Εορτασμός του Πολιούχου της Θήβας Αγίου Ιωάννου του Καλοκτένους

Τον Άγιο που τον 12ο αιώνα σήκωσε στους ώμους του την κατεστραμμένη από τους Νορμανδούς Θήβα και όλη τη Βοιωτία τίμησε η πόλη των Θηβών, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαΐου 2020. Ο εορτασμός του πολιούχου της Θήβας και άγρυπνου φρουρού της, Αγίου Ιωάννου του Καλοκτένους, Μητροπολίτου Θηβών και εξάρχου πάσης Βοιωτίας του νέου Ελεήμονος,  ήταν διαφορετικός φέτος, λόγω της κατάστασης που βιώνουμε εξ αιτίας της πανδημίας. Ο εορτασμός ήταν λιτός και χωρίς την καθιερωμένη λιτανευτική πομπή και οι πιστοί συμμετείχαν και συμπροσεύχονταν από τις καθορισμένες θέσεις στον ευρύτατο αύλειο χώρο του Ναού, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Τον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία στον αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη Ιερό Ναό των Θηβών τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος συμπαραστατούμενος από τους ιερείς της πόλεως. Ενώ, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση πάντων των εκ της λοιμικής νόσου κεκοιμημένων αδελφών μας.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος, μέσω του ραδιοφώνου, στους πιστούς αναφέρθηκε στον τιμώμενο Μέγα Ιεράρχη των Θηβών και έξαρχο πάσης Βοιωτίας, προβάλλοντας το θυσιαστικό του πνεύμα, τη φιλανθρωπία και φιλαλληλία του. Επίσης, τόνισε πως τον καιρό που πέρασε σηκώσαμε ένα σταυρό, και η Εκκλησία μας ταπεινώθηκε για να προφυλάξει τους ανθρώπους. Η ταπείνωση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο οποίος ταπεινώθηκε για να σώσει τους ανθρώπους αποτελεί το ζωντανό παράδειγμά μας σε κάθε δυσκολία.

Την Κυριακή μετά τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στους Αγίους Ανδρόνικο και Ιουνία εκ των εβδομήκοντα αποστόλων, καθώς και στην Αγία Φωτεινή που τιμά η Εκκλησία μας. Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στον Άγιο των Θηβών, ο οποίος ερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη βρήκε μια κατεστραμμένη Θήβα και την ανέστησε και της έδωσε ζωή. Το δημιουργικό του έργο και η αγάπη με την οποία περιέβαλε το θηβαϊκό λαό, έκανε τους κατοίκους παρόλο τις αποστολικές καταβολές που είχε η ιστορική πόλη των Θηβών να ορίσουν τον Άγιο Ιωάννη τον Καλοκτένη πολιούχο τους.

Επίσης, τόνισε πως σήμερα δεν πρέπει να μας πιάνει απελπισία αλλά να έχουμε ως παράδειγμα την πίστη, την καρτερία και την αγάπη του Αγίου Ιωάννου που αγωνίσθηκε σε δυσκολότερες συνθήκες από τις σημερινές. Και προέτρεψε όλους απέναντι στην απελπισία να αντιτάξουν την αγάπη, όπως έκανε ο Άγιος Ιωάννης.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά του που πάλι οι πιστοί μπορούν να συμμετέχουν στις ακολουθίες και επανερχόμαστε σιγά σιγά στην κανονικότητα. Τέλος, εξέφρασε τις πασχάλιες ευχές του προς τον ιερό κλήρο και τον λαό του Θεού και ο Άγιος Ιωάννης να είναι για όλους πρότυπο ζωής.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό είχε τεθεί προς προσκύνηση το Τίμιο Ξύλο από την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σαγματά.

Οι ακολουθίες μεταδόθηκαν από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Τοπικής μας Εκκλησίας «Βοιωτική Εκκλησία FM 99.2» και από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θήβας «Ράδιο Θήβα FM 97.5» και της Λιβαδειάς «Σείριος FM 95.8».

 

 

 

Διαβάστε ακόμα