Αυστραλίας: «Ο Χριστός δεν πάγωσε από μοναξιά, γιατί έμεινε δίπλα του ο Ιωάννης ο Θεολόγος»

Με κατάνυξη τιμήθηκε στο Σύδνεϋ η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστού, φίλου και ηγαπημένου μαθητού του Χριστού.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Παρασκευή 8 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο φερώνυμο παρεκκλήσιο, το οποίο βρίσκεται δίπλα από τη Θεολογική Σχολή του Αποστόλου Ανδρέου. Το χορό των ιεροψαλτών πλαισίωσαν οι καθηγητές της Σχολής και βεβαίως, λόγω των συγκεκριμένων συνθηκών του κορωνοϊού, η Θεία Λειτουργία έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσαν τα απλά λόγια του Σεβασμιωτάτου, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας. «Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος είναι μεγάλος Άγιος της Εκκλησίας μας», υπογράμμισε, «διότι δε συμβιβάστηκε με το κατεστημένο και δε λειτούργησε με την ανθρώπινη λογική». «Όταν όλοι οι μαθητές εξαφανίστηκαν», συνέχισε, «αυτός, παρότι ήταν ο μικρότερος ηλικιακά, έμεινε κοντά στον Χριστό. Κάτω από τον Σταυρό. Με θάρρος και αυτοπεποίθηση. Με αγάπη και αφοσίωση, ούτως ώστε ο Χριστός να μην παγώσει από τη μοναξιά και την εγκατάλειψη των ανθρώπων».

«Από τη μοναξιά παγώνουν οι άνθρωποι κι όχι από το κρύο», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος, για να σημειώσει εν συνεχεία ότι «δεν μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε αυτή την τόλμη του Αγίου Ιωάννου. Όμως διαβάζοντας την Αποκάλυψη, εκεί θα βρούμε την απάντηση. Ο Άγιος Ιωάννης μιλά για τους χλιαρούς ανθρώπους, δηλαδή τους χλιαρούς στην πίστη χριστιανούς, των οποίων τη συμπεριφορά δεν αποδέχεται. Και αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους. Να φτάσουμε στα άκρα της αγάπης του Χριστού».

Κλείνοντας το λόγο του, ο Σεβασμιώτατος συμβούλευσε τους παρισταμένους καθηγητές της Θεολογικής Σχολής: «Μην συμβιβάζεστε με το μέτριο και το πρόχειρο. Η Εκκλησία θέλει ανθρώπους των άκρων. Να τολμούν, να μη φοβούνται, να έχουν θάρρος και ζωντάνια. Τα λάθη μην τα φοβάστε. Την απραξία και την αδράνεια να φοβάστε. Σας καλώ να ακολουθήσουμε το φωτεινό παράδειγμα του Αγίου Ιωάννου και να φύγουμε από τη γκρίζα ζώνη της μιζέριας και της αφασίας (όσοι είμαστε), να φτάσουμε εκεί που όλα ερμηνεύονται μόνο με την αγάπη και την πίστη στον Χριστό και στην Αγία Του Εκκλησία».   

 

Διαβάστε ακόμα