Λαμπρός ο εορτασμός των Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου στην Τρίπολη

Του Επαμεινώνδα Μανδρώνη

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων πρόληψης κατά της πανδημίας η πόλη της Τρίπολης εόρτασε σήμερα, Παρασκευή 22 Μαΐου 2020,  τους Πολιούχους της Αγίους Νεομάρτυρες Δημήτριο και Παύλο. 

Κατά τον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ενώ της Θείας Λειτουργίας, η οποία τελέθηκε υπαίθρια προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και του Θεοφιλ. Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου. 

Το θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Πατρών, αναφερόμενος στους εορτάζοντες Νεομάρτυρες, οι οποίοι θυσιάστηκαν για την πίστη και την αγάπη τους στο Θεό. “Αγάλλεται και χαίρει σήμερα η πόλη της Τρίπολης” τόνισε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια αναφέρθηκε διεξοδικά στην Άλωση της Πόλεως, λέγοντας ότι αυτή αποτελεί την χειρότερη πολιτική πράξη στην ιστορία. Το γένος όμως στάθηκε πάλι στα πόδια του και μεγαλούργησε και δεν εξέπνευσε ποτέ. “Η δύναμη που το έσωσε είναι η Εκκλησία του Χριστού, η οποία στο διάβα των αιώνων διατήρησε αλώβητη την πίστη, τη γλώσσα και τον πολιτισμό”. “Χωρίς πίστη ο λαός δεν μπορεί να έχει διαχρονική παρουσία” τόνισε.  Αναφερόμενος, στην πρόσφατη δοκιμασία της Εκκλησίας από την πανδημία υποστήριξε ότι η προσευχή στο Θεό και τα δάκρυα των ανθρώπων μετέτρεψαν τα σπίτια τους σε εκκλησίες. Τέλος, φανερά συγκινημένος είπε ότι την πίστη όσο και αν την κλειδώσεις αυτή θα αναστηθεί. Έκλεισε δε το κήρυγμά του με το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου “Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις ….”

Προ της απολύσεως ο Μητροπολίτης Μαντινείας κ. Αλέξανδρος ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους Αρχιερείς για την παρουσία τους, ενώ τίμησε με τον Σταυρό των Νεομαρτύρων τον ιδιοκτήτη του Τηλεοπτικού Σταθμού “Αρκαδική” για την προσφορά του στην τοπική Εκκλησία. 

Πλήθος πιστών συμμετείχε στον εορτασμό λαμβάνοντας την χάρη των τοπικών Αγίων.

Παρέστησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Βλάσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ.  Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλων τοπικών φορέων. 

 

 

Διαβάστε ακόμα