Εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ι. Μ. Κορίνθου

Στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίων Κων/νου και Ελένης Σολομού χοροστάτησε ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Διονύσιος το εσπέρας της Τετάρτης, 20 Μαΐου 2020, πλαισιούμενος από τον εφημέριο του Ι. Ναού π. Νικόλαο Κοντογιάννη και τους συνοδούς του Κληρικούς. Στον Εσπερινό παρέστη ο πρώην Υπουργός και νυν Βουλευτής κ. Νικόλαος Ταγαράς και ο πρώην Δήμαρχος Κορινθίων κ. Αλέξανδρος Πνευματικός.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στον βίο των Αγίων Ισαποστόλων και συγκεκριμένα στις αρετές, που εμφύσησε η μητέρα Αγία Ελένη στον υιό της Αυτοκράτορα Άγιο Κωνσταντίνο, ο οποίος παρά τις προερχόμενες εκ του πολύ μεγάλου αξιώματός του αδυναμίες, προσπάθησε και κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να κάνει τους υπηκόους της Αυτοκρατορίας του να πιστεύουν με θέρμη και να γεμίσουν τις ψυχές τους από Χριστό. Επιπρόσθετα τόνισε την σπουδαιότητα για την Ορθοδοξία μας της προσπάθειας της Αγίας Ελένης για την εύρεση των Παναγίων Προσκυνημάτων των Αγίων Τόπων που αποτέλεσαν και αποτελούν την ιδιαίτερη ευλογία της Πίστεώς μας.

Την επομένη, Πέμπτη 21 Μαΐου 2020, ο Ποιμενάρχης μας μετέβη στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, όπου προέστη στην Πανηγυρική Δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία και κήρυξε τον Θείο λόγο. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι Χριστιανοί, σε όλα τα κράτη του κόσμου, ακόμη και σε αυτά που δεν αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού τους, είναι οι καλύτερες και οι πλέον παραγωγικές κοινότητες. Αυτό συμβαίνει κυρίως εξαιτίας της αγαπητικής διάθεσης, η οποία είναι απόρροια της διδασκαλίας του Χριστού μας. Αυτή την αγάπη δεν μπορούν να την ξεριζώσουν από την καρδιά του Χριστιανού ούτε οι φωνές της αθεΐας, ούτε, πολύ περισσότερο, οι εσχάτως πολλαπλασιαζόμενες φωνές των δήθεν «ζηλωτών» και «προστατών» της Εκκλησίας και του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Την ίδια ημέρα ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος μετέβη στο χωριό Κάτω Διμηνιό, στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου και ετέλεσε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία. Στον λόγο του προς τους Πιστούς ο Θεοφιλέστατος αρχικά ομίλησε για την Αγία Ελένη, ως πρότυπο μητρότητας, καθώς φρόντισε να μεγαλώσει τον υιό της Μέγα Κωνσταντίνο με τα νάματα της Χριστιανικής Πίστης και εν συνεχεία αναφέρθηκε στα στρατιωτικά, πολιτικά και κοινωνικά επιτεύγματα του Αγίου Κωνσταντίνου, που τον ανέδειξαν ιστορικά «Μεγάλο» και ταυτόχρονα έδωσαν «άνεση» στους Χριστιανούς να εδραιώσουν την Πίστη τους. Το Διάταγμα των Μεδιολάνων το 313 μ.Χ., η καθιέρωση της αργίας της Κυριακής, η στερέωση της Ορθόδοξης Πίστης με την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο στην Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ. αλλά και η εύρεση και κληροδότηση των Παναγίων Προσκυνημάτων των Αγίων Τόπων στους Έλληνες είναι ορόσημα στην Ιστορία της Χριστιανοσύνης, που τα οφείλουμε στους Αγίους Ισαποστόλους Κωνσταντίνο και Ελένη. Ολοκληρώνοντας, και αφού μετέφερε τις ευχές του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, κάλεσε τους Πιστούς να μιμηθούν τους εορτάζοντες Αγίους στην αγωνιστικότητα, την πίστη, την υπομονή και την αγάπη τους για τον Χριστό και την Εκκλησία Του, ιδιαιτέρως δε οι μητέρες να ομοιάσουν στην Αγία Ελένη στην προσπάθειά τους να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σωστά. 

 

 

Διαβάστε ακόμα