Λαμπροδευτέρα, γιορτάζοντας τον παιδομάρτυρα Γαβριήλ

Στις 20 Απριλίου τιμάται η μνήμη του παιδομάρτυρα Γαβριήλ από το Σβιέρκι της Πολωνίας.

Η εκκλησιαστική κοινότητα της αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, τιμά ετήσια τον μεγάλο αυτό μάρτυρα της πίστεως και το αυτό έκανε και φέτος 2020, παρά τους περιορισμούς λόγω της ούτω καλούμενης πανδημίας εκ του κορωναϊού.

Την παραμονή της εορτής αφού τελέστηκε ο εσπερινός της αγάπης στον οποίο ψάλθηκαν και υμνολογήματα για τον άγιο Γαβριήλ, ακολούθησε δίωρη λιτανεία.

Αυτή έγινε στο απομακρυσμένο από το ναό ακρότατο τμήμα της ενορίας, πού περιλαμβάνεται στο τρίγωνο που δημιουργούν οι οδοί Ελευθερίου Βενιζέλου και Αναστάσεως. Εκεί όπου και το Κοιμητήριο Ηλιουπόλεως στα σύνορα με τον Δήμο Βύρωνος, στην περιοχή του Καρέα.

Σε καταστάσεις αποστασιοποίησης και εφοδιασμένοι με την άδεια κυκλοφορίας για σωματική άσκηση, νέοι της ενορίας λιτάνευσαν το Άγιο Φως και τις εικόνες της Αναστάσεως και του αγίου Γαβριήλ. Με την ακολουθία του παιδομάρτυρα ανά χείρας και μαζί με τον πρόεδρο του εκκλησιαστικού συμβουλίου αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου, πορεύτηκαν ψάλλοντας το Χριστός Ανέστη και άλλους αναστάσιμους και του αγίου ύμνους και μεταδίδοντας το Άγιο Φως, στους έκπληκτους ενορίτες, που ακούγοντας τους ήχους της ψαλμωδίας έβγαιναν στους εξώστες τους ή κατέβαιναν στους δρόμους.

Τηρώντας απολύτως τα μέτρα ασφαλείας σε ότι αφορά τις αποστάσεις, ο αντιπρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου Γεράσιμος Π. Αλεξόπουλος, οι αδελφοί Νικόλαος και Παναγιώτης Γιολδάσης, αναπληρωτές επίτροποι στο ναό και το ίδρυμα αντίστοιχα, ο Γεώργιος Ιγνάτιεφ, πολωνός υπότροφος εκμάθησης της ελληνικής γλώσσης, φέροντας το εικόνισμα του ομοφύλου του μικρού αγίου, και ως ιεροψάλτης ο θεολόγος Γεώργιος Βάρσος, απετέλεσαν αυτήν την ομάδα.

Από της πλατείας Κωνσταντίνου Καβάφη, πρώην Θεσσαλονίκης, και δια των οδών Μίνωος, Ελευθερίου Βενιζέλου, Καρέα, Κλεισόβης, Ελευθερίου Βενιζέλου, Ναυάρχου Βότση, Φαναριωτών, Δερβενακίων, Γραβιάς, Ελευθερίου Βενιζέλου, Μπιζανίου, Ελευθερίου Βενιζέλου, Μοράβα, Γραβιάς, όπου έγινε δέηση υπέρ των μαθητών και εκπαιδευτικών προ του 12ου δημοτικού σχολείου, Ιoνίων Νήσων, όπου έγινε δέηση προ της οικίας της γραμματέως του εκκλησιαστικού συμβουλίου, Φαναριωτών, πλατεία πρώην Θεσσαλονίκης, Μανιακίου, Φαβιέρου, όπου έγινε δέηση υπέρ των αναπαυομένων στο παρακείμενο κοιμητήριο, Σαγγαρίου, πλατεία πρώην Θεσσαλονίκης, Αναστάσεως, Βελισσαρίου, Αλεξάνδρου Παναγούλη, Ολύμπου, Αγίας Μαρίνης, Ευζώνων, Διγενή έγινε επιστροφή στο ναό μετά από περιπου δύο ώρες, όπου έγινε η καταληκτήριος δέηση και απόλυση.

Με την λιτανεία αυτή, οι έγκλειστοι ενορίτες, οι πλείστοι των οποίων εκκλησιάζονται στους ναούς του αποστόλου Παύλου και Αναστάσεως κοιμητηρίου, ενισχύθηκαν πνευματικά και ηθικά την ημέρα του Πάσχα.

Την κύρια ημέρα της εορτής, Δευτέρα της Διακαινησίμου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία από τον επίσκοπο Ρωγών Φιλόθεο, ο οποίος προεξήρχε της λιτανείας που έγινε εντός του ναού και της δεήσεως η οποία τελέστηκε προ του εικονίσματος του Αγίου.

Το απόγευμα μαζί με τον Εσπερινό για την Πορταΐτισσα και τους Αγίους Ραφαήλ Νικόλαο και Ειρήνη ψάλθηκε και η παράκληση στον άγιο παιδομάρτυρα Γαβριήλ. Η παράκληση, όπως και οι λοιπές ακολουθίες του αγίου, είναι υμνολογικό έργο της ηγουμένης της Μονής Αγίου Ιερόθεου Μεγάρων Ισιδώρας μοναχής.

Την Λαμπροτετάρτη θα εορτασθεί στο ναό εκ μεταθέσεως, η εορτή του οσίου Αμφιλοχίου του εν Πάτμω.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμα