Πατριαρχικός Εσπερινός των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο

Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη

Χωρίς πιστούς και κεκλεισμένων των θυρών με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β‘ να χοροστατεί στον Πανηγυρικό Εσπερινό, γιορτάσθηκε στο Κάιρο, η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον φερώνυμο ναό της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Ήταν η πρώτη φορά που ο ναός πανηγύρισε μετά την αποκατάστασή του που έγινε με από κοινού δαπάνες της Ε.Κ.Κ και της Μεγάλης Ευεργέτιδάς της κ. Αικατερίνη Σοφιανού -Μπελεφάντη αλλά και η πρώτη φορά που δεν άνοιξε τις εντυπωσιακές ξύλινες θύρες του για τους πιστούς. Λόγω της αποτροπής εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού όλοι οι λατρευτικοί χώροι, στην Αίγυπτο παραμένουν κλειστοί.

Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου χοροστάτησε στον Εσπερινό πλαισιούμενος από τον Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου Νικόδημο, τον Προϊστάμενο της Ι.Μ του Αγ. Γεωργίου Παλαιού Καΐρου Αρχιμ. Δαμασκηνό και ιερείς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Κατά την αρτοκλασία ο Πατριάρχης Θεόδωρος προσευχήθηκε για την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και για την Αικατερίνη Σοφιανού – Μπελεφάντη.

Η μυσταγωγία και η συγκίνηση μεγάλη. Δάκρυα χαράς για την μεγάλη εορτή των Ισαποστόλων αλλά και για το «διαμάντι» της Ορθοδοξίας στην Αφρική που φέτος δεν υποδέχθηκε τους Έλληνες του Καΐρου και τους Αιγυπτιώτες.

Αμέσως μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου προσευχήθηκε στο Παρεκκλήσι του Αγίου Νέστωρος που τιμάται στο όνομα του κτήτορα του ναού του Νέστωρα Τσανακλή.

Tα θυρανοίξια στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2019
Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορια της Ε.Κ.Κ ήταν τα θυρανοίξια του Κοινοτικού Ναού των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης.

Το «διαμάντι» της Ορθοδοξίας, το «στολίδι» του Χριστιανισμού στα βάθη της Αφρικής. Τα ονόματα που απέδωσαν όλοι όσοι παραβρέθηκαν στα θυρανοίξια του Κοινοτικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης αποτύπωσαν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο το σπουδαίο έργο της διάσωσης και της αποκατάστασης του ναού που έχει συνδέσει τη δημιουργία του με την ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Τα θυρανοίξια του ιστορικού ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο έγιναν το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου. Ήταν το γεγονός της χρονιάς όχι μόνο για την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου αλλά και για ολόκληρο τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.

Την παραμονή στις 27 Σεπτεμβρίου, τελέσθηκε ο Εσπερινός των Θυρανοιξίων χοροστατούντος του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β’.

Το πλέον ηχηρό μήνυμα έστειλε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, ο οποίος τέλεσε τα θυρανοίξια, που δεν είναι άλλο από την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Η θρησκεία και ο Θεός, ενώνουν δεν είναι αιτία πολέμου. Αυτό το μήνυμα έστειλαν με την παρουσία τους ο υπουργός Αρχαιοτήτων κ. Χάλεντ Αλ Ανάνι εκπροσωπώντας τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι, η υφυπουργός Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανός εκπρόσωποι από τις Ορθόδοξες Εκκλησίας της Ελλάδος και της Κύπρου, από άλλα χριστιανικά δόγματα ενώ παραβρέθηκε και εκπρόσωπος του Ιερού Άζχαρ.

 

 

Διαβάστε ακόμα