Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου σε δημοσιογράφους για την Θεία Κοινωνία

Την Μεγάλη Τρίτη, 14 Απριλίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα θέματα της πανδημίας του κορωνοϊού (covid-19), απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων Νίκου Ευαγγελάτου και Νικόλαου Στραβελάκη των τηλεοπτικών σταθμών MEGA και ΣΚΑΪ αντίστοιχα.

Τα βασικά σημεία των απαντήσεων του Σεβασμιωτάτου ήταν:

*

Διευκρίνισε ότι δεν ομιλεί ως Μητροπολίτης, αλλά ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου.

Στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο απάντησε:

Η Ιερά Σύνοδος όπως και ο Μακαριώτατος πάρα πολλές φορές και τώρα και στα κηρύγματα, έκανε αυτή την διαστολή, άλλο είναι η Θεία Κοινωνία άλλο η συνάθροιση.

Η Ιερά Σύνοδος έχει εκφραστεί για την θεία Κοινωνία. Υπάρχει ένα πρόβλημα από μερικούς ανθρώπους να λένε ότι δια μέσου της Θείας Κοινωνίας μεταδίδονται μικρόβια και ιοί. Εδώ είναι δισχιλιετής παράδοση όχι μόνο της Ελλαδικής Εκκλησία, αλλά ολόκληρης της Εκκλησίας ότι αυτό δεν τίθεται επ ουδενί λόγω υπό αμφισβήτηση και ούτε καν η παραμικρή υπόνοια.

Η Ιερά Σύνοδος στα τρία κείμενα τα οποία εξέδωσε δέχτηκε την απόφαση των εμπειρογνωμόνων, των ιατρών ότι η διασπορά του ιού γίνεται ταχύτατα μέσα από τη συνάθροιση και μόνο προς το σκοπό αυτό πρότεινε στην Κυβέρνηση να λειτουργήσουν και να γίνουν οι ακολουθίες του Πάσχα κεκλεισμένων των θυρών.

Δεν υπάρχει απαγόρευση για την θεία Κοινωνία ούτε από την Πολιτεία ούτε από την Εκκλησία. Οι Ιερείς και όσοι προβλέπεται να είναι μέσα στον Ναό και το επιθυμούν μπορούν να κοινωνήσουν.

Αν με ρωτήσει κάποιος Ιερέας τι να κάνει, θα τον προτρέψω να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου. Οι Μητροπολίτες είναι αρμόδιοι σε κάθε Μητρόπολη για την εφαρμογή των αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου.

Τίθεται σε άλλο επίπεδο (αν θα βγει ένας Ιερέας να κοινωνήσει έξω από τον Ναό), τίθεται στο επίπεδο των διακρίσεων, δηλαδή ποιόν θα κοινωνήσουμε και ποιον όχι. Δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις. Όποιος είναι βαρειά άρρωστος στο σπίτι θα καλέσει τον Ιερέα να τον κοινωνήσει, όπως γίνεται πάντοτε.

Η μετάληψη της θείας Κοινωνίας δεν είναι ατομικό δικαίωμα, αλλά δώρο του Θεού και της Εκκλησίας.

Και πρέπει αυτές τις ημέρες να δείχνουμε όλοι ψυχραιμία και κατανόηση.

Και τα όργανα της πολιτείας να μην είναι υπεραυστηροί στην Εκκλησία, αν μπήκε κάποιος παραπάνω από τους 4 ας πούμε, και να είναι πάρα πολύ επιεικείς στις παραλίες που γεμίζουν από κόσμο.

Πρέπει να δείξουμε όλοι ψυχραιμία αυτήν την περίοδο. Ο Πρωθυπουργός είπε σε ένα μήνυμα του, δεν κινδυνεύει το πιστεύω μας, αλλά η υγεία των πιστών. Όμως μερικοί μάλλον θέλουν από ιδεολογικούς λόγους να προσβάλουν και τα πιστεύω μας.

*

Στον δημοσιογράφο Νίκο Στραβελάκη απάντησε:

Η Ιερά Σύνοδος όντως δεν έχει εκδώσει κάποια απόφαση να απαγορεύεται και η Θεία Κοινωνία.

Η Ιερά Σύνοδος θεωρεί ότι δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και κυρίως η Μετάληψη του Σώματος και του Αίματος του Χριστού.

Ως προς τη συνάθροιση η Ιερά Σύνοδος αποδέχεται τα πορίσματα της επιστημονικής ομάδας και γι’ αυτό το λόγο πρότεινε στην Κυβέρνηση ώστε να γίνουν όλες οι ακολουθίες και οι θείες λειτουργίες την εβδομάδα αυτή κεκλεισμένων των θυρών.

Νομίζω αυτό είναι σαφέστατο από την πλευρά της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ότι δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση το μυστήριο της θείας Ευχαριστίας δεν μεταδίδονται ιοί και μικρόβια, αυτό είναι σαφέστατο.

Σαφέστατο επίσης είναι ότι γίνονται θείες Λειτουργίες και ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών με τα ορισμένα πρόσωπα τα οποία θα είναι παρόντα.

Όπως επίσης σαφέστατο είναι ότι η Ιερά Σύνοδος είπε να μην ομιλούν μερικοί με ασεβή τρόπο για την θεία Κοινωνία.

Δεν μπορούμε να κάνουμε διακρίσεις, να κοινωνούμε τους μεν και δεν κοινωνούμε τους δε.

Χρειάζεται πολύ μεγάλη ψυχραιμία.

Να μην προσβάλλονται τα πιστεύω των ανθρώπων, γιατί ο Πρωθυπουργός ο ίδιος είπε αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύουν τα πιστεύω των ανθρώπων αλλά η υγεία των πιστών. Όμως, λόγω της ιδεολογίας μερικών προσβάλλονται και τα πιστεύω των ανθρώπων, γιατί σε αυτούς φαίνεται υφέρπει μία αίσθηση ότι μέσα από τη θεία Κοινωνία μεταδίδονται ιοί και μικρόβια. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει.

Η Ιερά Σύνοδος ζήτησε να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, για λόγους αποφυγής των συναθροίσεων, και προτρέπει τους Μητροπολίτες να το εφαρμόσουν.

Μακάρι να ξεπεραστεί η κρίση, αλλά να μην είναι μερικοί υπεραυστηροί προς την Εκκλησία και να είναι πολύ επιεικείς σε άλλες συναθροίσεις στις παραλίες και στο σουπερμάρκετ και όπου αλλού και στα κομμωτήρια.

Ευχόμαστε όταν θα έχουμε αποκλιμάκωση των μέτρων να μην συμπεριλαμβάνονται μόνο τα κομμωτήρια, αλλά φυσικά και οι Εκκλησίες.

Είναι μία διδασκαλία της Εκκλησίας, ότι η θεία Κοινωνία είναι δωρεά του Θεού και της εκκλησίας στον άνθρωπο όχι ατομικό δικαίωμα του καθε ανθρώπου.

Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως

Διαβάστε ακόμα