Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Ο Θεός επιτρέπει, παιδαγωγεί και θεραπεύει»

Στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου λειτούργησε σήμερα, Κυριακή του Παραλύτου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε κεκλεισμένων των θυρών, στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέδειξε την ανάγκη του ανθρώπου να ζει σε κοινωνία με τους άλλους, γεγονός που στερούταν ο παραλυτικός της Ευαγγελικής παραβολής: «είμαστε πλασμένοι από την αγάπη του Θεού, για να δίνουμε και να παίρνουμε αγάπη, που σημαίνει να συναντήσουμε τον άλλον. Όμως, τόσο συγκυρίες, όσο και συμπεριφορές εκτρέφουν την αρρώστια της μοναξιάς. Ο Χριστός χαρίζει στον παράλυτο την σωματική υγεία, αλλά του χαρίζει και την δυνατότητα να συναντήσει τους άλλους. Παράλληλα, καλώντας τον να αποφεύγει την αμαρτία, θεραπεύει και την ψυχή του. Είμαστε ψυχοσωματικές οντότητες. Αρρωσταίνει το σώμα, όταν άρρωστη είναι η ψυχή, πονάει και η ψυχή, όταν άρρωστο είναι το σώμα. Ο Κύριος θεράπευσε και αποκατέστησε τον όλο άνθρωπο…».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι «σήμερα φθάνουμε στην κορυφή μιας πορείας που μας πονά πολύ. Μια άγνωστη ασθένεια παρέλυσε, κυριολεκτικά, ολόκληρο τον κόσμο. Και ο άνθρωπος αναρωτιέται το γιατί. Για την παιδαγωγία μας. Ο Θεός επιτρέπει, παιδαγωγεί και θεραπεύει. Πλέον, έρχεται η στιγμή, αφού, ως φαίνεται αντιμετωπίζεται σωστά η διάδοση του ιού στην πατρίδα μας, που καλούμαστε να διασώσουμε την ψυχή μας, να διασώσουμε την μεταξύ μας σχέση, γιατί κινδυνεύουμε, τούτο τον καιρό, να μένει ως καρπός αυτής της περιπέτειας η απουσία της κοινωνίας μεταξύ μας. Τώρα πρέπει ν΄ αναδειχθούν οι πλησίον. Τώρα θα φανούν οι αληθινοί μαθητές του Χριστού, που δεν θα σκεφθούμε τον εαυτό μας, αλλά τους αδελφούς μας, που έχουν ανάγκη από σωματική και ψυχική ίαση και θεραπεία. Τώρα οφείλουμε να πλησιάσουμε τις απελπισμένες ψυχές, τους μοναχικούς ανθρώπους, γιατί έρχεται ώρα μεγάλης ανάγκης – και φαίνεται καθαρά – που θα πρέπει και πάλι όλοι μαζί ν’ αντιμετωπίσουμε, κυρίως όσοι είμαστε του Χριστού. Ταυτόχρονα, πρέπει να θεραπευτεί και η ψυχή μας. Θα έρθει η ώρα που θα κοινωνήσουμε Χριστό, Αυτόν που στερηθήκαμε, για ν΄ αναστηθεί μαζί Του και η ψυχή μας. Τώρα θ’ αποδειχθεί πόσο άξιοι είμαστε να κοινωνήσουμε Χριστό, στο Μυστήριο της Ευχαριστίας. Οι Ναοί μας προετοιμάζονται για τις νέες συνθήκες, γιατί θέλουμε να είμαστε σωστοί απέναντι σ’ αυτούς που έχουν την μεγάλη ευθύνη και απέναντι στους ανθρώπους που θα επιστρέψουν στους Ναούς και θα κοινωνήσουν Σώμα και Αίμα Χριστού. Και όλοι μαζί θα συνεχίσουμε τα έργα της αγάπης και της ενότητας, για να μη νιώσει κανείς μόνος και εγκαταλειμμένος. Την επόμενη Κυριακή οι καμπάνες θα σημάνουν για να καλέσουν, πλέον, τους πιστούς στη Θεία Λειτουργία. Και για τις ανάγκες που θα προκύψουν, θα τελούμε περισσότερες Θείες Λειτουργίες, όπως και τις καθημερινές, γιατί πρέπει ν’ αναπαυθούν οι ψυχές των ανθρώπων, που αγωνίστηκαν για να κρατήσουν την υγεία του σώματος…».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε του Ιερείς μας για την υπομονή, τους Μοναχούς και τις Μοναχές για τις προσευχές τους, τους Ιεροψάλτες μας για την καθοριστική σύμπραξή τους και όλο τον λαό της Εκκλησίας μας, για το ήθος που επέδειξαν, διδάσκοντας προς πάσα κατεύθυνση, την αξιοπρέπεια, την υπευθυνότητα και την σοβαρότητα, που πρέπει να διακρίνουν τον άνθρωπο σε περιόδους κρίσης και δοκιμασίας.

Διαβάστε ακόμα