Βρεσθένης: “Αγαπάμε υπερβαλλόντως τον λαό του Θεού”

Όπως κάθε χρόνο, την παραμονή της αποδόσεως του Πάσχα έγινε βραδινή ακολουθία, στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

Από τις 20:30 ξεκίνησε ο εσπερινός στο τέλος του οποίου έγινε η αφή και μετάδοση του αγίου Φωτός στους πολυπληθείς πιστούς, που προβλέφθηκε να βρίσκονται σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του εκκλησιαστικού συγκροτήματος.

Ακολούθησε ο όρθρος της Αναστάσεως, ο οποίος λόγω της βροχόπτωσης εκκίνησε εντός του ναού και όχι όπως ετησίως γίνεται στο προαύλιο του. Με την Θεία Λειτουργία που ιερούργησαν οι αρχιμανδρίτες Σεραφείμ Δημητρίου και Δαμασκηνός Φυλακτός ολοκληρώθηκε η μικρή αγρυπνία της απόδοσης του Πάσχα. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πρωτοφανής μέσα σε ένα κατανυκτικό και συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα αναστάσιμης χαράς εξαιτίας της στέρησης της παρουσίας τους στην κυριώνυμο ημέρα της εορτής. Οι πιστοί συμμετείχαν στην Αγρυπνία σεβόμενοι τις απαιτήσεις της πολιτείας, για την φερόμενη ως πανδημία κορωναϊού.  Λόγω του πλήθους τους, μετάλαβαν Σώμα και Αίμα Χριστού, με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ώστε να διευκολυνθεί η συμμόρφωση στις κρατικές εντολές αποστασιοποίησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της παραπληροφόρησης που ασκήσαν τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, σχετικά με την εορτή και την απόδοση της, αρκετοί πιστοί, μάλιστα οικογένειες ολόκληρες με τις πασχαλινές λαμπάδες τους, κατέφτασαν στο ναό λίγο πριν τα μεσάνυχτα, έχοντας προετοιμαστεί να κατά τα ειωθότα της Κυριακής του Πάσχα.

Την Τετάρτη το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία με την συμμετοχή ικανού αριθμού πιστών από τον πρεσβύτερο Βασίλειο Ταξιαρχιώτη.

Το απόγευμα έγινε η Ένατη του Πάσχα όπου μετακινήθηκαν στους οικείους τόπους τα ιερά σεβάσματα του Τιμίου Σταυρού, του Επιταφίου Θρήνου, της εικόνας και του λαβάρου της Αναστάσεως, καθώς και των ιερών Ευαγγελίων πού υπήρχαν συμβολικά όρθια επί της Αγίας Τραπέζης. Ακολούθησε ο εσπερινός και όρθρος της εορτής Αναλήψεως. Μετά την απόλυση διανεμήθηκαν σε συσκευασίες στους ενορίτες, ανθόφυλλα και δαφνόφυλλα από τις χρυσοκέντητες εικόνες του επιταφίου που έμειναν από το βράδυ της Αναστάσεως επί των δύο θυσιαστηρίων του ναού.

Την κύρια ημέρα της εορτής της Αναλήψεως την πρώτη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Μητροπολίτης Βρεσθένης θεόκλητος συμπαραστατούμενος από τον αρχιμανδρίτη και πρόεδρο του εκκλησιαστικού συμβουλίου Σεραφείμ Δημητρίου και τον αρχιμανδρίτη Ευσέβιο Μεάντζια.

Ο Μητροπολίτης Θεόκλητος μίλησε στους πιστούς για την μεγάλη Δεσποτική εορτή και αναφερόμενος επίκαιρα είπε «… κληθήκαμε οι πνευματικοί Σας πατέρες να λειτουργούμε με κενά καθίσματα με πόνο ψυχής, με θλίψη. Γιατί έπρεπε να συμβεί αυτό; Όχι γιατί φοβηθήκαμε για τους εαυτούς μας αλλά επειδή αγαπάμε υπερβαλλόντως τον λαό του Θεού. Βέβαια ο χώρος της εκκλησίας είναι άγιος, παρά ταύτα ο συγχρωτισμός υπήρχε ενδεχόμενο να δημιουργήσει πρόβλημα με τον κορωναιό.  Σε αυτό συμφωνήσαμε…, δεν το κάναμε με χαρά, γιατί εμείς υπάρχουμε για σας, ζούμε και κινούμεθα για Σας, Λειτουργούμε για Σας. Η Εκκλησία νοείται ως κλήρος και λαός όχι μόνον ο κλήρος».

Σε άλλο σημείο είπε «απομακρυνθήκαμε από το ποτήριο της ζωής όχι πως εμείς οι πιστοί γιατί φοβόμαστε μην τυχόν και μας μεταδώσει το Άγιο Ποτήριο ασθένειες αλλά γιατί έπρεπε έτσι να πράξουμε, για να μην δίδουμε άφορή στους απίστους, για εκείνους που αμφιβάλλουν, για εκείνους που πολεμούν την εκκλησία του Χριστού».

Και αφού μίλησε για ακραίες κραυγές και τον πόλεμο που έγινε κατά της Ιεράς Μεταλήψεως συνέχισε, «Δεν το δεχόμεθα εμείς, δεν το δέχεται ο ευλογημένος λαός του Θεού. Για σκεφτείτε, 2000 χρόνια και 20 πλέον τώρα που λειτουργούμε το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας και καλούμαστε στο τέλος εμείς οι κληρικοί, οι ποιμένες Σας, να καταλύσουμε το υπόλοιπο μέρος της Θείας Κοινωνίας τι θα γινόταν. Δεν θα είχε μείνει κανείς από εμάς από της ασθένειες που ίσως μεταδίδονταν από τη Θεία Κοινωνία. Επομένως, άπαξ δια παντός η Θεία Κοινωνία είναι φάρμακο ζωής, φάρμακο σωτήριο, βοηθά και χαρίζει χαρά και ζωή σε εκείνον που λαμβάνει το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μας». Καταλήγοντας συγκινημένος πρίν ευχηθεί χρόνια πολλά είπε, «υψώνουμε τα χέρια μας ικετευτικά στον ουρανό και  παρακαλούμε τον Κύριο μας και Σωτήρα μας να μην μας εγκαταλείψει, να μην μείνει στις αμαρτίες μας και τις κακίες μας, να μην μείνει στις αμφιβολίες μας και στα λάθη μας και στα πάθη μας, αλλά να είναι πάντα μαζί μας, σύντροφος, βοηθός και αρωγός στη ζωή μας. 

Έλα Κύριε στη ζωή μας, Σε προδώσαμε, Σε αδικήσαμε, αμαρτήσαμε στο τίμιο και άγιο πρόσωπο Σου, αλλά να ξέρεις Χριστέ μου Εσένα αγαπάμε, Εσένα λατρεύουμε σε όλη μας την ζωή έως τέλους αυτής».

Λόγω της μεγάλης προεγγραφής πιστών για συμμετοχή στην Θεία Λειτουργία, από τις 8:30 πραγματοποιήθηκε στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου και δεύτερη λειτουργία, την οποία τέλεσε ο αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Φυλακτός, συνεπικουρούμενος από τον πρεσβύτερο Βασίλειο Ταξιαρχιώτη.

Η προσέλευση των πιστών σε όλες της ακολουθίες και λειτουργίες του διημέρου, παρά τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα, ήτανε πέρα της αναμενόμενης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα