Εορτή του Αγίου Πνεύματος στην Ι. Μ. Κορίνθου

Με χοροστασία και τέλεση του Πανηγυρικού Εσπερινού από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο, στον Ι. Ν. Αγ. Τριάδος Κουταλά Κορινθίας εκκίνησαν κι εφέτος οι Ι. Ακολουθίες για την εορτή του Αγίου Πνεύματος στην Ι. Μ. Κορίνθου το απόγευμα της Κυριακής, 7 Ιουνίου 2020.

Τον Θείο λόγο κήρυξε, κατ’ εντολήν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, ο Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Δημήτριος Φουρλεμάδης, ο οποίος ομίλησε στους παρισταμένους Πιστούς για το γεγονός της Πεντηκοστής και την κάθοδο του Αγ. Πνεύματος. Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, λίγο πριν την Απόλυση, επαίνεσε τους κατοίκους του χωριού για την αγάπη και την μεταξύ τους ομόνοια, καθώς και για την πίστη τους και εξήρε το γεγονός ότι το χωριό τους αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο κοινωνίας, το οποίο δεν αποτελείται μόνο από ηλικιωμένους, όπως τα περισσότερα πλέον χωριά της Πατρίδας μας, αλλά και από οικογένειες με μικρά παιδιά, που του δίνουν εκτός από ζωντάνια και την προοπτική να αισθάνεται το μέλλον ευοίωνο. Ολοκλήρωσε, ευχόμενος το Πανάγιο Πνεύμα να τους στερεώνει, να τους παρηγορεί, και να τους φωτίζει κάθε έναν ξεχωριστά, αλλά και όλους μαζί, ως τοπική κοινωνία.      

 Στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας μετέβη το ίδιο απόγευμα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος προκειμένου να χοροστατήσει στον πανηγυρικό Εσπερινό του πολιούχου της ως άνω Κωμοπόλεως, Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου, του οποίου την ανακομιδή των Ι. Λειψάνων εορτάσαμε. Στον λόγο του ο άγιος Κεγχρεών τόνισε το γεγονός ότι ο κάθε ένας από τους Χριστιανούς δέχεται τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος ανάλογα με τον πνευματικό του αγώνα. Αγωνίζεται όχι για να γίνει καλός άνθρωπος, αλλά για να γίνει κατά χάριν θεός. Τέτοιος αγωνιζόμενος Χριστιανός υπήρξε και ο Άγιος Θεόδωρος, ο Στρατηλάτης, ο οποίος όχι μόνο πίστεψε στον Τριαδικό Θεό, αλλά ομολόγησε την πίστη του και επισφράγισε την ομολογία του με τα μαρτύρια Του. Κατέληξε δε την ομιλία ότι συναχθήκαμε Κλήρος, Άρχοντες και Λαός για να ομολογήσουμε Τριάδα Ομοούσιον και Αχώριστον και να αιτηθούμε τις μεσιτικές πρεσβείες του Αγίου Θεοδώρου για το Έθνος μας και τον Κόσμο όλο!

Την επομένη, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 8 Ιουνίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, μετέβη μετά των συνοδών του Κληρικών, στο χωριό Κρυονέρι Κορινθίας, όπου και ετέλεσε την Πανηγυρική Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στον εκεί Πανηγυρίζοντα Ι. Ναό της Αγίας Τριάδος. Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας τονίζοντας ότι σε αυτή την περικοπή ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός παραδίδει στους Αποστόλους Του την «Διαθήκη» Του. Παραδίδει τον τρόπο με τον οποίο οφείλουν οι Πιστοί να διάγουν τον βίο τους εντός της Εκκλησίας. Η Εκκλησία επεσήμανε, είναι το «ταμείο» της Χάριτος, η πηγή της ζωής, που ζωογονεί και χαριτώνει τον άνθρωπο δια του Αγίου Πνεύματος, το οποίο παραμυθεί και παρηγορεί τους Πιστούς. Ολοκληρώνοντας προέτρεψε άπαντες να παρακαλούν τον Θεό να τους δίδει υγεία πνευματική και σωματική, να προσεύχονται στον Κύριο να άρει την πανδημία του κορωνοϊού, να εξακολουθούν να σέβονται τον Θεό και τις εντολές Του και να μετέχουν στα Ι. Μυστήρια, ώστε να ενώνονται με τον Χριστό, γιατί μόνον έτσι μπορούν να ξεπεράσουν όποια  δυσκολία παρουσιάζεται στην ζωή μας.            

Ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιοςτην ίδια ημέρα χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδος, Σοφικού Κορινθίας. Ο Θεοφιλέστατος στον λόγο του, εξιστόρησε την έλευση του Αγίου Πνεύματος στο υπερώον, όπου ήταν συνηγμένοι οι Μαθητές, αναμένοντας να εκπληρωθεί η επαγγελία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, δηλαδή η υπόσχεσή Του ότι θα στείλει τον Παράκλητο, το Άγιο Πνεύμα, ώστε να λάβουν την χάρι Του και να μεταβληθεί ο νους, η καρδιά και η γλώσσα τους από απλών μαθητών σε Αγ. Αποστόλων. Με την παρουσία του Αγ. Πνεύματος οι Απόστολοι απαλλαγμένοι από το κοσμικό φρόνημα, με καρδιά πυρωμένη και στερεωμένη στην αληθινή πίστη και με την γλώσσα τους να κηρύττει «τα μεγαλεία του Θεού», άρχισαν από την ημέρα της Πεντηκοστής να μεταδίδουν τις αλήθειες της Χριστιανικής Πίστεως σ᾿ έναν αγκαθοστρωμένο κόσμο  για να κατακάψουν τα αγκάθια της αποστασίας από τον Θεό, σ᾿ ένα σκοτεινό από την αμαρτία κόσμο για να φωτίζουν αυτόν με το «Φως το αληθινόν». Ολοκληρώνοντας, μετέφερε τις ευλογίες του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, ευχήθηκε στους πιστούς το Πανάγιο Πνεύμα να τους σκεπάζει, να τους αγιάζει, να τους φωτίζει και να τους οδηγεί στην Βασιλεία των Ουρανών!           

 

 

Διαβάστε ακόμα