Το Μυστήριο του Ευχελαίου και η Ακολουθία του Νιπτήρος στο Σύδνεϋ

Με κατάνυξη τελέστηκαν τη Μεγάλη Τετάρτη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Ρέντφερν του Σύδνεϋ, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, το Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου και η Ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος.

Το Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου είναι ένα από τα επτά Ιερά Μυστήρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας, το οποίο τελείται στον ναό ή στο σπίτι «εις ίασιν ψυχής τε και σώματος». Για την τέλεση του Μυστηρίου τοποθετείται πάνω σε ένα τραπέζι το Ευαγγέλιο, μια εικόνα του Χριστού ή της Παναγίας ή κάποιου Αγίου, ένα κανδήλι με λάδι ελιάς και λίγο κόκκινο κρασί, ένα θυμιατό αναμμένο με θυμίαμα και ένα σκεύος με αλεύρι, δίπλα στο οποίο ανάβονται επτά κεριά. Σύμφωνα με το Τυπικό της Εκκλησίας, τη Μεγάλη Τετάρτη τελείται στους ναούς η Ακολουθία του Μυστηρίου του Αγίου Ευχελαίου, κανονικά από επτά Ιερείς, όπου διαβάζονται επτά ευαγγελικές περικοπές και ισάριθμες ευχές. Στο τέλος της Ακολουθίας γίνεται η χρίση με το αγιασμένο έλαιο.

Η Ακολουθία του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης, τελείται σε ανάμνηση τεσσάρων σημαντικών γεγονότων: Του Ιερού Νιπτήρος, δηλαδή της μεγαλειώδους πράξης του Ιησού Χριστού να πλύνει τα πόδια των μαθητών σε ένδειξη ταπείνωσης και διακονίας, του Μυστικού Δείπνου, της Προσευχής του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών και της προδοσίας του Ιούδα, δηλαδή της αρχής των Παθών του Χριστού.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αμφότερες οι Ακολουθίες τελέστηκαν κεκλεισμένων των θυρών, όμως μεταδόθηκαν ζωντανά μέσω του διαδικτύου, από όπου είχαν την δυνατότητα να τις παρακολουθήσουν χιλιάδες πιστοί. 

Διαβάστε ακόμα