Μαντινείας Αλέξανδρος: “Ο Ορθόδοξος κόσμος κλαίει και θρηνεί”

Του Επαμεινώνδα Μανδρώνη

Σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε απόψε η Ακολουθία του Επιταφίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τρίπολης, κεκλεισμένων των θυρών. 

Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, συμπαραστατούμενος από τους Εφημερίους του Ιερού Ναού. 

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Μαντινείας ανέφερε ότι σήμερα θρηνούμε, γιατί εν μέσω 2020 ο Ορθόδοξος κόσμος δεν μπορεί να λατρέψει τον Ιησού Χριστό και να λιτανεύσει τον Επιτάφιό του, σε χώρα με δημοκρατικό πολίτευμα  και Σύνταγμα που προασπίζεται την ελευθερία της πίστεως. “Τα αυστηρά μέτρα της Πολιτείας ήρθαν ως απειλεί της κοινωνίας των λαών, γιατί πιστέψαμε στον εαυτό μας, με αποτέλεσμα να έχουμε σύγχυση στο τί πιστεύουμε και στο τί λατρεύουμε” τόνισε χαρακτηριστικά. Συνάμα, υποστήριξε ότι ο Θεός δεν έχει την ανάγκη μας, αλλά εμείς έχουμε την δική του, για το άπειρο έλεός του και την προστασία του. “Ο Χριστός έγινε άνθρωπος από αγάπη στο δημιούργημά του” κατέληξε. 

Κατά την διάρκεια της Ακολουθίας, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση του Σώματος του Χριστού εντός του Ιερού Ναού, λόγω των αυστηρών μέτρων της πολιτείας για την πανδημία. 

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Μαντινείας κ. Αλέξανδρος, απευθυνόμενος στο ARXON.GRανέφερε ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων, του πένθους και της θλίψεως, δεν ενδύεται με χρυσοκέντητα άμφια, δεν φορά αρχιερατική μίτρα, καθώς και ότι κάθεται στο παραθρόνιο ως ένδειξη ταπείνωσης, κατάνυξης και ικεσίας ελέους του Θεού. Ανέφερε δε ότι με το τέλος των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας θα εορτάσουμε με την πρέπουσα λαμπρότητα και την δόξα που αρμόζει στην εορτή. 

 

 

Διαβάστε ακόμα