Ο Μητροπολίτης Λαοδικείας στον Ι. Ναό Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως

Με χαρμόσυνη κωδωνοκρουσία στις 7:30, η εκκλησιαστική κοινότητα της αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, υποδέχθηκε ξανά τους πιστούς στην θεία λατρεία μετά από δύο και πλέον μήνες, όπου τα του Θεού ρυθμίστηκαν από τον Καίσαρα.

Τέσσερις Θείες λειτουργίες τελέστηκαν στο ναό για να γίνει εφικτή η αποστασιοποίηση και ενώ είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα, που ορίζει η κρατική εντολή για τη λειτουργία των ναών έως 5ης Ιουνίου. 

Την 1η Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος, ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, βοηθούμενος υπό του Αρχιμανδρίτου Δαμασκηνού Φυλακτού.

Μετά την ανάγνωση του ευχαριστήριου γράμματος της Ιεράς Συνόδου προς τους πιστούς και τη μετάδοση της Θείας Ευχαριστίας,τελέστηκε ιερό μνημόσυνο για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Δαμασκηνό (+20.5.1949), τους φονευθέντες κατά την γενοκτονία στον Πόντο (+1914-1923) και ενόψει της ημέρας μνήμης τους 19η Μαΐου, αλλά και τον ηρωικά πεσόντα αεροπόρο Κωνσταντίνο Ηλιάκη (+23.5.2006) καθώς και για την ανάπαυση των από κορωναϊό κεκοιμημένων αδελφών μας, το τελευταίο, σύμφωνα με την οδηγία της Ιεράς Συνόδου.

Μαζί τους τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο για τον μακαριστό εφημέριο του ναού μας, πρωτοπρεσβύτερο Εμμανουήλ Βασιλάκη και την σύζυγό του πρεσβυτέρα Αικατερίνη, οι οποίοι μετέβησαν εις το επέκεινα σε κοντινή χρονική απόσταση.Ο μακαριστός αδελφόςεξήλθε των λυπηρών του βίου σε ηλικία 91 ετών, την 17η Μαΐου 2019.

Επιστέγασμα της Θείας Λειτουργίας ήταν η προσφώνηση προς όλους, του αρχιερέως ο οποίος μεταξύ άλλωνείπε:«Ζήσαμε πραγματικά ένα πρωτόγνωρο γεγονός, μια μαύρη πραγματικότητά σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, άγρυπνα στάθηκαν δίπλα στον πιστό λαό. Με πολύ σύνεση μας προέτρεψαν σε προσευχή, γιατί δεν κινδύνευε “η πίστη, αλλά οι πιστοί”. Και αδελφοί μου είχαμε την ευλογία του Θεού και την σκέπη της Κυρίας Θεοτόκου και δεν ζήσαμε την φοβερή δοκιμασία με τους χιλιάδες θανάτους, που έζησαν αλλού

Στην Ορθόδοξη Ελλάδα είχαμε όμως και μια δυσάρεστη εμπειρία, αφού μερικοί που είναι πολέμιοι της Εκκλησίας, προσπάθησαν να βρούν τρόπο να εισχωρήσουν σε καταστάσεις ανοίκειες για το ήθος και την παράδοση μας. Σας παρακαλώ με πολύ φρονιμάδα να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό,και ναμην γίνει αιτία διασπάσεως του Ελληνικού λαού. Σε λίγο καιρό θα γίνει μια αυτοκριτική από όλους μας, για το πως συμπεριφερθήκαμε, για το πόσο βαστήξαμε τις ισορροπίες, για το πόσο είμαστε ικανοί να σηκώσουμε την ευθύνη μιας πανδημίας.

Η προστασία της ζωή του ανθρώπου και του πλανήτη μας από τα πολλά που μπορούν να καταστρέψουν την ανθρωπότητα, πρέπει να είναι η θέληση όλων. Φοβόμασταν για έναν πυρηνικό πόλεμο και βρεθήκαμε μέσα σε ένα βιολογικό.

Θα δούμε τι πραγματικά συνέβη.Ν΄ ακούμε τους ειδικούς, να τηρούμε τα μέτρα με σεβασμό στους συνανθρώπους μας.Μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη του ιατρούς, κάποιοι έχασαν και την ζωή τους σε αυτό τον αγώνα».

Κατέληξε με ευχές, ενώ αναφέρθηκε και στο μακαριστό ιερατικό ζεύγος του οποίου τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο.

Στην Θεία Λειτουργία μετείχε ο αντιδήμαρχος κοινωνικής αλληλεγγύης και εθελοντισμού Ιωάννης Πούλος.

Η 2η Θεία Λειτουργία, η οποία ξεκίνησε στις 8:30 στο υποκείμενο του ναού παρεκκλήσιο του αγίου Νεκταρίου,τελέσθηκε από τον πρεσβύτερο Βασίλειο Ταξιαρχιώτη. Ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Κωνσταντίνος Σεφτελής μετείχε αυτής,ενώ όπως και στις επόμενες δύο,τελέστηκε μνημόσυνο για τους ανωτέρω. 

Την 3η Θεία Λειτουργία από τις 10:00 τέλεσε ο αρχιμανδρίτης Ευσέβιος Μεάντζια. Μάλιστα από το πρωί ο π. Ευσέβιος μετέφερε στο ναό προς ευλογία και αγιασμό των πιστών, εικονογραφικό του έργο εμπνευσμένο από την πανδημία του κορωναϊού. Μια πρωτότυπη σύνθεση με τον Εσταυρωμένο Χριστό, και εκατέρωθεν Του, την Παναγία και τον όσιο Νικηφόρο, τον λεπρό, να καταλαμβάνει την θέση του μαθητή Ιωάννη. Στο υπόβαθρο της εικόνας δεν βρίσκεται η Ιερουσαλήμ, αλλά οι πόλεις Γιουχάν της Κίνας και Μπέργκαμο της Ιταλίας. Χαρακτηριστικά, η απεικόνιση του κορωνοϊού να αιωρείται στον αέρα στο κόκκινο βάθος της εικόνας και διακρινόμενους ανάμεσα στα κτήρια των δύο πόλεων, τους τόπους λατρείας.Μια βουδιστική παγόδα δεξιά του Σταυρού και ένα χριστιανικό κωδωνοστάσιο αριστερά.

Την 4η λειτουργία τελέσε από τις 11:00 στο παρεκκλήσι, ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου. 

Η προσέλευση των πιστών ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης και φυσικά έξω των ορίων της προεγγραφής.Για αυτούς υπήρξε μέριμνα να παραμείνουν εκτός του ναού στις 1η και 3η και εντός της αιθούσης εκδηλώσεων στην 2η και 4η αντίστοιχα Λειτουργίες. 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα