον κλειστό τάφο πριν την ΑΝΑΣΤΑΣΗ.

Ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ, ο οποίος αρνήθηκε κατά συνείδηση να ιερουργήσει τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας χωρίς τον λαό και υπό αυτούς τους περιορισμούς, όπως και να συμμετάσχει στην Θεία Λειτουργία του Πάσχα, κατά τη διάρκειά της, εξήλθε του ναού, συνάντησε και συνομίλησε με τους αστυνομικούς.

Τους ευχήθηκε και τους προσέφερε κόκκινα αυγά, προς ευλογία και συνάμα ευχαριστία, για τον άχαρο ρόλο που ανέλαβαν ικανοποιώντας τις ανάγκες που δημιούργησε η ασοφία και αμετροέπεια των ανθρώπων της πολιτικής προστασίας.

Ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου δήλωσε ότι ” η «Πολιτική Προστασία» εργαζόμενη με περισσή υποκρισία, κατάφερε να διχάσει το λαό και να προκαλέσει καταστάσεις τραγελαφικές βάζοντας ανθρώπους με διαταραγμένο ψυχισμό ή ιδεολογικά συμπλέγματα να ενεργούν όπως ο Ιούδας την προδοσία. Φυσικά όλα αυτά, δεν θα μείνουν χωρίς να μεταφραστούν σε πολιτικό κόστος, την ώρα που θα πρέπει. Ο πιστός λαός εξουθενώθηκε, λοιδορήθηκε, αναγκάστηκε να βρει υπερώα, όπως οι μαθητές, για να ζήσει τον Μυστικό Δείπνο. Παραμένοντας όμως με υπακοή στην Εκκλησία έγκλειστοι, με χαρά από την ελπίδα που δίνει ο Αναστημένος Χριστός από τον άδειο τάφο του, ανέβηκαν τον Γολγοθά, και όχι “τον σήκωσαν” όπως είπε άσχετος πολιτικός. Οι μαθητές του Ζωοδότη δεν πρόκειται να ζήσουν καταστάσεις ψυχολογικής κατάρρευσης, ούτε θα οδηγηθούν σε εγκλήματα και αυτοχειρίες, όπως όλοι οι χωρίς Θεό έγκλειστοι, οι οποίοι φοβούνται τον θάνατο. Αυτό γιατί παίρνουν ζωή από το Άγιο Ποτήριο, μεταλαμβάνοντας Σώμα και αίμα Χριστού εις ζωήν αιώνιον”.

Η εκκλησιαστική κοινότητα της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, τηρώντας το έθιμο με την προετοιμασία των Πασχαλινών αυγών, τη Μεγάλη Πέμπτη οργάνωσε ευχετική επίσκεψη στο αστυνομικό τμήμα Ηλιουπόλεως. Κόκκινα αυγά και Αναστάσιμες λαμπάδες παραδόθηκαν στους διοικητές των αστυνομικού τμήματος και του τμήματος ασφάλειας. Για κάθε έναν από τις γυναίκες και τους άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας που υπηρετούν στο αστυνομικό τμήμα Ηλιουπόλεως, ο Αστυνόμος Α’ Γεώργιος Βασιλιάγκος, διοικητής του Τμήματος, κι ο Αστυνόμος Α’ Γεώργιος Ντάλλας, διοικητής του τμήματος Ασφαλείας, μαζί με άνδρες της φρουράς του, εκτός αυτού και σε καταστάσεις εφικτής αποστασιοποίησης, παρέλαβαν τα Πασχαλινά συμβολικά δώρα αγάπης και ευχαριστίας της εκκλησιαστικής κοινότητας προς του Αστυνομικούς μας.

 

 

 

Διαβάστε ακόμα