Η εορτή της Πεντηκοστής στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας

Σε κατανυκτική και διπλά χαρμόσυνη ατμόσφαιρα εορτάστηκε την Κυριακή, 7 Ιουνίου, η εορτή της Πεντηκοστής, στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού, στο Κόγκρα του Σύδνεϋ.

Δεκάδες πιστοί συνέρρευσαν στον ναό, συμφώνως με τους ισχύοντες κανόνες για την πανδημία του κορωνοϊού, για να συνεορτάσουν τη μεγάλη αυτή Δεσποτική εορτή με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο, αλλά και να υποδεχτούν με ενθουσιασμό τον νέο Ιερατικώς Προϊστάμενο της ενορίας τους, πατέρα Κυριακό Σταυρονικητιανό.

Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μελόης κ. Αιμιλιανό, από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Κυριακό, από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Χριστόδουλο και από άλλους ιερείς, χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Ορθρου και προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, ενώ στη συνέχεια τέλεσε τον Εσπερινό του Αγίου Πνεύματος, όπου αναγνώσθηκαν οι καθιερωμένες ευχές της Γονυκλισίας.

Στο τέλος της Ακολουθίας, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε καταλλήλως για τη μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής, ενώ παρότρυνε τους πιστούς λέγοντας: “Να βάλουμε την Αγία Τριάδα στη ζωή μας”. “Η σημερινή ημέρα είναι μία πρόκληση για εμάς”, υπογράμμισε,  εξηγώντας ότι η πρόκληση συνίσταται στο “να μάθουμε να προσευχόμαστε στην Αγία Τριάδα”. “Να παρακαλούμε τους Αγίους, να παρακαλούμε την Παναγία”, συνέχισε, “αλλά πάνω από όλα να παρακαλούμε την Αγία Τριάδα, γιατί η Αγία Τριάδα είναι ο Θεός μας”.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε με θερμά λόγια τον π. Κυριακό, κάνοντας λόγο για έναν αξιολογότατο κληρικό, καλλιεργημένο και πνευματικό άνθρωπο. Δήλωσε, μάλιστα, σίγουρος ότι θα συνεχίσει επάξια το έργο του προηγούμενου Προϊσταμένου του ναού, του π. Σωφρονίου Κονιδάρη, που, όπως παρατήρησε, εργάστηκε με πολύ ζήλο. “Θα το συνεχίσει και θα το επαυξήσει και θα δώσει τη δική του μαρτυρία”, επισήμανε, ενώ κάλεσε τους πιστούς να τον αγκαλιάσουν, να τον στηρίξουν και να του δείξουν την αγάπη, την αφοσίωση και την υπακοή τους, ώστε όλοι μαζί ενωμένοι να κάνουν βήματα προόδου.

Καταληκτικά, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στους άξιους ανθρώπους που συνέβαλαν διαχρονικά στην πρόοδο της ενορίας, κάνοντας και προσωπικές αναφορές στον πρωτεργάτη και επί πολλά έτη προϊστάμενό της, π. Ιωάννη Βαρβαρή, και στον πρόεδρο της Ενορίας – Κοινότητας, κ. Νίκο Βαρβαρή, που αμφότεροι ήταν παρόντες στον Ναό.

Μετά από την Απόλυση του Εσπερινού της Γονυκλισίας, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος δέχτηκε ανθοδέσμες με λουλούδια από νέους και νέες της ενορίας, που φορούσαν παραδοσιακές ενδυμασίες, ενώ στάθηκε χαμογελαστός δίπλα τους  για να βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες.

Να σημειωθεί ότι η ενορία της Αναστάσεως του Σωτήρος στο Σύδνεϋ είναι η μεγαλύτερη ενορία της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε την Κυριακή της Πεντηκοστής για πρώτη φορά από την ημέρα της αφίξεώς του εκεί.

 

 

Διαβάστε ακόμα