“Ιδού ο Νυμφίος έρχεται” – Βυζαντινή Χορωδία Αθηνών

 

Η «ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΘΗΝΩΝ» ιδρύθηκε το 2001 από εκλεκτά μέλη της τέχνης και της επιστήμης των Αθηνών, οφικιάλιους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πανεπιστημιακούς, ιεροψάλτες και φιλόμουσους.

Τα μέλη της χορωδίας αποτελούν καταξιωμένοι καλλίφωνοι Πρωτοψάλτες και Λαμπαδάριοι των Αθηνών και διακεκριμένοι σπουδαστές Βυζαντινής Μουσικής. Την διευθύνει ο Πρωτοψάλτης του Καθεδρικού Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού κ. Γιώργος Χατζηχρόνογλου, Άρχων Υμνωδός της Αγίας Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Η εν λόγω χορωδία έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές συναυλίες, πολιτιστικά δρώμενα, εκδηλώσεις και μουσικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με εξαιρετική επιτυχία. Κορυφαίες εκδηλώσεις εντός Ελλάδος είναι στη Μητρόπολη Αθηνών, στο θέατρο Ηρώδου του Αττικού, στη Λυρική σκηνή, στο Μέγαρο μουσικής.

Στο εξωτερικό εμφανίστηκε στο Μόντρεαλ, στην Κωνσταντινούπολη, στην Σμύρνη, στην Πολωνία όπου απέσπασε δύο φορές πρώτο βραβείο σε διαγωνιστικό φεστιβάλ ορθοδόξων εκκλησιαστικών χορωδιών και στην Ρωσία με εμφανίσεις στην Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη.

Σκοπός της χορωδίας είναι να ερευνήσει, να καλλιεργήσει,  να προβάλει και να διαδώσει την ελληνική μουσική, ως πολιτιστικό χαρακτηριστικό και ως μέσον αγωγής και παιδείας.

Διαβάστε ακόμα