Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίας Φωτεινής Εδέσσης
17 Μαΐου 2020
Άρχων (24220 articles)
Share

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίας Φωτεινής Εδέσσης

Στην Αγία Φωτεινή Έδεσσας επέλεξε να λειτουργήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ Ιωήλ. 

Ο σεπτος ποιμενάρχης μας μαζί με την συνοδεία του ανήμερα της 17ης Μαΐου όπου η εκκλησία μας τιμά την  Αγία Φωτεινή, επέλεξε το ομονυμο χωριό ΤΟΥ Δήμου Έδεσσας για να λειτουργήσει. Μάλιστα ήταν η πρώτη λειτουργία με την συμμετοχή πιστών μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και του κλεισίματος των εκκλησιών.

Στην θεία Λειτουργία συμμετείχε μαζί με τους πιστούς και ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου. 

 

Προς

Τονευσεβήκλήροκαιλαό

τηςκαθ’ ημάςΙεράςΜητροπόλεως

 

Αγαπητοί μου εν Χριστώαδελφοί·

Χριστός Ανέστη. Αληθώς ανέστη ο Κύριος!

Δόξα τωΘεώ πάντων ένεκεν! Όλοι οι πειρασμοί έχουν ημερομηνία λήξεως. Τοίδιο και ο πειρασμός της πανδημίας που μας ταλαιπώρησε τους τελευταίους μήνες. Οι Εκκλησίες άνοιξαν και πάλι για τους πιστούς και σιγά σιγάεπανερχόμαστε στην κανονικότητα. Οι καμπάνες στιςεκκλησίες χτυπούν και πάλι χαρμόσυνα και ο λαός σαν διψασμένο ελάφι προστρέχει στις πηγές των υδάτων, στους Ιερούς Ναούς, για να λάβει άφθονη την δρόσο τουΑγίου Πνεύματος.

Ο Θεός έσεισε την γη, αλλάκαι πάλι την έστησε. Την έσεισε παιδαγωγικά λόγῳ των αμαρτιών μας, για να μας οδηγήσει προς μετάνοια, αλλάκαι την έστησε και πάλι, από φιλανθρωπία, διότι δεν θέλει τον θάνατο τουαμαρτωλούαλλά την επιστροφή του και την σωτηρία του. Σ’ Αυτόν πρέπει κάθε δόξα και ευχαριστία για όλα όσα οικονομείκαι παραχωρείγια την σωτηρία μας.

Φέτος βιώσαμε έντονα την πένθιμηπερίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Νιώσαμε τον πόνο όλης της ανθρωπότητος, όταν μετάτην πτώση τουΑδάμ, χωρίσθηκε από τον Θεό, βγήκε από τον παράδεισο και υποτάγηκε στον άδη. Και ιδού τώρα μέσα στην χαρμόσυνη περίοδο του Πεντηκοσταρίου, πουόλα ευωδιάζουν από την πνοή της αναστάσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, μετην επιστροφή μας στις Εκκλησίες, αισθανόμαστε να εισερχόμαστε και πάλι στον παράδεισο. Η φλογίνη ρομφαία τα νώτα δίδωσι. Ο Χριστός επάτησε τον θάνατο μετον θάνατόΤου και εμείς πανηγυρίζουμε ακόμη πιοέντονα φέτος το κοσμοσωτήριο αυτό γεγονός. Στερημένοι τόσο καιρότον εκκλησιασμό,γνωρίσαμε πόσο οδυνηρό είναι να βρισκόμαστε έξω απότον Οίκο του Θεούκαι τώρα μέσα στις Εκκλησίες νιώθουμε να μεταβήκαμε απότον θάνατο στην ζωή.Όντως «κρείσσων ημέρα μία εν ταις αυλαίς του Κυρίουυπέρ χιλιάδας· (Ψ. 83, 11).

Ως ποιμενάρχης της λογικής ποίμνης της Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, χαίρομαι που βλέπω νοητώς και αισθητώς σήμερα τα τέκνα του Θεού συνηγμένα κύκλῳ της Αγίας Τραπέζης μέσα στους Ιερούς Ναούς να δοξάζουν και να υμνούν τον αναστάντα Κύριο και να προσέρχονται με πόθο στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Σε συνεργασία μετους ιερείς της Μητροπόλεώς μας έχουμε φροντίσει να τελούνται συχνές θείες λειτουργίες, όπου μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα, να τελείται και δεύτερη θεία λειτουργία στην ίδια ενορία την ίδια ημέρααπό διαφορετικούς ιερείς, προκειμένου κανένας πιστός να μην στερηθεί του Επιουσίου Άρτου, του Σώματος και του Αίματος του Χριστού, καθώς και της θείας λατρείας, ηοποία ενώ τελείται επί γης, μας μεταφέρει με πνευματικό τρόπο στον ουρανό· στην ουράνια εκκλησία όπου Άγιοι και Άγγελοι δοξολογούν ακαταπαύστως μέρα και νύχτα τον εν Τριάδι ένα Θεόν.

Εύχομαι από καρδίας ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός με τις πρεσβείες της Παναγίας Μητρός Του και πάντων των Αγίων Του να διαφυλάσσουν πάντοτε από κάθε πειρασμόκαι κίνδυνο όλο τον πιστόλαό της Μητροπόλεώς μας, κληρικούς και λαϊκούς, άρχοντες και αρχομένους, νέους και ηλικιωμένους, αλλάκαι όλο τον κόσμο, και να μας χαρίζει υγεία, μακροζωΐα, άφθονη θεία χάρη και δόξα και την αγαλλίαση τής αναστάσιμης χαράς. Αμήν.

Προς Θεόν Ευχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας ΙΩΗΛ

 

pellanews.gr

Άρχων

Άρχων