“Στο Γολγοθά”

Ζούμε συλλογικά όλοι οι λαοί της γης, εδώ και ένα εξάμηνο την παγκόσμια έκρηξη και την εκθετική εξάπλωση της επιδημίας του κορωναϊού SARS–CoV-2, ο οποίος και προκαλεί την θανατηφόρο ασθένεια COVID-19. ‘Ένας παγκόσμιος Γολγοθάς, με αποκλεισμό του πληθυσμού από τη κοινωνική ζωή, με αποστασιοποίηση και απομόνωση.

Ο κατ’  οίκον περιορισμός δημιουργεί πολλά καλά και κακά. Ανάμεσα τους και καλλιτεχνική έκφραση. Τέτοια είναι και η δημιουργία του π. Ευσεβίου, εφημερίου στο ναό μας, και άλλα έργα συμπολιτών μας στην Ηλιούπολη. Μήνυμα με πλαστικά ποτήρια σε πλέγμα αθλητικού χώρου της πόλης μας. Τοιχογραφήματα (γκράφιτι) από εντοπίους δημιουργούς, στην κεντρική πλατεία από τον Flip & σπίτι του από τὸν S.F. Αλλά και αποτύπωση σχεδιαστικά από την Βασιλική Ηλιακοπούλου, εικαστικού, των ιατρικών, ερευνητικών και νοσοκομειακών δεδομένων, της διατρέχουσας νέας καθημερινότητας μας. (βλέπε φυλλάδιο 26ο στις 29.3.2020 @ 29ο στις 12.4.2020)

Με έμπνευση του εικονογράφου, αρχιμανδρίτη Ευσεβίου Meandzija, έγινε η συνημμένη νέα εικόνα του Εσταυρωμένου Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Σε αυτήν καταγράφηκε η σημερινή κατάσταση της λεγόμενη πανδημίας.

Ικέτες εκατέρωθεν του Σταυρού, όχι οι συνηθισμένοι δύο στην παράσταση της Σταυρώσεως. Την θέση του αγαπημένου μαθητή Ιωάννη, καταλαμβάνει ο νέος όσιος Νικηφόρος, ο λεπρός. Αυτός πού βίωσε την λοιμώδη ασθένεια και βγήκε νικητής. Μαζί με την Παναγία μας, δέονται υπέρ του κόσμου.  Στο υπόβαθρο της, όχι η Αγία Σιών, η Ιερουσαλήμ, αλλά η Γιουχάν της Κίνας και η Μπέργκαμο της Ιταλίας. Με χαρακτηριστικά της στο βάθος την απεικόνιση του κορωναϊού να αιωρείται στον αέρα και διακρινόμενα ανάμεσα στα κτήρια των δύο πόλεων τους τόπους λατρείας. Μια βουδιστική παγόδα δεξιά του Σταυρού και ένα χριστιανικό κωδωνοστάσιο αριστερά.

Η Ελλάδα μας με τις ικεσίες Παναγίας και αγίων, με προεξάρχοντα τον όσιο Νικηφόρο και πολλές προσευχές, κληρικών, μοναχών και λαϊκών ανθίσταται στο κακό. Οι ατίθασοι έλληνες, υπήκοοι στα κελεύσματα των αρμοδίων της πολιτείας στο τομέα της υγείας, δίνουν το αγώνα της απομόνωσης. Αλλά παρά την συμμόρφωση των ελλήνων, οι αρμόδιοι της πολιτικής προστασίας με περισσή αλαζονεία μας απέδωσαν, ιδιαιτέρως των μελών της Εκκλησίας και άλλων θρησκευτικών δοξασιών και παραδοχών, ότι είμαστε ανικανοί να διαχειριστούμε την προσέλευση στους ναούς για πνευματική τροφή και τηρώντας τους όρους με τους οποίους εισέρχονται οι άνθρωποι στα κατάστημα της σωματικής τροφής.

Μας στεναχωρεί το Πάσχα του 2020, χωρίς συμμετοχή του λαού στο ναό, αλλά ελπίζουμε να μας δείξει ο Κύριος σε αυτόν τον Γολγοθά, γρήγορα την Ανάσταση.

 

Διαβάστε ακόμα