Εορτή Μετακομιδής Λειψάνου του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού στη γενέτειρά του

Πριν δεκατρία χρόνια, το Σάββατο 2 Ιουνίου του έτους 2007, η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας υποδέχθηκε, στην Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά Αιτωλού στο Μέγα Δένδρο Τριχωνίδος, απότμημα εκ του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, τιμάται η επέτειος της μετακομιδής του αποτμήματος, ενώ φέτος, επειδή συμπίπτει η μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής, η επέτειος της μετακομιδής τιμήθηκε λαμπρά και πανηγυρικά την Κυριακή 31 Μαΐου 2020.

Το Σάββατο 30 Μαΐου τελέσθηκε η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, όπου προεξήρχε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Παμφίας αρχιμ. Θεόκλητος Ράπτης, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Το πρωί της Κυριακής, στην ακολουθία του Όρθρου και κατά την πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Ο Σεβασμιώτατος, κηρύσσοντας τον θείο λόγο, αναφέρθηκε στη ζωή και την διδαχή του αγίου Κοσμά, καθώς και στην μεγάλη ευλογία της παρουσίας του αποτμήματος εκ των χαριτοβρύτων ιερών του λειψάνων, λέγοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Η παρουσία εδώ, στην Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά, του αποτμήματος εκ των ιερών λειψάνων του Αγίου μας, το οποίο πριν από 13 χρόνια έφερε προσωπικά ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος, στις δύσκολες αυτές ημέρες που ζούμε ως ορθόδοξοι Χριστιανοί και Έλληνες, συνεχώς μας καλεί να τον μιμηθούμε. Είναι ο πολιούχος και ο προστάτης της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Το ιερό Λείψανο, μας υπενθυμίζει τους αγώνες και την θυσία του Αγίου μας για την διαφύλαξη και την διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας. Κάθε στιγμή και κάθε ώρα μας καλεί ο Άγιος Κοσμάς να διαφυλάξουμε και μείς την Ορθοδοξία μας ακαινοτόμητη, να ζούμε με υπακοή το ιερό Ευαγγέλιο, με συνέπεια την λατρευτική και μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας, αλλά και να μην αφήσουμε τους ξένους να μας απομακρύνουν από την γνήσια ελληνική μας παράδοση, την ελληνική οικογένεια, την γλώσσα, τις αιώνιες αλήθειες, τις αξίες, τα ιδανικά της πατρίδος μας…

Το μήνυμα του Αγίου Κοσμά προς όλους τους χριστιανούς παραμένει πάντα επίκαιρο: μας χρειάζεται Χριστός και Ελλάδα, για να στερεώσουμε την καρδιά μας, αλλά και τις καρδιές των παιδιών μας».

 

 

Διαβάστε ακόμα