Σύναξη των εν Αιτωλία και Ακαρνανία Αγίων

Με επίκεντρο τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, όπου τελέσθηκε η καθιερωμένη αρχιερατική Θεία Λειτουργία, εορτάσθηκε εφέτος την Κυριακή του Τυφλού (24 Μαΐου 2020) η «Σύναξη πάντων των εν Αιτωλία και Ακαρνανία διαλαμψάντων Αγίων».

Στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου μεταφέρθηκαν και τέθηκαν προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών ιερά λείψανα των τοπικών Αγίων, Ιωάννου του εν Βραχωρίω μαρτυρήσαντος, Βλασίου του εν Σκλαβαίνοις και Ανδρέου του Ερημίτου του εν Καλάναις Βάλτου ασκήσαντος.

Στην ακολουθία του Όρθρου και την πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς. Κατά την ώρα του Κοινωνικού, ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμ. Μακάριος Αντωνόπουλος ανέγνωσε την ποιμαντορική εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς, κατά την σύντομη ομιλία του, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, αναφέρθηκε στην τιμή προς τους τοπικούς Αγίους και στην καθιέρωση της εορτής τους. Ανέφερε με συντομία τον βίο των τριών Αγίων, τα λείψανα των οποίων προσκυνούσαν οι πιστοί, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στον άγιο Ιωάννη τον Βραχωρίτη, ο οποίος ως μουσουλμάνος παρακολουθούσε από το παράθυρο του παλαιού Ναού του Αγίου Δημητρίου Αγρινίου τον ιερέα να λειτουργεί και να λάμπει μέσα στο φως, ποθώντας την ημέρα και την ώρα που θα ελάμβανε κι εκείνος το άγιο Βάπτισμα, ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει στην Θεία Ευχαριστία.

Ανάλογες τραγικές σκηνές, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, ζήσαμε και στις ημέρες μας, εν έτει 2020 στην Ορθόδοξη Ελλάδα, όταν όχι μουσουλμάνοι αυτή τη φορά, αλλά οι χριστιανοί μας κρέμονταν από τα παράθυρα των Ιερών Ναών την Μεγάλη Εβδομάδα για να παρακολουθήσουν τις ιερές ακολουθίες.

Επίσης, ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην χάρη των Αγίων, η οποία πηγάζει από τα ιερά λείψανα και τις εικόνες τους. Αυτά τα ιερά λείψανα και τις εικόνες κάποιοι συστήνουν σήμερα στους πιστούς να μην τα προσκυνούν για να μην κολλήσουν μικρόβια. Αυτό το γεγονός, τόνισε, αποτελεί μεγάλη ασέβεια και ύβρη, καθώς η μακραίωνη διδασκαλία, η εμπειρία και η παράδοση της ορθοδόξου Εκκλησίας μας έχει να μαρτυρήσει θαύματα και ιάσεις παντοδαπών ασθενειών, μετά από την εκζήτηση των πρεσβειών των αγίων μας.

Τέλος, ο Σεβ/τος Μητροπολίτης μας τόνισε ότι τα ιερά λείψανα είναι τα πολυτιμότερα κειμήλια και οι ακριβότεροι θησαυροί που διαφυλάσσει η αγία μας Εκκλησία, ενώ παρότρυνε τους πιστούς να τιμούν, να εμπιστεύονται και να ζητούν την πρεσβεία και την μεσιτεία των Αγίων.

Διαβάστε ακόμα