Η Εορτή της Πεντηκοστής στην Ι. Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων

Την μεγάλη Δεσποτική εορτή της Πεντηκοστής, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία μας εορτάζει την Γενέθλιο ημέρα της, πανηγύρισε με κάθε λαμπρότητα και ιεροπρέπεια η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων.

Το Σάββατο 6 Ιουνίου έ.ε. ξεκίνησαν οι εορταστικές και πανηγυρικές εκδηλώσεις, στην ανθοστόλιστη Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων, όπου πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα λαμπρή υποδοχή του ιερού λειψάνου του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός Ημών Ιωάννου του Ερημίτου από την Ιερά Μονή Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου την οποία εκόμισε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Πορφύριος Μπικουβαράκης. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Δαμασκηνός μετέφερε μετά εκκλησιαστικής πομπής από Κληρικούς της Μητροπόλεως μας το ιερό λείψανο στο κέντρο του καθολικού για προσκύνηση.

Μετά την τέλεση της Δοξολογίας που τελέσθηκε προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού πραγματοποιήθηκε στα προπύλαια της Μονής επίσημη υποδοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευμενείας κ. Ειρηναίου Καθηγουμένου της όμορης Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Γουβερνέτου, ο οποίος παρέστη ως εκπρόσωπος της Α.Θ. Π. του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, και ο οποίος προεξήρχε του πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού.

Με λόγια αγάπης καλωσόρισε και ευχαρίστησε στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού μας Πατριάρχου, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ευμενείας κ. Ειρηναίο ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Δαμασκηνός, ευχαριστώντας στο πρόσωπο του τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για τις ευχές και ευλογίες καθώς και τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Δαμασκηνό που παρέστη στην μεγάλη αυτή εορτή της πανηγύρεως της Μονής.

Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου προσέφερε στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ευμενείας ένα Αρχιερατικό εγκόλπιο.

Στη συνέχεια ο Επίσκοπος Ευμενείας κήρυξε το Θείο Λόγο με επίκαιρες σκέψεις και προβληματισμόυς. Στο τέλος του λόγου του ευχαρίστησε και εκείνος για την πρόσκληση τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Δορυλαίου, προσφέρωντας του και εκείνος ένα Αρχιερατικό εγκόλπιο, τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, την αδελφότητα της Μονής και τις άλλες αδελφότητες, τους Κληρικούς και όλους τους προσκυνητές που παρέστησαν στην πανήγυρη αυτή.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό έλαβαν μέρος Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως μας καθώς και άλλων Μητροπόλεων ανάμεσα τους ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπλού Αρχιμ. Αμβρόσιος, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Νικηφόρος Κουνάλης, η Αδελφότητα της Μονής, η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής Γερόντισσα Θεοξένη, η Καθηγουμένη της Ιερας Μονής Κορακιών Γερόντισσα Θεοφόρα, εκπροσώπηση άλλων Μοναστικών Αδελφοτήτων και πλήθος ευσεβών Χριστιανών, τιμώντες και εορτάζοντες την μεγάλη δεσποτική εορτή.

Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευμενείας κ. Ειρηναίου ο οποίος κύρυξε και το Θείο Λόγο, Συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Δορυλαίου Καθηγουμένου της Μονής και Πρωτοσυγκελλεύοντος της Μητροπόλεως μας κ. Δαμασκηνού.

Τα ιερά Αναλόγια κόσμισαν με τις καλλικέλαδες φωνές τους ο Αγιορείτης π. Ιάκωβος πρωτοψάλτης του Πρωτάτου του Αγίου Όρους, ο Άρχοντας Υμνωδός της Μ.Τ.Χ.Ε. κ. Κων/νος Στεφανάκης και στο αριστερό αναλόγιο οι Πατέρες της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου.

Ευλαβείς προσκυνητές από την Ιερά Μητρόπολη μας αλλά και από άλλες Μητροπόλεις , ο Υφυπουργός Παιδέιας κ. Βασίλειος Διγαλάκης ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο διακεκριμένος δικηγόρος των Αθηνών και Νομικός Σύμβουλος της Μονής κ. Αθανάσιος Κεχαγιόγλου, Αρχοντες του τόπου μας, Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλέιας, του Ερυθρού Σταυρού, Άρχοντες Οφφικιάλιοι του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, προσήλθαν για να προσκυνήσουν στην Ιστορική αυτή Ιερά Μονή και να συμμετέχουν των λατρευτικών συνάξεων.

ΠΑΤΗΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Διαβάστε ακόμα